Hoe maak je zelf mayonaise? Met dit recept van topkok Pierre Wind is het een fluitje van een cent.
Ingrediënten
- 20 gram gepasteuriseerde eidooier (te koop bij Makro en
Sligro) of een verse eierdooier
- 1 eetlepel azijn (8 gram)
- 1 mespunt mosterd (7 gram)
- 1/4 lt. zonnebloemolie
- peper en zout
Bereiding
-
Weeg de ingrediënten af. Doe daarna de eierdooier met de
azijn en de mosterd in de mengkom en roer het eimengsel met de garde los.
-
Voeg
peper en zout toe.
-
Voeg de olie langzaam druppelend toe, terwijl je voortdurend
roert met de garde.
Let op
Voor de bereiding van mayonaise is het noodzakelijk dat
alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Als de mayonaisesaus te dik is, kun
je deze afslappen met water, azijn of citroensap. Bewaar de mayonaise op
kamertemperatuur in een afsluitbare pot of emmer. Dit kan alleen niet al te
lang: mayonaise is zeven dagen houdbaar.