Coquilles Saint Jacques, ofwel Sint Jacobsschelpen. Een mooie naam voor een chique schelp. Maar waarom heten ze eigenlijk zo?
Heilige Sint Jacobus
De Sint Jacobsschelp dankt haar naam aan de heilige Sint Jacobus. Deze Sint Jacobus, ook wel bekend als Jacobus de Meerdere, is een discipel en apostel van Jezus Christus. Hij was een visser in Galilea toen hij door Jezus werd opgeroepen om hem te volgen. Tijdens de driejarige rondwandeling van Jezus volgde Jacobus hem van zeer nabij en werd één van de drie belangrijkste discipelen.
Christelijke iconografie
In de Christelijke iconografie is de Sint Jacobsschelp het attribuut van Jacobus de Meerdere. Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van deze symboliek. Zo wordt er gesproken over Jacobus die een drenkeling redde uit de zee. Deze drenkeling was in zee beland toen zijn paard op hol sloeg. Hij vroeg de heilige Sint Jacob om hulp, waarna hij plotseling bleef drijven. Eenmaal aan land merkte hij dat hij compleet bedekt was met Sint Jacobsschelpen.
Wedergeboorte
Een ander, veel vaker voorkomend, verhaal is dat de schelp zo heet omdat Sint Jacobus in zijn graf bedekt was met schelpen. De schelp staat in de Christelijke symboliek voor wedergeboorte en wordt gezien als beeld van het graf, dat de mens na zijn dood omsluit. Als de schelp opengaat mag de mens weder opstaan.
Symbool voor pelgrims
Door de vernoeming naar Sint Jacobus is de Sint Jacobsschelp embleem geworden voor de bedevaart naar Santiago de Compostella. Daar ligt vermoedelijk het graf van Sint Jacobus. Pelgrims dragen de schelp om herkenbaar te zijn als bedevaartganger en alle kerken en andere belangrijke gebouwen op de route zijn herkenbaar aan de schelp als ornament.
Bron: Digiden