Wanneer een negatief zelfbeeld je leven beheerst: "Complimentjes hebben geen zin"
- Artikel
- 08 okt 2021
- 10 minuten leestijd
Besef, iedereen is wel eens ontevreden over zijn of haar uiterlijk, maar sommige mensen hebben zo'n laag zelfbeeld dat het hun dagelijks leven beïnvloedt. Jezelf klaarmaken kost uren tijd, foto's zijn je ergste vijand en soms is simpelweg de deur uit gaan al stressvol. Bevestiging en complimentjes van anderen hebben geen zin, want als je BDD, oftewel Body Dysmorphic Disorder hebt, ben je volledig overtuigd van de lelijkheid van (een deel van) je lichaam. Ook als daar in andermans ogen helemaal niets mis mee is. Nadia* (25) en Sky (23) vertellen wat zij dagelijks ervaren en waarom BDD anders is dan 'gewoon' ijdel of onzeker zijn.
Zelfs als mensen positieve dingen zeiden over mijn lichaam, vond ik dat niet fijn om te horen. Ik werd er juist onzeker van.Nadia
Complex
Complimentjes hebben geen effect
Body Dysmorphic Disorder
💭 Body Dysmorphic Disorder komt bij zowel vrouwen als mannen voor. Mensen met BDD zijn obsessief bezig met hun uiterlijk en het constant verbergen of 'verbeteren' van hun onzekerheden. Er is sprake van veel schaamte en in sommige gevallen leidt dat ertoe dat iemand totaal geïsoleerd raakt van zijn of haar omgeving.
💭 De diagnose BDD wordt vaak gesteld aan de hand van drie punten, zo vertelt psycholoog Lidewy: de constante aanwezigheid van de negatieve gedachten, de hoeveel tijd die je daaraan kwijt bent en het vermijden van activiteiten en/of plaatsen als gevolg van die gedachten.
💭 Mensen met BDD denken vaak dat iets aan hun uiterlijk veranderen zal helpen, maar in de meeste gevallen is dit niet het geval. Wel zijn er specifieke behandelingen voor BDD, die onder andere bestaan uit cognitieve gedragstherapie.
💭 Er wordt nog niet zo lang onderzoek naar BDD gedaan. Hoeveel mensen in Nederland hiermee te maken hebben, is dan ook moeilijk in te schatten, omdat het niet altijd wordt herkend. Naar schatting is dit minstens 1 à 2 procent van de bevolking.
'PERFECTE' PLAATJES
Social media zijn gevaarlijk voor je zelfbeeld, daarom ben ik er voorlopig vanaf gegaan.Sky
CONSTANTE CONFRONTATIE
MEETLAT
Selfie Dysmorphia
💪🏽 Onder Body Dysmorphic Disorder vallen verschillende subtypes. Zo is er 'muscle dysmorphia', dat vaak bij mannen voorkomt. De focus ligt hierbij op de omvang van de spieren, die in de ogen van de persoon in kwestie niet groot genoeg zijn. Vaak wordt er geprobeerd dit te veranderen door extreem veel te sporten en/of anabolen te gebruiken
📱 De laatste jaren wordt er ook gesproken van 'selfie dysmorphia' of 'Instagram/Snapchat dysmorphia'. Hierbij streven mensen ernaar om er net zo uit te zien als hun bewerkte foto's. Ze vergelijken hun gezicht in de spiegel met hun gezicht na het gebruik van een van de honderden magische filters en houden daar een negatief zelfbeeld aan over. Het gevolg? Cosmetische artsen krijgen mensen op consult die hun gefilterde Snapchatfoto als voorbeeld meenemen.
NIET 'GEWOON' IJDEL
NOOIT JURKJES AAN
BESPREKEN
MEER BEKENDHEID
Hulp nodig?
Heb je last van angsten of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Je kan hiervoor naar je huisarts of je kan contact opnemen met MIND Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.