Luisteren naar je buik: intuïtief eten explained
Luisteren naar je buik: intuïtief eten explained
- 3 minuten leestijd
Het ene moment heb je behoefte aan groente, het andere moment een vette hap, maar hoe luister je naar je hongergevoel? En werkt dat bij iedereen hetzelfde? Het hangt allemaal samen met het intuïtief eten. Wij leggen het in dit artikel voor je uit.
Het ene moment heb je behoefte aan groente, het andere moment een vette hap, maar hoe luister je naar je hongergevoel? En werkt dat bij iedereen hetzelfde? Het hangt allemaal samen met het intuïtief eten. Deze anti-dieetmethode is de laatste jaren een veelgehoorde term. Twee Amerikaanse diëtisten bedachten het in 1995 door ervaringen met hun eigen cliënten. In de jaren daarna werd het verder onderzocht. Wij leggen het in dit artikel voor je uit.
Intuïtief eten
Centraal in de methode van intuïtief eten staat het contact met de signalen van je eigen lichaam: eten als je honger hebt, stoppen met eten als je je verzadigd voelt. Dit lijkt zo logisch, maar juist deze intuïtieve relatie met het lichaam is bij veel mensen verstoord geraakt door een leven lang blootstelling aan onrealistische lichaamsidealen en dieetcultuur. De aanpak focust op het terugkomen bij je interoceptieve bewustzijn: dat je prikkels van binnenuit je lichaam kan waarnemen. Zowel de prikkels van het hongergevoel als gevoelens van voldoening en verzadiging.
Daarnaast is het bij intuïtief eten belangrijk dat je obstakels verwijdert die ervoor zorgen dat je de prikkels vanuit je lichaam niet goed kan waarnemen. Bijvoorbeeld door het afzetten van de 'dieetbril'. Om dat te bereiken wordt aangeraden om alle dieetboeken en tijdschriften weg te gooien zodat je hierdoor niet meer beïnvloed wordt. Ook draait het om het veranderen van je relatie tot eten: bepaalde voeding niet meer als vijand te zien, maar neutraal te benaderen.
Tegenstanders van de intuïtief eten-methode zijn bang dat de onvoorwaardelijke toestemming om te eten als je honger hebt en te eten wat je maar wilt, zou kunnen zorgen voor een ongezond eetpatroon en gewichtstoename. In een onderzoek met 343 mannelijke en vrouwelijke studenten werd juist het tegendeel bewezen. Studenten die hoog scoorden op de schaal van intuïtief eten, aten gevarieerder, hadden een lager BMI (hoewel dat niet zoveel zegt) en aten niet meer junkfood dan andere studenten. Met andere woorden, intuïtieve eters hadden geen onevenwichtig eetpatroon.
Uitzonderingen
Maar niet voor iedereen is intuïtief eten een goed idee. Mensen met een eetstoornis hebben namelijk vaak last van een verstoord hongergevoel. Ze hebben door hun eetstoornis de aangeboren signalen met hun honger en verzadigingsgevoel verloren. Niet alleen dat, Prof. Dr. Liesbeth van Rossum legde ons uit dat om verschillende redenen het verzadigingsgevoel/hongergevoel verstoord kan zijn.
Met name mensen die op hun intuïtie vertrouwen en tegelijkertijd ondervoed zijn, ondervinden nadelen. Een ondervoed lichaam kan namelijk geen nauwkeurige signalen afgeven. Dat komt doordat ondervoede mensen last hebben van een vertraagde maaglediging. Hierdoor kan zelfs het binnenkrijgen van de kleinste hoeveelheden zorgen voor een verzadigd gevoel. Daardoor zal tijdens het intuïtief eten de ondervoeding in stand worden gehouden. Belangrijk is dus dat mensen die intuïtief willen eten, kunnen vertrouwen op de signalen van hun lichaam.