Shelly's (17) faalangst leidde tot een angststoornis: "Ik viel flauw op school"
- Artikel
- 07 okt 2021
- 6 minuten leestijd
Zenuwachtig zijn voor een presentatie, met trillende handen je rijexamen afleggen of zwetend beginnen aan je nieuwe baan: faalangst is voor veel mensen herkenbaar. Ook voor de 17-jarige Shelly, die vanuit haar extreme faalangst zelfs een angststoornis ontwikkelde.
In de Mental Health Club-podcast vertelt ze aan Tannaz hoe dat zich uitte en hoe ze er mee om heeft leren gaan.Ik viel flauw op school en op een gegeven moment kon ik niet eens meer naar de winkel zonder lichamelijke klachten te krijgen zoals zweten en misselijkheid.
BOZE TRAINERS
Tip van psycholoog Dorianne
Dorianne Hoek is psycholoog en geeft deze podcastaflevering advies en tips. Wat kun je bijvoorbeeld doen wanneer een ander, ouder persoon bijdraagt aan jouw faalangst?
"Het is belangrijk om je grenzen aan te geven. Dat kan ingewikkeld zijn als het gaat om iemand die 'boven' je staat. Dan raad ik aan om er een volwassene bij te betrekken en uit te leggen dat je het niet prettig vindt hoe die persoon met je omgaat en dat je daarover graag een gesprek aangaat."
FLAUWVALLEN OP SCHOOL
Tip van psycholoog Dorianne
Wanneer wordt faalangst problematisch en hoe voorkom je dat het omslaat in een angststoornis?
"Het is normaal dat je het graag goed wilt doen. Maar wanneer je je hele leven daar op gaat aanpassen, bijvoorbeeld wanneer je alleen nog maar aan het studeren bent of je constant druk maakt en hierdoor uit balans raakt, is het goed om te kijken hoe je daar mee om kunt gaan.
Het begint met accepteren dat je ergens last van hebt. Daarna is het is heel belangrijk om erover te praten wanneer je merkt dat je veel angst en spanning voelt. Je hoeft je er echt niet voor te schamen. Als je echt paniekaanvallen krijgt die blijven terugkomen, is het goed om professionele hulp te zoeken."
Hulp
Tip van psycholoog Dorianne
Heb je zelf weleens last van faalangst? Deze praktische tip kan je helpen in het dagelijks leven:
"Als je last hebt van een angst, is het belangrijk om die concreet en kleiner te maken. Wat er namelijk gebeurt in je hoofd als je ergens bang voor bent, is dat je het groot maakt en rampscenario's bedenkt. Dan wordt je steeds angstiger en wil je het uit de weg gaan. Daarmee wordt je angst nog groter, omdat je niet ervaart dat het eigenlijk wel meevalt. Maak die grote berg waar je bang voor bent dus overzichtelijk en deel het in in kleine stapjes."
Gaat het uiteindelijk toch 'fout'? Haal je bijvoorbeeld een onvoldoende of word je niet aangenomen na je sollicitatiegesprek? Bedenk dan dat je in ieder geval je best hebt gedaan en het hebt geprobeerd.
"Daar mag je trots op zijn. Dat je het niet uit de weg bent gegaan. Je kan het zien als falen, maar ook als een leermoment dat je informatie geeft om een volgende stap te zetten."