5x kijk- en leestips over verhalen van mensen met een vluchtverleden
- Artikel
- 04 jul 2024
- 2 minuten leestijd
Deze week werden alle ministers en staatssecretarissen officieel beëdigd. Dit nieuwe kabinet gaat voor het strengste asielbeleid ooit - en dat zorgt bij veel mensen voor onzekerheid en discussies.
Zo zou er een tijdelijke Asielcrisiswet moeten komen, waardoor de asielvergunning voor onbepaalde tijd kan worden afgeschaft. Ook moeten afgewezen asielzoekers zoveel mogelijk gedwongen worden uitgezet. En dit is slechts een greep uit de vele drastische veranderingen die het kabinet voor ogen heeft.
We lijken soms te vergeten dat dit over echte mensen gaat. Wil je je verdiepen in wie dit zijn en wat hun verhalen zo belangrijk maakt? Wij hebben een paar boeken- en filmtips voor je verzameld over de verhalen van mensen die gevlucht zijn.
Gelukkig gevlucht
Mahi Khalesi en Fraasie zijn beiden op jonge leeftijd naar Nederland gevlucht. Inmiddels hebben ze een carrière in de entertainmentindustrie opgebouwd. In deze documentaire van KRO-NCRV onderzoeken ze hoe hun verleden hen onder druk zet en hun ambitie naar succes beïnvloedt.
Obada
De 21-jarige YouTuber Obada heeft miljoenen fans in het Midden-Oosten, maar als jonge nieuwkomer in Nederland worstelt hij met het opbouwen van zijn leven. Hier kent niemand hem, hij spreekt nauwelijks de taal en zijn vader erkent zijn YouTube-carrière niet echt als succes. Documentairemaker Sakir Khader volgde hem voor een persoonlijk portret.
De goede immigrant
Wanneer ben je Nederlander? Mag je kritiek geven op je nieuwe vaderland? Is geluk zoeken verkeerd? Generaties migranten worstelen met deze vragen. Dit boek, samengesteld door de vrouwen van Dipsaus, geeft hen een stem in plaats van alleen onderwerp van debat te zijn.
Shadow game
In deze KRO-NCRV documentaire worden jonge alleenreizende vluchtelingen drie jaar lang gevolgd tijdens hun levensgevaarlijke reis door Europa. De jongens filmden deels zelf met hun telefoon, wat de onzekerheid en het gevaar nog tastbaarder maakt.
Niet meer (slechts) een vluchteling
Als vluchteling kost het tijd om te bewijzen dat je meer bent dan alleen een vluchteling. Studenten met een vluchtverleden vertellen over hun zoektocht in de Nederlandse samenleving en hoe ze van dat label proberen af te komen. Het boek werd geschreven door Poort van Hoop, een onderzoeksgroep van Hogeschool Utrecht.
Foto header: KRO-NCRV, Michel van Duyvenbode & Odilo Girod, Sakir Khader