Edson Braafheid over mentale problemen: "Er wordt veel van je gevraagd"
- Artikel
- 15 okt 2021
- 3 minuten leestijd
Over mentale gezondheid wordt in bepaalde groepen weinig gesproken, zo ook in de topsport. Edson Braafheid, ex-speler van onder andere Fc Twente en Oranje ondervond zelf hoe de hoge druk in de topsport ernstige gevolgen kan hebben en vertelde daar bij FunX meer over aan Fernando.
'HIGH PERFORMANCE WERELD'
Braafheid kreeg zelf last van mentale problemen door de hoge druk in de high performance wereld van het topvoetbal. "Dan wordt er heel veel van je gevraagd. Ook dat je onder druk moet presteren en dat gaat niet altijd even makkelijk", vertelt Braafheid, die na zijn stap van FC Twente naar topclub Bayern München maar moeilijk om wist te gaan met de druk. "Van buitenaf, maar ook van mezelf. Als het daardoor dan even niet gaat zoals je wil, dan vraag je jezelf af: 'Hoe komt dat? Waar ligt dat aan?'"
"Maar ja, je moet nog steeds presteren", gaat Braafheid verder. "Als dat dan even niet gaat, ga je andere uitlaatkleppen zoeken en daar is het bij mij toch verkeerd gegaan." Het kostte hem in die periode zelfs zijn huwelijk. "Dat is uiteindelijk misgelopen, omdat ik dus buitenshuis het plezier zocht."
MENTAL COACH
De oud-speler van het Nederlands Elftal zag alles in elkaar storten en realiseerde zich toen dat hij hulp nodig had. "Alleen ook met het hulp vragen: je schaamt je natuurlijk erg, je durft er niet voor uit te komen en je bent een publiek figuur, dus iedereen heeft er een mening over", aldus Braafheid. "Uiteindelijk heb ik toch de moed gevonden om met een mental coach te gaan praten. Die kon op een gegeven moment heel goed mijn emoties, gevoelens en gedachtes een bepaalde richting geven. Daardoor kon ik toch wel uit mijn depressie komen en weer naar de toekomst toeleven."
'WERELD VAN BINNEN NAAR BUITEN ERVAREN'
Inmiddels zet de oud-topvoetballer zich in om mentale problemen meer bespreekbaar te maken, onder andere via de podcast Let's Get Mental. "We leven nu in een tijd waar technologie natuurlijk voorop staat. We krijgen heel veel informatie binnen en heel vaak weten we daar niet mee om te gaan. We raken beïnvloed door meningen van anderen, gedachtes van anderen en wat anderen van ons vinden", legt hij uit. "Je kunt denk ik, zoals ik het ervaren heb, de wereld het beste van binnen naar buiten ervaren. Op het moment dat je jouw unieke kwaliteiten kent, jezelf kent en op die journey gaat, dan is dat de basis om jouw unieke kwaliteiten in de wereld te brengen, niet andersom."
#OpenUp
Van zondag 10 oktober, World Mental Health Day, tot en met vrijdag 15 oktober staat FunX in het teken van de #openup-week. Deze week is bedoeld om jongeren te stimuleren open te zijn over hun psychische klachten en is een samenwerking tussen NPO FunX, NPO 3 en NPO 3FM op initiatief van MIND en HUMAN. Je kunt alle verhalen hier checken!