Microbioloog Raymond heeft de bacteriën, schimmels en parasieten die we op de markt vonden in het lab uitvoerig onderzocht.
Broeierige kleedkamers, veelgebruikte douches en ongewassen voetbalhesjes zijn natuurlijk dé plek voor bacteriën om te vermenigvuldigen. Maar zijn deze bacteriën ook echt schadelijk? Kun je ziek worden van het hergebruiken van je sportsokken? Onze microbioloog checkt het voor je.
Emma’s zweetsok
Met een ATP-score van 2330 weet Emma het likken van Max’ voorwerp weer te ontwijken. Door de testen in het lab zijn we inmiddels wat meer te weten gekomen over de gebruiker van de sok. Op de sok is de Priestia-bacterie aangetroffen, die voornamelijk te vinden is in de grond. De kans is dus groot dat de gebruiker van de sok ook buiten rond heeft gelopen zonder schoenen aan. Deze bacterie is eigenlijk helemaal niet zo schadelijk. Hij wordt namelijk gebruikt in de bio-industrie voor supplementen als vitamine B12, want hij stimuleert de aanmaak van stoffen die we hard nodig hebben.
Daarnaast is de Exiguobacterie gevonden, die kan groeien in zowel hele hoge zoutconcentraties als zure omgevingen. Dit bevestigt het vermoeden dat de gebruiker van de sok flink gezweet heeft. Er is erg weinig bekend over de Exiguobacterie, maar we weten wel dat deze in hele extreme omstandigheden kan leven. Ook is er een experiment gedaan, waarbij is ontdekt dat meelwormen kunnen overleven op een dieet van plastic wanneer ze deze bacterie toegediend krijgen. Wellicht is dat ooit een oplossing voor de menselijke vervuiling?
Tot slot is er zeker ook een ziekmakende bacterie gevonden in de zweetsok van Emma: de Aerococcus. De bacterie is vooral voor kreeften gevaarlijk: hij zorgt voor het afvallen van de ledematen en het infecteren van het hart van de kreeft. Bij mensen richt de bacterie maar zelden schade aan. Al wordt hij weleens in ziekenhuizen aangetroffen, waar hij tijdens een behandeling of operatie de patiënt kan infecteren.
Max’ spermahanddoek
Op het eerste gezicht waren er weinig bacteriën en schimmels te zien op de handdoek van Max. Ook de ATP-score van 213 klinkt laag. Toch is dit nog steeds ruim drie keer meer dan de toegestane score in een voedselfabriek. Max verwachtte dat de spermavlekken op de handdoek een broedplaats voor bacteriën waren, maar eigenlijk zitten er bijna geen bacteriën in sperma, sperma is namelijk steriel: vrij van levende organismen. Sperma bevat onder andere zink en dat beschermt de zaadcellen tegen bacteriën en beschadigingen aan de chromosomen. Eigenlijk heel logisch, want de zaadcellen hebben natuurlijk een belangrijke taak. In het labonderzoek zijn geen grote groepen schadelijke bacteriën gevonden op de handdoek. Waar het lab alleen niet op test is de aanwezigheid van virussen. Virussen leven niet en worden daarom niet aangetast door het zink in het sperma. Uiteraard kunnen virussen je wel infecteren, dus als het sperma op de handdoek net een gevaarlijk virus bevat, loop je wel het gevaar deze binnen te krijgen als je de handdoek likt. Onze tip voor de voetballers die zich hebben moeten afdrogen met deze befaamde handdoek: neem nog een douche!
Kun je op de sportclub van de grond eten?
De uitslag van Emma’s zweetsok is wel echt dé test om deze vraag te kunnen beantwoorden. Deze sok heeft waarschijnlijk de volledige grond op de sportclub gezien en zal redelijk representatief zijn voor de bacteriën die je binnenkrijgt als je hier van de grond eet. Daarom is het antwoord luid en duidelijk: nee. Tenminste, als je wil voorkomen dat je een heel stel onbekende bacteriën binnenkrijgt én geen risico loopt op een kreeftenziekte. Wij raden je aan gewoon lekker van je bordje in de kantine te eten.