Voor lipfillers hoef je niet meer naar een kliniek. Met een ‘hyaluronpen’ worden lippen opgevuld zonder naald, én zonder arts. Presentatrice Sophie Frankenmolen ging undercover voor Rambam en was al na een korte cursus gecertificeerd ‘lipfiller’.
Hoewel alleen artsen fillers mogen injecteren bestaat er, dankzij de groeiende populariteit van cosmetische behandelingen, een wildgroei aan schoonheidsspecialistes die lippen onder handen nemen. Vooral de nieuwe ‘hyaluronpen’ is daarbij een populaire methode. Maar die is niet zonder risico. Rambam gaat undercover bij een cursus ‘lippen opvullen’ en toont aan dat het een eitje is om als leek een certificaat te behalen.
Cosmetisch artsen zien het aantal behandelingen met fillers de afgelopen jaren flink stijgen. Logisch gevolg is dat ook de plekken waar je terecht kunt voor een behandeling als paddenstoelen uit de grond schieten. Experts waarschuwen ervoor dat, hoewel het naar de letter van de wet misschien binnen de lijntjes is, er wel degelijk risico’s aan kleven. Soms tot verminking aan toe.
Het traditioneel injecteren van een filler met een injectienaald is een medische handeling, en mag daarom alleen door artsen worden uitgevoerd. Maar wie graag vollere lippen wil, hoeft niet per se aan te kloppen bij een cosmetisch arts.
Schoonheidsspecialistes maken bijvoorbeeld veelvuldig gebruik van de nieuwe hyaluronpen. Een naaldloos apparaat, waar nog weinig onderzoek naar is gedaan, en die de filler met 800 kilometer per uur onder de huid schiet.
Artsen noemen het onverantwoord: , het risico op complicaties is groot. Volgens Anbos, de Brancheorganisatie Schoonheidsverzorging is er sprake van een grijs gebied. De wet geeft geen duidelijkheid. Schoonheidsspecialistes zijn verdeeld: de een vertelt dat lippen ‘verboden terrein’ zijn, de ander voert de behandeling gewoon uit. Volgens sommige schoonheidsspecialistes is de behandeling zelfs minder risicovol dan een behandeling met injecties.
In het Erasmus MC is een complicatiespreekuur speciaal voor cosmetische behandelingen die mis zijn gegaan. Er is toename van het aantal patiënten die op het complicatiespreekuur komen. Dermatoloog Peter Velthuis vertelt welke complicaties van fillerbehandelingen ze allemaal langs zien komen: bulten, infecties, verplaatsing van fillers naar andere plekken in het gezicht of bloedvaten die geraakt worden met afsterving van delen van het gezicht tot gevolg.
Het team van Rambam onderzoekt hoe gemakkelijk het is om zelf gecertificeerd fillerzetter te worden en gaat bij een schoonheidsinstituut undercover op een fillercursus. Hoewel het instituut als opleidingseis ‘voorkennis van het schoonheidsvak’ stelt, wordt presentatrice Sophie Frankenmolen zonder enige controle toegelaten tot de cursus. In een ochtend tijd leert ze de kneepjes van het vak. Na een korte theorieles en een kleine twee uur oefenen op een model loopt ze met een certificaat de deur uit.
De cursusleider noemt artsen die waarschuwen voor de behandeling met de hyaluronpen ‘criminelen’. “De artsen hebben een totale paniekaanval”, vertelt hij de cursisten. “Eigenlijk ben ik erachter gekomen dat het een criminele organisatie is. Waarom? Die gasten hebben heel veel geld binnen geharkt. En wat je nu ziet: die fillers kan je ook op een andere manier injecteren. Die mensen hebben geïnvesteerd en die balen ervan. Want het verdiende net zo lekker.”
Ondanks de discussie over de hyaluronpen adviseert hij de cursisten om gewoon door te gaan met de behandeling: “Zolang er geen rechtszaak is, gewoon doorgaan. Als je geld kunt verdienen moet je geld verdienen want morgen is het weg.”