Uncorked: chille mix van wijn, hiphop en familiedrama
Uncorked
Geen perfecte film, wel een lekkere wegkijker die je doet verlangen naar uuuhhh... goede wijn.
In de Netflix-original Uncorked droomt Elijah van een carrière als sommelier. Maar in zijn vaders dromen neemt hij liever het familierestaurant over. Ai! Hun clash levert voorspelbaar en clichématig drama op, maar ook een hoop moois, fijns én veel wijn. Cheers!
'Chardonnay is like the Jay-Z of wine, Pinot Grigio is like Kanye West, and Riesling is Drake'
Van Austin Powers (‘Daddy wasn’t there’) tot Star Wars (‘I am your father’) en The Godfather: Part II (‘I have my own plans for my future’); de lijst aan films over daddy issues is lang en divers. En daar dacht Netflix de afgelopen maand met het lichte familiedrama Uncorked nog wel even een nieuwe titel aan toe te kunnen voegen.
Fitties en dilemma's
Je volgt de jonge Elijah (Mamoudou Athie) die het behoorlijk druk heeft met z’n twee baantjes. Hij werkt in het populaire barbecuerestaurant van zijn vader en verkoopt wijntjes in een fancy slijterij. Elijah wil niets liever dan meestersommelier worden en begint dan ook aan een exclusieve opleiding. Hell no, denkt vader Louis (Courtney B. Vance). Die ziet de toekomst van het familierestaurant in rook opgaan als zijn zoon de toko niet overneemt. En dat levert natuurlijk de nodige fitties en dilemma’s op.
Bekende obstakels
Veel aan Uncorked zal je bekend voorkomen. Elijahs doorzettingsvermogen en gepieker, de ondersteunende moeder, het vriendinnetje dat af en toe mag opdraven om een kritische spiegel voor te houden en de vader die niet volledig onsympathiek is, maar wél een enorme dwarsligger. Want ook pa had ooit een droom, en moest die opgeven om zíjn vader te helpen in datzelfde familierestaurant. Het thema, de personages, de obstakels: we kennen ze. En dat vader uiteindelijk zal bijdraaien, is ook geen verrassing.
Verfrissende details
Maar er zijn ook genoeg fijne, hartverwarmende en verfrissende details in Uncorked te vinden. De film brengt bijvoorbeeld op een naturelle manier twee werelden bij elkaar zoals je die weinig ziet. Of helemaal niet zelfs. Een Afro-Amerikaanse jongen in de wereld van de meester-wijnkenners. Met daarbij een sfeervol uitstapje naar Parijs, een soundtrack vol chille hiphoptunes en de heerlijke geur van juicy spareribs. De combinatie werkt lekker en levert naast de unieke feel een aantal vermakelijke gesprekken op tijdens familiediners (‘nee geen Somaliër, een sommelier’) of tijdens het aansmeren van lekkere wijntjes ('Chardonnay is like the Jay-Z of white whines').
Netflix en diversiteit
Over verfrissend gesproken; het blijft indrukwekkend om te zien hoe Netflix in veel van z’n films omgaat met diversiteit en representatie. Uncorked wordt geleid door een donkere jongen wiens struggles niet draaien om huidskleur, etnisch profileren, drugs of whatever, maar om z’n carrière als America’s Next Sommelier. En in die wereld heeft niemand het over z'n afkomst. Het geeft de film een eigentijdse sfeer, zoals je die ook voelt bij titels als To All the Boys I’ve Loved Before, Someone Great en Always Be My Maybe: Netflix-producties met minder voor de hand liggende hoofdrolspelers (Aziatisch, Latijns-Amerikaans) en minder clichés en stereotyperingen.
Bonuspunten voor het einde
Wat Uncorked helaas nog meer met deze Netflix-originals gemeen heeft, is dat het toch wat aan de oppervlakte blijft. Aan de cast ligt het niet, de hoofdrolspelers laten prima vertolkingen zien en de onderlinge familiedynamiek is aanstekelijk en geloofwaardig. Maar het script had gedurfder, verrassender en dieper gemogen. Iets minder Merlot, iets meer Malbec, zeg maar. Daartegenover staan de bonuspunten die Uncorked krijgt voor z’n originele einde. Dat had ik dan weer niet zien aankomen. Santé!
- Uncorked (2020)
- Cijfer: 7
- Drama, feelgood
- Duur: 1u, 44min
- Regie: Prentice Penny
- Cast: Courtney B. Vance, Mamoumou Athie, Niecy Nash