Complete afleveringen van
Keuringsdienst van waarde vind je op NPO Start.
Recept: Pulled pork
- 4 minuten leestijd
Laat het twaalf uur roosteren om vervolgens uit elkaar te trekken. Hierbij het recept van Smokey Goodness voor je eigen pulled pork.
SMOKEY GOODNESS PULLED PORK
Het absolute icoon onder de low & slow. Een traag gegaarde varkensschouder met heel veel specerijen van de barbecue. Het komt oorspronkelijk uit de Amerikaanse deelstaat North-Carolina en heeft inmiddels ook Europa veroverd. Pulled pork is uit elkaar getrokken varken met als doel het makkelijk te kunnen eten.
De Amerikanen gebruiken ‘Boston Butt’, een deel van de schouder waar het schouderblad nog in zit en dus niets met het achtereind van een varken te maken heeft. Staart je slager je met grote ogen aan als je om een Boston Butt vraagt, kies dan voor een varkensschouder met been of procureur. In dat geval is de bereidingstijd 6 à 8 uur.
In de uitzending gaat de Keuringsdienst langs Jord Althuizen van Smokey Goodness die zijn Boston Butt twaalf uur roostert. Shine tijdens je BBQ met je eigen pulled pork.
RECEPT
Ingrediënten (+/- 3kg):
1 varkensschouder (Boston Butt) van circa 4kg of procureur (2,5kg) van een goed varken
4 el fijne mosterd
50g Piggy Mix BBQ kruiden (zie onderaan voor recept)
1 x Smokey’s Pig Spray (zie onderaan voor recept)
Benodigdheden:
Rookhoutsnippers (liefst appelhout)
BBQ met deksel voorbereid op indirect grillen
BBQ Guru (optioneel) is een klein computertje met een ventilator die de temperatuur van de barbecue constant houdt.
Kernthermometer
Bereiding:
Duur van de voorbereiding is 1 uur en de bereiding circa 12 uur.
• Verwijder eventuele dikke en harde stukken vet van de varkensschouder met een mesje. Wrijf vervolgens de hele schouder in met gele mosterd. Houd drie eetlepels piggy mix BBQ kruiden apart en verdeel de rest evenredig over de hele schouder.
• Maak ondertussen de BBQ gereed voor indirect grillen en breng deze naar 110-115 °C. Om de temperatuur op ongeveer 110-115°C te houden moet je de luchtschuiven van de BBQ goed afstellen.
• Spray na één uur de schouder om het uur in met Smokey’s pig spray om het kruidenmengsel op de buitenzijde te laten karamelliseren en uitdroging te voorkomen. Houd de temperatuur van de BBQ goed in de gaten en vul indien nodig houtskool en/of briketten bij.
• Rol de hele schouder na circa zes uur (of eerder als hij al een mooie diepe mahonie kleur heeft) in aluminiumfolie en plaats hem terug op de BBQ voor nog zes uur traag garen. De aluminiumfolie houdt het vlees extra sappig en versnelt de bereiding.
• Haal de schouder na ongeveer twaalf uur van de BBQ als hij de kamertemperatuur van 87°C heeft. Bij een lagere temperatuur valt hij niet goed genoeg uit elkaar om te ‘pullen’ - dit is het uit elkaar trekken van het vlees.
• Laat de schouder een kwartier rusten op een warme plek. Haal uit de aluminiumfolie, verwijder het schouderblad en trek met twee vorken het vlees los in dunne draadjes (het ‘pullen’).
• Voeg na het pullen nog drie eetlepels piggy mix BBQ kruiden toe en meng goed. De pulled pork is nu gereed voor verwerking in je favoriete gerecht of om direct op te eten. Meng de pulled pork met een BBQ saus naar keuze voor het lekkerste resultaat.
Tip:
Overgebleven pulled pork kan je drie dagen bewaren in de koelkast. Opnieuw opwarmen doe je het best met een klein scheutje appelsap in een afgedekte ovenschaal op 120 °C .
PIGGY MIX BBQ KRUIDEN
Ingrediënten:
50 g paprikapoeder
50 g gerookte-paprikapoeder
50 g zout
50 g kristalsuiker
25 g bruine basterdsuiker
20 g knoflookgranulaat
25 g uiengranulaat
1 el zwarte peper, gemalen
1 tl chilipoeder
1 tl mosterdpoeder
2 tl gedroogde basilicum
2 tl gedroogde tijm
2 tl venkelpoeder
½ tl kaneel
SMOKEY’S PIG SPRAY
Ingrediënten (0,3l):
1 dl Appelsap
1 dl appelciderazijn
1 dl whisky
plantenspuit met nevelstand
Bereiding:
• Meng alles door elkaar en schenk in een plantenspuit.
• Gebruik Smokey’s pig spray om tijdens de bereiding van o.a. varkensschouder, spare-ribs en oerhammen het vlees nat te houden en een bark (krokant laagje) te vormen.
Bron: Smokey Goodness