Waar denk jij aan bij iemand met borderline? Een persoon waar je moeilijk mee om kan gaan? Of zelfs een manipulatief monster? Er bestaan helaas heel veel vooroordelen over borderline. Dat weten ook Kathelijn en Naomi, die er allebei een boek over schreven. Samen met Anika, die vrijwilliger is bij Stichting Borderline, vertellen zo hoe het echt is om te leven met borderline.
Symptomen
"Ik merk dat in de media alleen maar de heftige excessen van borderline genoemd worden", vertelt Anika. "Maar het is veel meer dan dat. Het ligt veel genuanceerder en er zijn veel meer symptomen." Anika vindt het jammer dat mensen met borderline zo eenzijdig belicht worden in de media. "We zijn geen manipulatieve monsters, we zijn veel meer dan dat."
Wat is borderline dan wel? "Ik zou zeggen dat borderline een serieuze, complexe en hele heftige persoonlijkheidsstoornis is", zegt Anika. Symptomen waar zij bijvoorbeeld veel last van heeft, zijn stemmingswisselingen, zwart-wit denken en verlatingsangst.
Stemmingswisselingen
Bij Kathelijn, die in haar boek Gevalletje borderline alle vooroordelen onderuit probeert te halen, heeft borderline een grote invloed op haar leven. Ze voelt zich vaak leeg en neerslachtig en zoekt naar manieren om houvast te vinden. De heftige stemmingswisselingen doen haar namelijk veel pijn. "Het blijft maar gaan en het stopt niet. En er zijn vaak ongezonde manieren om even in een roes te komen, zodat je die pijn niet hoeft te voelen."
Naomi schreef het fictieve boek Bloedbaren dat gebaseerd is op haar eigen ervaringen met borderline en depressie. Zij denkt een manier gevonden te hebben om met de pijn om te gaan. Volgens haar zijn veel mensen met borderline creatief en kan schrijven of schilderen een goede (en veilige) manier zijn om je gevoelens te uiten.
Doorzettingsvermogen
Als je niet weet hoe je met de stemmingswisselingen en pijn om moet gaan, kan dat erg zwaar zijn. Kathelijn heeft dat aan den lijve ondervonden: "Je mist veel mooie dingen, omdat je opgesloten zit in de chaos in je hoofd." Er is zelfs een periode geweest dat ze suïcidaal was. Toch was er gelukkig nog een klein stemmetje dat nog wel wilde vechten. Uiteindelijk werd die stem steeds luider. "Dat is ook die positieve kant van borderliners: het doorzettingsvermogen is insane."
Anika herkent dat doorzettingsvermogen wel. Zij heeft ook een verleden vol ups en downs. "Ik heb het niemand makkelijk gemaakt en mezelf ook niet." Anika noemt haar turbulente verleden een "lijdensweg", maar inmiddels gaat het een stuk beter met haar. "Ik durf te zeggen dat ik gelukkig ben en blij ben met het leven dat ik leid. Ik had niet verwacht dat ik dat ooit zou zeggen."
Zelfmoordpreventie
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.
Tips
Borderline kan een complexe en ongrijpbare stoornis zijn. Als buitenstaander kan het moeilijk zijn om daarmee om te gaan. Dus hoe kun je dat het beste doen? Volgens Naomi is het belangrijk dat je aangeeft dat je er voor iemand bent. "Als iemand dat tegen mij zegt, den ik wel: ja hoor. Maar in mijn achterhoofd onthoud ik het wel."
Anika wil anderen op het hart drukken om iemand met borderline niet te veroordelen of beoordelen. Dat vindt Kathelijn ook een goed punt. Dat betekent niet dat je de stoornis moet bagatelliseren door te doen alsof het allemaal wel meevalt. Blijf interesse tonen en vraag hoe iemand zich voelt en wat er in diegene omgaat.
#OpenUp
Van zondag 10 oktober, World Mental Health Day, tot en met vrijdag 15 oktober staat FunX in het teken van de #openup-week. Deze week is bedoeld om jongeren te stimuleren open te zijn over hun psychische klachten en is een samenwerking tussen NPO FunX, NPO 3 en NPO 3FM op initiatief van MIND en HUMAN. Je kunt alle verhalen hier checken!