Deze manier van anticonceptie gebruiken Spot On-volgers: “De verantwoordelijkheid ligt bij mijn man”
- Artikel
- 09 feb 2024
- 9 minuten leestijd
Natuurlijke anticonceptie is een hot topic. Op TikTok verschijnen steeds meer video’s van vrouwen die hun cyclus bijhouden en uit onderzoek van expertisecentrum seksualiteit Rutgers blijkt dat één op de zeven vrouwen in Nederland deze vorm van anticonceptie gebruikt om niet zwanger te raken. Wij vroegen Spot On-volgers welke manier van anticonceptie zij gebruiken.
Online gaan veel video’s rond over de bijwerking van de hormonen die de pil bevat. Lang niet alle uitspraken die gedaan worden zijn waar, meldt NOS. Juist of niet, de pil wordt steeds minder populair onder vrouwen. Tegenwoordig zijn de hormoon- of koperspiraal en natuurlijke anticonceptie dus in trek.
Experts maken zich zorgen over de toename van natuurlijke anticonceptie. De kans om zwanger te worden met natuurlijke anticonceptie is 20 procent volgens huisarts en College ter Beoordeling van Geneesmiddelen lid Janneke Belo. "Het is goed om je lichaam beter te leren kennen, maar gebruik deze methodes vooral niet als je niet zwanger wil worden." Maar wat zijn de verhalen achter deze cijfers? Spot On-volgers delen welke anticonceptie zij gebruiken.
Sarah (30) gebruikt condooms: "We durven het niet aan om het op basis van mijn cyclus te doen"
“Ik ben inmiddels tien jaar getrouwd en heb nooit een pil of spiraal gebruikt. Ik denk niet dat het goed is voor ons lichaam om op die manier een zwangerschap te voorkomen. Mijn partner en ik hebben altijd een condoom gebruikt. Toen we een kinderwens hadden, zijn we daarmee gestopt. We zijn er nu helemaal aan gewend en we vinden het prima zo. We durven het niet aan om het op basis van mijn cyclus te doen, want we willen geen ongewenste zwangerschap op dit moment. Mijn man heeft ook een tijd gedacht aan sterilisatie bij zichzelf, maar ik vind dat te ingrijpend.”
Annerieke (37) haar partner liet zich steriliseren: "We hebben nog een poosje op condooms vertrouwd en daarna ging mijn man richting de schaar"
“Rond mijn achttiende ging ik aan de pil. Ik ben regelmatig gestopt, omdat mijn vaste relatie stopte en dan bij losse seksuele contacten een condoom gebruikte. Dan vond ik de pil onzinnig. Daarbij voelde ik me regelmatig down en opgezet, wat verdween zodra ik een tijdje geen pil slikte. Rond mijn 29e hadden mijn vriend en ik een kinderwens. Ik stopte daarom met de pil. We gingen nog een poosje reizen en gebruikten condooms om in elk geval op reis niet zwanger te raken. Na de reis gingen die in de prullenbak en raakte ik snel zwanger. We wilden graag een gezin hebben en tussen de kinderen hebben we geen voorbehoedsmiddelen gebruikt. Een zwangerschap was welkom. Na ons derde kindje waren we compleet. Ik wilde niet meer rommelen met mijn hormoonbalans. Ik heb drie kinderen gebroed en gebaard. We hebben een poosje nog op condooms vertrouwd en daarna ging mijn man richting de schaar. Dit is hoe het nu voor ons is, de verantwoordelijkheid voor de anticonceptie ligt bij mijn man.”
HiLal (26) gebruikt natuurlijke anticonceptie: "Ik kan met de dag voorspellen wanneer ik ongesteld word"
“Ik doe aan natuurlijke anticonceptie door mijn cyclus bij te houden en daarop te anticiperen. Nadat ik was bevallen en borstvoeding gaf, heb ik zowel de normale pil als een lichte pil, ook wel de minipil, gebruikt. Maar merkte dat ik daar mentaal vlak niet goed op reageerde. Mijn gevoelens vlakten af en ik was op onverwachte momenten emotioneel. Een koperspiraal wil ik niet i.v.m. mogelijke toename van de bloedingen. Mijn cyclus houd ik eigenlijk al sinds mijn puberteit bij. Ik ben daarmee begonnen, omdat ik heel onregelmatig ongesteld werd als puber. Toen ik zwanger wilde raken, en stopte met de pil, heb ik het eerst weer bijgehouden. Nu heb ik een regelmatige cyclus. Ik kan met de dag voorspellen wanneer ik ongesteld word en ik voel ook goed aan wanneer mijn eisprong is. Ik wil er wel bij zeggen dat ik van beroep arts ben. Dus ik heb enige theoretische achtergrondkennis waardoor ik deze methode op een veilige manier kan toe te passen. Zou ik niet zo veel inzicht op mijn cyclus hebben, zou ik denk ik andere keuzes hebben gemaakt.”
