Dit is hoe een all-you-can-eat-restaurant geld verdient terwijl iedereen daar zo ontiegelijk veel eet.
Horeca-expert Mark Tamsmais legt uit hoe je zelfs met de grootste eetlust nog
niet het vaste bedrag eruit eet. Uit een test van tv-programma De Rekenkamer bleek dat vier volle borden en zes glazen neerkomt op zo’n 16 euro, terwijl je op een
vrijdagavond 32 euro betaalt voor onbeperkt schransen. Welke slimme strategie zit hierachter?
Die winst wordt pas groot
als je het menig maal kan vermenigvuldigen. Daarom geldt het massa=kassa
principe. Gemiddeld kan een all-you-can-eat-restaurant 600 a 700 gasten kwijt,
maar 2.000 is ook niet ongekend. Een restaurant zal dan ook eerder een enorme
vierkante ruimte zijn dan eentje met knusse hoekjes.
Dat je voor zo weinig mogelijk geld zo
veel eet, wordt gestuurd door de restaurantbazen. Begin met een drankje, dat
vult lekker. Daarna loop je eerst langs de desserts, waardoor je onbewust gaat
denken dat je ruimte moet bewaren. De vullers -brood en friet- liggen overal in grote hoeveelheden uitgestald.
Zo ben je al redelijk vol
voordat je uberhaupt bij de duurdere producten aangekomen bent. Dat dure eten
is vooral vlees en vis, die zijn ook meestal niet te vinden aan het lopend
buffet, maar ze liggen achter een balie. Daar vraag je een chef om een visje
die vervolgens één filetje op je bord legt. Er zijn maar weinig mensen die durven te
zeggen: ‘doe er nog maar vijf’.
Bron:
De Rekenkamer