5 jaar #openup: drie mensen over wat open zijn over depressie, burn-out en PTSS hen bracht
- Artikel
- 12 okt 2021
- 6 minuten leestijd
Dennis, Carolien en Karo deden vijf jaar geleden mee aan de eerste #openup-week en kwamen bij 3FM uit de kast met hun psychische problemen. Toen was dat voor hen best wel spannend. Hoe gaat het nu met ze? En wat heeft open zijn en hulp zoeken hen gebracht?
Dennis, Carolien en Karo deden vijf jaar geleden mee aan de eerste #openup-week en kwamen bij 3FM uit de kast met hun psychische problemen. Toen was dat voor hen best wel spannend. Hoe gaat het nu met ze? En wat heeft open zijn en hulp zoeken hen gebracht?
Carolien Drooger (27) was negentien toen ze een depressie kreeg. Tijdens onze eerste #openup-week ging ze met Tijmen in gesprek. Ze waren toen allebei herstellende van een depressie. “Ik weet nog goed dat ik toen pas besefte dat iedereen een depressie anders ervaart. Ik had juist last van hele emotionele buien, ik huilde veel. Bij hem was juist alles afgevlakt, hij voelde helemaal niks meer.”
Meedoen aan de eerste #openup-week
Carolien weet nog dat ze het heel spannend vond om mee te doen aan onze eerste #openup-week. “De dag van de opnames ging het niet zo goed met mij. Maar ik weet nog goed dat ik tóch wilde gaan. Ik vond het belangrijk om dat stigma te doorbreken.”
En dat stigma rondom jonge mensen met psychische klachten was toen veel groter, volgens Carolien. “Toen was het wel een grote drempel om mee te doen aan de #openup-week. Ik denk dat dat nu veel minder is. Nu is er veel meer aandacht voor depressie en mentale gezondheid in de media, dan toen. Dat zie ik als iets heel positiefs.”
Soms mindere dagen
Het gaat nu goed met Carolien. “Ik ben trots op mezelf en waar ik nu sta. Soms heb ik wat mindere dagen, maar ik ben nooit meer teruggevallen in een depressie. Ik ben veel bezig met mindset en goed voor jezelf zorgen. Hulp durven vragen en het niet allemaal alleen willen doen.”
“Ik heb een hele fijne vriendengroep om me heen verzameld. Voor mij is het belangrijk om erover te praten. Dat vind ik vooral fijn als je een-op-een afspreekt of met een klein groepje. Dan stellen we elkaar de vraag hoe het nou écht met je gaat. En dan geef ik eerlijk antwoord.”
“Ik denk dat we in onze samenleving heel erg bezig zijn met gelukkig zijn. Het is, naar mijn mening, ook juist belangrijk om je uit te spreken als het niet goed met je gaat. Dat hoort ook bij het leven.”
Een #openup voor de klas
Dennis van de Pijl (25) benaderde ons kort na de eerste #openup-week. Hij had een poging gedaan om een einde aan zijn leven te maken, die mislukte. Hij ging in therapie en een half jaar later mailde hij ons dat hij graag zijn verhaal wilde delen voor de klas. Wij gingen met hem mee.
Wanneer we Dennis bellen, neemt hij vrolijk op. Hij is aan het wandelen, we horen de wind ruisen als hij praat. “Het gaat waanzinnig goed met me,” zegt hij. “Vanaf het moment dat ik in behandeling ging, is het alleen maar beter gegaan. Ik had altijd een masker op, deelde niets over mijn depressieve gevoelens. Maar vanaf de eerste behandeling voelde ik al dat het heel erg oplucht om erover te praten.”
Boos zijn op jezelf
“De afgelopen jaren heb ik mijn levensstijl veranderd. Vroeger was ik harder voor mezelf en voor anderen. Ik verloor mezelf in drank en drugs en was veel boos. Als je boos bent op jezelf, ben je ook makkelijker boos op anderen.”
“Nu zorg ik goed voor mijn lichaam en m’n zieltje. Ik ben gestopt met roken en ik ben gaan sporten. Ik lees en schrijf veel en luister podcasts over interessante onderwerpen. Ik ben niet meer boos. Ik hou van mezelf en dus ook van anderen en ik ben veel bezig met zelfontwikkeling.”
Terugval
“Natuurlijk kan iedereen een terugval krijgen, ik ook. Het is heel menselijk om je af en toe shit te voelen, maar je moet de tools hebben om ermee om te gaan. Ik studeerde aan de pabo om leerkracht te worden, maar tijdens de coronacrisis ben ik tijdelijk gestopt. Ik was eenzaam en mijn motivatie was ver te zoeken. Op zulke momenten gaat een depressie wel op de loer liggen. Dat probeer ik voor te zijn, door nu even te stoppen met school en te gaan werken voor een tijdje zodat in een ritme heb.”
“Door er zo mee om te gaan, ben ik de depressie wel voor geweest. Dat kon ik vijf jaar geleden nog niet.”
Traumatische ervaring
We interviewden Karo Stam (28) ook tijdens de eerste #openup-week. In dit artikel vertelde ze over de complexe posttraumatische stressstoornis (CPTSS) die ze heeft gekregen na een traumatische ervaring op een jeugdkamp.
Openheid
Het lukt Karo steeds beter om open te zijn over haar situatie. “Ik heb twee goede vriendinnen waarbij ik terechtkan. Een van hen ben ik steeds meer aan het vertellen over alles wat er is gebeurd. Dat komt ook omdat zij zelf steeds vraagt wat er aan de hand is en hoe het nou echt met me gaat. Dat is fijn.”
Ook op Instagram is Karo open over hoe het met haar gaat. “Ik denk dat dat komt door een stukje anonimiteit dat het heeft. Mensen die dealen met mentale problemen vormen daar een soort community. Ik ken niet alle mensen die mij volgen, sommige mensen heb ik via Instagram leren kennen. Zij kampen met vergelijkbare problemen en daar praten we dan over.”
“Ik ben een voorstander van dat je ook mindere dingen op Instagram kan zetten. Soms reageren mensen dat ze er iets aan hebben en af en toe krijg ik ook steunende reacties. Als iemand het leest en diegene heeft er wat aan, dan vind ik dat al de moeite waard.”
#openup-week
Dit jaar is van 10 t/m 15 oktober de vijfde editie van de #openup-week. Dit is een themaweek van 3FM, NPO3 en FunX, op initiatief van omroep HUMAN en MIND. Tijdens de #openup-week besteden we aandacht aan mentale gezondheid bij jongeren en stimuleren we je om ook open te zijn over hoe het nu écht met je gaat. Meer weten? Check 3FM.nl/openup
Wil jij een idee krijgen van jouw mentale bui vandaag? Maak dan Check Je Bui! Een speciale mentale test om vijf jaar #openup te vieren.