Is het waar dat er plastic in honing kan zitten?
De Keuringsdienst van Waarde heeft een aantal honingmerken laten testen op de aanwezigheid van microscopische kunststofdeeltjes. En is die kans minder groot als je honing met een EKO-label koopt? We lieten het onderzoeken door het Instituut voor Milieuvraagstukken.
Geteste merken
Vijf verschillende honingmerken zijn getest op de aanwezigheid van microscopische kunststofdeeltjes. Het gaat om de Albert Heijn Bio Bloemenhoning, De Traay Bloemenhoning, Langnese Goudhelder honing, Albert Heijn Bloemenhoning en De Traay Zonnebloemhoning. Van deze vijf merken hebben de Bio Bloemenhoning van Albert Heijn en de Zonnebloemhoning van De Traay een EKO-label.
Testresultaten
Alle onderzochte honingmerken bevatten kleine deeltjes kunststof. Gemiddeld zijn er 210 deeltjes per kilo honing teruggevonden. De bron van de kunststofdeeltjes in de honing en de eventuele risico’s voor de volksgezondheid zijn niet onderzocht. De deeltjes kunnen op een of meerdere stappen in de productieketen (van bijenkorf tot verpakkingsfase) onbedoeld worden geïntroduceerd. Opvallend is dat de honingmerken met een EKO-label gemiddeld meer plastic bevatten dan de merken zonder EKO-label.