Woke: niet helemaal de gehoopte eyeopener
Woke
In Woke leren we New Girl's Winston Bishop kennen als Keef en na een gewelddadige - onterechte - arrestatie ziet Keef eindelijk het licht. De Jim Crow-wetten mogen dan zijn afgeschaft, gelijkheid tussen zwart en wit is er nog allerminst.
Lamorne Morris - beter bekend als Winston Bishop in New Girl - is terug met een serie die niet actueler had kunnen zijn.
Iedere ontwakende kijker is mooi meegenomen.
Timing is everything, zeggen ze wel eens, en Hulu heeft timing blijkbaar tot een hogere kunst verheven. Terwijl Amerika nog in brand staat na de dood van de zoveelste zwarte man die door buitensporig politiegeweld om het leven is gekomen – zeg maar gewoon vermoord – komt de streamingdienst met een serie die naadloos aansluit bij het punt dat de Black Lives Matter-beweging probeert te maken. Althans, daar doet deze ‘komedie’ – met New Girll‘s Winston Bishop in de hoofdrol – een verwoede poging toe. Woke tracht op toegankelijke wijze aan te kaarten dat er nog steeds sprake is van schrikbarend veel (on)bedoelde ongelijkheid tussen zwart en wit. Ongelijkheid die Treyvon Martin, Kalief Browder, Ahmaud Arbery, Breonna Taylor, Tamir Rice, Eric Garner, Botham Jean, Atatiana Jefferson, Walter Scott, Alton Sterling, Philando Castile, Elijah McClain, Stephon Clark, Charleena Lyles, Deborah Danner, Dontre Hamilton, Kyam Livingston, Kayla Moore en nu George Floyd op tragische wijze het leven kostte. Bewustwording is nodig en wellicht kan Woke daar klein steentje aan bijdragen. Iedere ontwakende kijker is mooi meegenomen.
Wakker
Keef Knight houdt het – zoals hij zelf zegt – graag licht en ongedwongen. Hij is een allemansvriend die zich het liefst zo weinig mogelijk uitspreekt over al te ‘controversiële’ vraagstukken. De roep van de Black Lives Matter-beweging is aan hem dan ook niet echt besteed, totdat hij op een dag zelf volledig onterecht naar de grond wordt gewerkt door een stelletje opgefokte politieagenten. De schellen vallen van zijn ogen en de realiteit zinkt in dat zelfs een conflict ontwijkende goedzak als hijzelf, anders wordt benaderd vanwege zijn huidskleur. Hij is eindelijk wakker. Eindelijk woke. Met de geest uit de fles wordt het voor hem steeds lastiger om op zijn tong te bijten. Iets wat zijn grote doorbraak als tekenaar van de cartoon Toast & Butter nog wel eens in de weg zou kunnen zitten. Het is namelijk prima als zwarte mensen mainstream succes hebben, maar ze moeten niet opeens hun ‘blackness‘ uit gaan dragen. Daar worden witte mensen alleen maar ongemakkelijk van. Vraag dat maar aan LeBron James en Beyonce.
Woke is schuldig aan dezelfde oppervlakkigheid die het Keef verwijt.
(Niet) grappig en informatief
Woke is best vermakelijk, maar het is niet de serie die de wereld van heel veel nieuwe inzichten gaat voorzien. Zeker voor mensen die zich een beetje hebben verdiept in wat discriminatie en racisme inhoudt – of die dit geregeld aan den lijve ondervinden – is er weinig nieuws onder de zon. Woke gaat nauwelijks de diepte in en is daarmee eigenlijk schuldig aan dezelfde oppervlakkigheid die het Keef verwijt. Het moet vooral niet te veel schuren. Wat dat betreft heeft deze nieuwste van Hulu wel wat weg van de door Jamie Foxx geproduceerde komedie White Famous. Leuk idee, maar net te weinig inhoud om echt een statement te maken. Een serie die op voorhand de potentie leek te hebben om zowel grappig als informatief te zijn, schiet uiteindelijk op beide vlakken tekort. Nee, heel erg grappig is Woke ook niet. Er zullen maar weinig mensen zijn die aflevering na aflevering de dijen blauw slaan van het lachen. Het voelt een beetje als de laatste seizoenen New Girl – toen de rek er al aardig uit was – maar dan met een andere invalshoek. Wellicht dat ze in een eventueel tweede seizoen een tandje bij weten te schakelen, dat zou deze serie nog best naar een ruime(re) voldoende kunnen tillen.
- Hulu (2020)
- Informatieve komedie waar – op basis van het eerste seizoen – meer in had gezeten
- 25 minuten per aflevering