Verpakkingen van honden- en kattenvoer beloven vaak de heerlijkste gerechten met alleen de allerbeste ingrediënten. Hoe controleer je wat er nu echt in het voer van je huisdier zit?
Doel van een verpakking
Het belangrijkste doel van een verpakking is natuurlijk om je over te halen om het product te kopen. Verpakkingen staan daarom vol met marketingteksten en prachtige foto’s die soms moeilijk op waarheid te controleren zijn. Eén onderdeel van het etiket is altijd op dezelfde manier opgebouwd: de ingrediëntenlijst. Maar hoe lees je die lijst?
Niet misleidend
De ingrediëntenlijst van huisdiervoeding moet voldoen aan eisen die gesteld zijn in de Europese wetgeving. De meest algemene regel is dat de verpakking niet misleidend mag zijn. Wanneer een fabrikant bijvoorbeeld claimt dat een bepaald ingrediënt in het product voorkomt, is hij verplicht om het percentage van het desbetreffende ingrediënt te vermelden. Staat er op de verpakking dat er rund in het hondenvoer zit, dan is in de ingrediëntenlijst terug te vinden om hoeveel procent rund het gaat.
Op volgorde van hoeveelheid
De lijst met ingrediënten staat altijd op volgorde. Dat houdt in dat het ingrediënt dat het meest voorkomt, als eerst wordt genoemd. Het onderstaande etiket is van een blikje kattenvoer met zalm en tonijn. De ingrediëntenlijst geeft aan dat het grootste deel van het blikje bestaat uit vlees en dierlijke bijproducten. Het deel wat daarna komt bestaat uit vis en visbijproducten. En van dat deel vis en visbijproducten is 4% zalm en 4% tonijn. Het deel daarna bestaat uit granen.
Voorbeeld
Het is dus duidelijk dat het grootste gedeelte van dit blik niet uit zalm en tonijn bestaat, maar wat onduidelijk blijft is hoe groot de verschillende delen zijn. Het zou kunnen dat er 50% vlees en dierlijke bijproducten in zit en 36% vis en visbijproducten (waarvan 4% zalm en 4% tonijn), maar het is ook mogelijk dat er 90% vlees en dierlijke bijproducten in zit en 5% vis en visbijproducten (waarvan 4% zalm en 4% tonijn). In het eerste geval zit er beduidend meer zalm en tonijn in dan in het tweede geval.
Bronnen: Productschap Diervoeder