Een zomerse variant op de moeder aller soepen, met een deel doperwten en een deel spliterwten, en een vleugje citroen.
Geserveerd met Fries (!) roggenbrood met Dutch guacamole erop: grof gesmashte avocado met Hollandse smaakmakers als selderij en mosterd, en wat rookolie om in de buurt van de smaak van het spek te komen dat je normaal op het roggebrood doet bij snert. En: met vegan (pittige) worst erin, omdat worst wel echt onmisbaar is in erwtensoep, samen met een beetgaar garnituur van blokjes wortel en knolselderij.
RECEPT
- Voor: 2-3 personen
- Bereidingstijd: ca. 25 min.gr
- Kooktijd: ca. 1 uur
Ingrediënten:
- Voor de soep:
- 125 gr. groene spliterwten
- 500 ml. water
- 2 blokjes vegan groentebouillon
- kwart knolselderij (ca. 200 gr.)
- 1 grote winterpeen (ca. 200 gr.)
- halve prei
- 1 citroen
- 10 gr. selderij
- 225 gr. doperwten (diepvries)
- 1 el. olijfolie
- 1 vegan chorizo
Voor de Dutch guacamole:
- 2 eetrijpe avocado’s
- 1 el. Dijon mosterd
- ½ el. gerookte olijfolie
- 4 sneetjes Fries roggebrood
Keukenbenodigdheden:
- Zeef of vergiet
- Dunschiller
- Staafmixer
Aan de slag:
- Spoel de spliterwten af onder koud stromend water in een zeef of vergiet.
- Breng ze met het water en de bouillonblokjes aan de kook en laat op laag vuur 30 min. met deksel koken.
- Maak ondertussen de knolselderij en de wortel schoon en snijd in blokjes van ca 1 cm. Was de prei en snijd in ringen. Boen de citroen schoon en haal met een dunschiller de gele schil van de vrucht. Haal de blaadjes van de selderij.
- Voeg na 30 min. de helft van de wortel en de helft van de knolselderij, de prei, de citroenschil, de selderijtakjes en de doperwten aan de spliterwten toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat ca 25 min. met deksel zachtjes koken.
- Verhit de olijfolie en bak hierin de vegan chorizo worstjes in ca 10 min. gaar. Snijd in plakjes.
- Halveer ondertussen voor de guacamole de avocado’s en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Hak de blaadjes selderij fijn.
- Prak de avocado samen met de selderij, het sap van een halve citroen, de mosterd en de gerookte olijfolie met een vork grof. Breng indien nodig op smaak.
- Pureer de soep met de staafmixer. Breng op smaak. Verdun eventueel, maar hij hoort natuurlijk lekker dik te zijn.
- Voeg de plakjes vegan chorizo van de blokjes wortel en knolselderij aan de soep toe en laat in ca 5 min gaar worden. Het is lekker als de groente nog een beetje beet heeft.
- Voeg als je dat lekker vindt het sap van de overgebleven halve citroen toe.
- Serveer de soep met het roggenbrood met Dutch guacamole erop.
Tip: Ook lekker met smokey sriracha voor een extra kick in de soep.