Nederland is kampioen groente kweken. Niet omdat ons klimaat zo geschikt is voor het kweken van bijvoorbeeld verse tomaten, maar omdat we efficiënt zijn in zomers weer nabootsen in de kassen.
Qua opbrengsten hoort Nederland bij de wereldtop, ondanks het relatief kleine arsenaal kassen in vergelijking tot de concurrerende landen. Driekwart van de zogenaamde ‘glasgroenten’ uit Nederland worden geëxporteerd. Welke groenten zijn de uitschieters?
De belangrijkste groenteteelt in Nederland is tomaat. Samen met Mexico en Spanje vormt Nederland al jaren de top 3 in het exporteren en kweken van de rode vrucht. Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek produceerde Nederland in 2012 ruim 805 miljoen kilo tomaten. In 2013 was Nederland zelfs de grootste tomatenexporteur. De export leverde in dit jaar ruim 1,3 miljard euro op. De populariteit is extra opvallend omdat de Nederlandse tomaat lang onpopulair is geweest. In Duitsland noemde men de tomaat ‘Wasserbombe’ omdat het vooral water zou zijn. Pas toen Nederland zich ging focussen op trostomaat, werden de Hollandse tomaten populair in het buitenland.
Verder blinkt Nederland uit in het kweken van komkommers en paprika’s. Ongeveer 17 procent van de wereldexport van paprika’s komt van Nederlandse bodem. In 2012 exporteerde Nederland 294 miljoen kilo paprika’s. Komkommer wordt veel geëxporteerd, maar wordt ook regelmatig verwerkt in Nederlandse producten, terwijl voor bijvoorbeeld tomatenpuree vaak wel buitenlandse tomaten worden gebruikt. Ook aardbeien en aubergines doen het goed in de Nederlandse kassen. De grootschalige productie van al deze gewassen wordt mogelijk gemaakt door de tuinbouwtechnologie waar Nederland koploper in is.
Auteur: Anouk Bosch