
Complete afleveringen van
Keuringsdienst van Waarde Quiz vind je op NPO Start.
Maike Meijer: "Het is bullshit, maar ik vind het gewoon echt niet lekker"
- 6 minuten leestijd
Maike Meijer is actrice (Toren C), scenarioschrijfster én ze wint de eerste aflevering van de KVW quiz. Hoe heeft ze dat geflikt?
Heb je iets met de
Keuringsdienst?
"Ja zeker, ik ben enorm fan van het programma. Altijd als ik kijk, blijf ik hangen. Ik vind de formule heel goed werken: bellen en die hoofden bij de telefoon en die immense mate waarin wij worden genaaid als consument. Vind ik heerlijk! Eigenlijk doe ik nooit mee aan quizzen. Ik vind het eigenlijk altijd stom. Maar dit vond ik dan wel leuk om mee te doen, want ik ben wel iemand die ontzettend van eten en koken houdt, dus er zit wel een hele hoop in mijn systeem van dingen die ik gewoon weet. Maar ik heb van te voren nog wel een beetje over die dadels, saffraan en kippenveren afleveringen zitten terugkijken."
Welke aflevering vond je het meest memorabel?
"Die over suikerklontjes in de ketchup. Dat blew me of my feet gewoon. Ik dacht: hoe kan dit nou? En de hoeveelheid suiker in babyvoeding. En de saffraan aflevering vond ik ook heel bijzonder. Dat is zo’n ingrediënt waarvan je denkt: hoe zit dat nou en waarom is dat nou zo duur? Ging het zelf met de saffraan die ik in huis had uitproberen. Of ik echte had. Als je saffraan in een glas water doet dan scheidt het een bepaalde kleur af en zo kun je dat testen. Maar eigenlijk vind het te ingewikkeld om ermee te koken. En ik vind het te weinig opleveren. Zo’n koker ben ik niet – op dat niveau. Dus saffraan vind ik dan gewoon teveel gedoe."
Suiker is een ding?
"Nou, ik ben altijd bezig met gezond eten. Verse groenten. Daar houd ik van. Zal nooit iets kant-en-klaars opwarmen ofzo. Dat heb ik ook nooit gedaan en zit niet in mijn systeem. Wij aten vroeger heel eenvoudig– gewoon aardappeltjes, vlees, groente. Nu eten we bijna geheel vegetarisch, dat komt door mijn zoon Thor van 17, niet omdat hij het zielig vindt, maar door het milieuaspect. Mijn andere zoon houdt wel heel erg van kippetjes, dus het is een behoorlijke schipper-toestand geworden nu met koken. Ik ga niet elke dag stukken vlees braden voor Mo."
Heb je zelf gekke eetgewoonten?
"Ik ben een allesvreter. Ik houd heel erg van de Thaise, Indiase en Marokkaanse keuken. Daarom maak ik thuis vaak curry. Ben ik heel erg in thuis en het is veel makkelijker voor vegetariërs. Stond toen ik 16 was al in een Indonesisch winkeltje en daar heb ik leren koken. Maar wat ik hier echt niet hoef te proberen, is stamppot. Ja, ik ben natuurlijk een Hollandse koeienjongen en kan ontzettend houden van andijviestamppot of die ouderwetse vriend van een hutspot met een goeie worst. Wat is daar mis mee? Dat krijg ik hier echt niet doorheen. Mijn man is voor een deel Chinees en houdt ook erg van pedis. In de winter maakte ik vroeger nog wel eens een stamppot, maar dat gebeurt nooit meer. Vind ik echt wel jammer. Kan het namelijk heel goed klaarmaken."
Wat heb je met kikkerbillen?
"Toen ik jong was en we gingen op reis naar de camping in Frankrijk, dan gingen we altijd op de terugreis in een hotelletje met een restaurantje. Daar hadden ze dus kikkerbillen op de kaart. En mijn vader was er dol op en heeft mij het ook leren eten. Hadden we zo’n grote berg kikkerbillen op een bord met citroen en gepaneerd in knoflookolie. Nah dat vergeet ik gewoon nooit meer. Helaas voor de kikkers in de wereld, maar dat is ontzettend lekker. Ik begrijp dat er inmiddels wat menselijker manieren bestaan hoe ze aan hun einde komen, want vroeger was het echt heel wreed. Maar het is nog steeds niet ok. Maar goed, alle vlees is niet ok. Klaar."
Er is vast wel iets wat je echt niet op de
lopende band zet?
"Orgaanvlees. Te slap in mijn mond. Vind het eng. Ik houd niet van de structuur. Rauwe oesters vind ik dan wel weer fantastisch. Maar het fludderige bij organen… Daar heb ik ook meer het idee bij dat het stoffen heeft verwerkt voor zo’n dier. Krijg ik de associatie van een vuilstortplaats. Zo’n lever wat heeft die allemaal gedaan? Waarschijnlijk is het grote bullshit, maar ik vind het gewoon niet lekker."
Hoe beïnvloedt je werk je eetpatroon?
"Als Margot en ik samen schrijven in een huisje ofzo, dan kook ik vaak. Dan ga ik me ook echt uitsloven. Van die dingen die ik thuis nooit maak. Als ik in de supermarkt aan een struik andijvie voorbij loop, denk ik: mensen, wat een gemis. Maar Margot waardeert het wel heel erg als ik bijvoorbeeld Hollands suddervlees maak. Mijn werk beïnvloedt nu mijn eetpatroon niet zo, want inmiddels werk ik al heel lang als schrijver. En daarnaast heb ik gewoon draaidagen. Maar ik ga straks weer een avond voorstelling spelen en ik weet nog wel hoe dat vroeger ging. Dan eet je vroeg en niet zo zwaar- vaak alleen een salade. Ja, en als je dan niet oppast gaat er wel om 11 uur ’s avonds een zak chips in."
Wat moet de Keuringsdienst nog eens onderzoeken?
"Oeh, wat een goede vraag. Ik vraag het mijn zoon Thor. Palmolie. Palmolie is een grote reden van het wegvallen van de bossen. Er zit echter in heel veel producten wel palmolie. In kleding trouwens ook. Of dat nu gelabeld is als duurzaam of niet. Dus dan is de vraag: hoe duurzaam is zo’n duurzaam product? Dat je echt kijkt van wat is het nou echt."