Bang zijn voor seks. Niet omdat je het eng vindt, maar omdat het fokking pijn doet. Dan kan het dat je vaginisme hebt.
Dat is namelijk een probleem waar meer dan 120.000 vrouwen in Nederland mee kampen. En dat is best behoorlijk kut ja. Oké, maar wat houdt dat dan precies in? Nou, bij vaginisme spannen de spieren rondom de vagina zich onbewust aan. Een soort natuurlijke bescherming tegen pijn zeg maar. Beetje krom ook, omdat het daardoor júist pijn doet.
Maar goed. Op een gegeven moment kan die reactie dus een reflex worden. Zelfs wanneer je alleen maar aangeraakt wordt. En je kan je voorstellen dat penetratie hierdoor geen feestje, zelfs heel pijnlijk - en vaak zelfs onmogelijk - is. En dat kan soms zelfs zover gaan dat zelfs tampons geen optie meer zijn. En ja, dat is dus best kut ja.
Er zijn verschillende soorten vaginisme en in principe kan iedere vrouw er last van hebben. In sommige gevallen heeft de vrouw er alleen last van wanneer er een seksuele handeling plaats gaat vinden. Of bij bijvoorbeeld een inwendig onderzoek bij de dokter (janken!).
Maar andere vrouwen hebben dat dus (bijna) altijd. Of het nou een vinger, piemel of tampon is. Sommige daarvan hebben er al last van sinds ze het zichmaar kunnen herinneren. Anderen krijgen het in hun pubertijd. En weer anderen opeens.
Ze zeggen dat bij 80% van de gevallen therapie helpt. Maar dit zijn helaas niet zomaar twee sessies van een uurtje. Daar moet je behoorlijk wat tijd in steken. En dan moet je nog maar zien of die specifieke therapie ook voor jóu werkt.
Met My Fucking Problem wil filmmaker Anne van Campenhout het taboe over vaginisme doorbreken, door de impact van een pijnlijke vagina op het dagelijks leven van de vrouw te onderzoeken. Hierbij staat de vraag ‘Hoe belangrijk is penetratie eigenlijk?’ centraal. Je kan deze eye-opener van een documentaire hier terugkijken.
Voor meer info
Herken jij jezelf hierin of voel je na het kijken van deze docu de behoefte om even (anoniem) met iemand te praten? Ga dan voor meer informatie naar:
Platform Leven met Vaginisme http://levenmetvvaginisme.nl
In contact komen met een seksuoloog http://nvvs.info
Meer over bekkenfysiotherapie http://nvfb.fysionet.nl/voor-patienten.html
Website van Anne van Campenhout http://annevancampenhout.nl
Website van ervaringsdeskundige Jacqueline http://www.sunniva.nl
Over vaginisme en dyspareunie http://www.vaginisme.nl