Mueslirepen
- Aflevering
- Afl
- 18 jun 2018, 10:00
-
Complete afleveringen van
3Doc vind je op NPO Start.
Mueslirepen | Boter, Kaas noch Eieren
- 3 minuten leestijd
Makkelijk, goedkoop en lekker!
Mueslirepen zijn natuurlijk superlekker en een easy snack – en wist je dat je ze ook heel makkelijk zelf kunt maken? Nog vegan ook! Gewoon wat noten en gedroogd fruit bij elkaar hosselen. Oh, en voor de klunsjes onder ons: het is geen ramp als het totaal misgaat. Want ook dan kun je er iets mee. Top!
Bereiding: 1,5 uur
Ingrediënten:
- 70 gr mix van noten en zaden
- 50 gr gedroogd fruit (denk aan dadels/cranberry's)
- 100 gr havermout
- 1 eetlepel arrowroot (kikkererwtenmeel, maïzena of bloem kan ook)
- Halve citroen
- 100 gr dadelsiroop (agavesiroop, druivenmelasse, appelstroop of jam is ook lekker)
- 2 eetlepels olijfolie
Benodigdheden:
- Theedoek en deegroller (of keukenmachine)
- Bakpapier
- Bakblik van minstens 2 cm hoog
- Schaal
- Steelpan
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Als je een keukenmachine hebt:
Stop alle droge ingrediënten in de keukenmachine. Hak de inhoud en doe het in een kom. Doe de siroop en de olie in een pan. Als de siroop warm en dun is, giet je het in een kom.
Voeg de inhoud van de keukenmachine toe en het sap van de citroen. Meng alles door elkaar. Als het mengsel nog te nat is: doe er wat droogs erbij. Wil je het zoeter? Doe er dan gedroogd fruit bij. Wil je het knapperiger? Meer noten en/of zaden.
Leg een stuk bakpapier in je bakblik. Verdeel het mengsel en zorg dat het ongeveer een centimeter hoog wordt. Het maakt niet uit als het mengsel niet het gehele bakblik bekleed. Het mengsel loopt namelijk niet uit. Maak inkepingen met een mes waar je de plak straks wilt breken. Maak ze ongeveer 4 bij 8 cm groot.
- Hou je van brosse repen? Doe ze dan 25 min op 200 graden in de oven.
- Hou je van taaie repen? Doe ze dan 1,5 uur in de oven op 80 graden.
- Wil je iets er tussenin? Dan kunnen ze op 100 graden voor 60 min in de oven.
Haal het bakblik uit de oven een laat ze even afkoelen. Breek daarna de repen af.
Geen keukenmachine?
Doe de zaden en de haver in een kom. Leg de noten in een theedoek en ga ze te lijf met een deegroller (of wijnfles). En ga dan verder zoals hierboven staat beschreven.
Bewaren
Wil je niet gelijk al je repen naar binnenwerken? Dan kun je de mueslirepen gewoon bewaren in de vriezer.
Creusli
Je repen niet helemaal gelukt? Geen probleem! Verkruimel ze en dan heb je een soort cruesli. Lekker op zijdetofu, vegan ijs of sojayoghurt.
Variëren
Het bovenstaande is natuurlijk niet het recept voor dé perfecte mueslireep. Hè? Hoezo? Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen smaak. Misschien wil jij wel amandelen i.p.v. walnoten. Of ga jij juist harder op abrikozen dan dadels. Er is zoveel keus! Denk ook eens aan rozijnen, goji bessen of hennepzaad. (Wel het zaad uit de winkel, niet uit de coffeeshop.) Of probeer eens pindakaas, kokosrasp, lijnzaad of chiazaad.
Wil nu je nu ook een lekker vegan ontbijtje proberen? Klik hier voor pannenkoeken!
Vegan scrambled eggs maken? Dat kan! Bekijk hier het recept.
Een heerlijke kaassaus maken, zonder kaas? Klik hier.
Wil je Chili met pit, maar zonder vlees? Klik hier.
Rijstebrij. Lekker als toetje of dessert!
Meer vegan inspi? Kijk de 3Doc: Boter, Kaas noch Eieren hier terug!