Heerlijke gehaktballen, zonder zout. Moeilijk voor te stellen toch? Niet voor meesterkok Michel Hanssen.
Na zijn hartinfarct ging het zoutvaatje direct de prullenbak in. Maar zoutloos is in zijn ogen zeker niet smaakloos!
Michel staat volop in het leven, kookt de sterren van de hemel in het Kurhaus en heeft energie voor tien als zich opeens niet goed voelt. Hij wordt per ambulance naar het ziekenhuis gebracht en daar had de cardioloog goed en slecht nieuws voor hem. “Het goede nieuws? ‘U leeft nog.’ Maar het slechte nieuws was dat mijn hart nog maar voor 28 procent functioneerde.”
Strijd in de supermarkt
Vanaf die dag was zout verboden. Michel kwam erachter dat het bijna onmogelijk was om in de supermarkt producten zonder zout te vinden. Ook Michels medepatiënten hadden moeite met het zoutloze eten. “Ze vonden het verschrikkelijk vies en vroegen mij om advies.” “Hoe doe jij dat dan?”, kreeg Michel vaak te horen. Hij nam gerechten mee en de vraag naar recepten nam toe. Het viel zo goed in de smaak, dat Michel besloot om hier zijn levenswerk van te maken.
SpiceWise
Maar hoe eet je eigenlijk lekker zonder zout? Volgens Michel is dat niet heel ingewikkeld. Daarom heeft hij er zijn levensdoel van gemaakt om dat te bewijzen. En zo besteedde de energie die hij per dag had aan het bedenken van gerechten zonder zout. Na een half jaar van bedenken en proeven ontstond zijn kookboek: ‘SpiceWise’.
Gehaktballen
Veel kruidenmixen voor gehaktballen bestaan voor een groot deel uit zout. Voor Broodje Gezond nam Marlijn Weerdenburg samen met Michel Hanssen de proef op de som. Samen maakten ze gehaktballen zonder zout, volgens Hanssen’s eigen receptuur. Een recept met veel nootmuskaat, kruidnagel en peper, vandaar de naam: ‘Oma’s gehaktkruiden’. Lukt het Michel om ook jou te overtuigen? Oordeel zelf! Deze ballen draai je letterlijk in een handomdraai.
Oma’s gehaktkruiden
- 3 delen gemalen witte peper
- 2 delen gemalen nootmuskaat
- 1 deel gemberpoeder
- 1 deel gemalen kruidnagel
- 2 delen gemalen korianderzaad
- 2 delen uienstukjes
- 1 deel gemalen piment
- 1 deel gedroogde peterselie
Oma's gehaktballen
Hoofdgerecht, voor 4 personen
Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 1 eetlepel oma’s gehaktkruiden
- 50 gram paneermeel
- 1 ei
- 40 gram (ongezouten) boter
- 2 eetlepels verse gehakte peterselie
Bereiding:
Kneed het gehakt met de gehaktkruiden, het paneermeel en ei. Maak er 6 ballen van (van elk ongeveer 100 gram) Smelt de boter en bak de gehaktballen in 8 tot 10 minuten goudbruin en gaar. Bestrooi de gehaktballen voor het serveren met de peterselie.