Nica (28) heeft een koperspiraal: "Ik verlies de eerste dagen van mijn menstruatie zoveel bloed dat ik het huis niet uit durf"
“Mijn hormoonspiraal moest eruit, omdat ik heel gevoelig ben voor hormonen. Zelfs de Kyleena spiraal met minder hormonen, had impact op mijn mentale gezondheid. Ik was gewaarschuwd voor de heftige bijwerkingen van de koperspiraal, maar ik was er afgelopen jaar toch aanvullend voor verzekerd. Dus ben ik overgestapt onder het mom van: bevalt het niet, dan gaat ie er weer uit. Nu heb ik hem bijna een jaar: het valt me vies tegen. Ik verlies de eerste dagen van mijn menstruatie zoveel bloed dat ik het huis niet uit durf. Ook de krampen zijn geen grapje. Daarom ben ik met mijn partner in gesprek over de alternatieven. Ik heb mijn hele leven verantwoordelijkheid gedragen voor de anticonceptie met alle gevolgen van dien. Hij is gelukkig heel supportive en vindt ook dat de verantwoordelijkheid niet alleen bij mij ligt. We hebben nu nog geen kinderwens en daarom vind ik natuurlijke anticonceptie nog geen optie. We zijn nu onder meer in gesprek over sterilisatie bij mijn partner, omdat dat tegenwoordig makkelijker omkeerbaar is, maar we zijn er nog niet over uit. Alleen een condoom gebruiken, daar ben ik niet per se een voorstander van, omdat het niet echt duurzaam is. Het is in ieder geval heel fijn dat m’n partner openstaat voor dit gesprek en ook van mening is dat de verantwoordelijkheid voor het niet zwanger worden niet alleen bij mij ligt.”
Melissa (30) gebruikt nu geen anticonceptie: "Ik ben overwegen of ik weer een spiraal laat plaatsen"
“Ik zit zelf op dit moment weer na te denken over anticonceptie. Ik heb een dochter van 8 maanden en wil over 1 of 2 jaar nog een kindje. Ik ben aan het overwegen of ik weer een spiraal laat plaatsen voor deze korte periode of toch iets anders doe (bijvoorbeeld de minipil). Van een spiraal weet ik dat die betrouwbaar is en relatief weinig hormonen afgeeft. Mijn lichaam reageert er niet op (geen klachten), behalve verminderde menstruatie. Dat is juist fijn. Wel moet je hem laten zetten (en net als bij de tandarts) kan ik daar een beetje tegenop kijken. De minipil is een optie, omdat ik borstvoeding geef. Mijn ervaring met natuurlijke anticonceptie is dat het niet heel goed werkt. Ik ben een keer zwanger geworden op die manier. We wilden wel graag een kindje (daarom had ik mijn spiraal er al uitgehaald), maar het kwam voor ons toen iets te vroeg. Helaas hebben we toen een miskraam gehad. Bij natuurlijke anticonceptie blijft het gewoon dat je lichaam reageert op prikkels, bijvoorbeeld stress waardoor je ovulatie of menstruatie kan zijn uitgesteld.”
Erieka (28) neemt de prikpil: "Alleen een condoom leek me niet veilig genoeg"
“Ik heb gekozen voor de prikpil, nadat bleek dat de gewone pil (microgynon 30) niet werkt voor mij. Ik kreeg nare moodswings en herkende mezelf niet meer. Met andere pillen had ik soortgelijke problemen. Een spiraal vind ik eng en ik wist niet op wat voor termijn ik verder wilde met mijn kinderwens. Ik heb een heftige miskraam met complicaties doorgemaakt in 2022 en wilde graag genoeg tijd nemen om dit te verwerken. Alleen een condoom leek me niet veilig genoeg. Andere opties waren ook niet per se betrouwbaar. Dus ben ik overgegaan op de prikpil. Deze optie bevalt mij goed. Ik weet dat er sowieso drie maanden niks kan gebeuren. Het is betrouwbaar omdat ik nu niet meer zelf hoef te letten dat ik de pil iedere dag slik. En zodra ik wil stoppen, haal ik de prik niet meer. Dat is voor mij ideaal.”
Sterre (37) doet aan natuurlijke anticonceptie: "Ik weet niet of het verstandig is dat jonge meiden die niet in een stabiele situatie zitten deze manier van anticonceptie gebruiken"
“Ik heb bijna tien jaar de pil geslikt. Daar ben ik mee gestopt toen ik op mijn 26e werd gediagnosticeerd met ADHD. Mijn vriend was degene die zich als eerste afvroeg of mijn gemoedstoestand iets met de hormonen van de pil te maken had. Na de pil heb ik nog kort de Nuvaring (hormoonring die je zelf inbrengt red.) gebruikt, maar dat vonden mijn partner en ik allebei niet fijn tijdens de geslachtsgemeenschap. Sindsdien doe ik het op de natuurlijke manier. Op basis van de dagen dat ik ongesteld ben, bereken ik alles in mijn agenda. Tijdens mijn vruchtbare dagen gebruiken we condooms en voor de zekerheid houden we een ruime marge aan. Het is een besluit dat we samen hebben genomen. En bij die gedeelde verantwoordelijkheid hoort condooms gebruiken, ook al vindt hij dat minder fijn. Mocht ik toch zwanger raken: dan is een kind welkom. Ik snap heel goed dat veel vrouwen minder hormonen in hun lijf willen, maar ik maak mij wel zorgen. Ik weet niet of het verstandig is dat jonge meiden die niet in een stabiele situatie zitten deze manier van anticonceptie gebruiken. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat er meer aandacht komt voor de verantwoordelijkheid van de man. Zij moeten ook hun steentje bijdragen. Daarnaast moet iedereen zijn eigen keuze maken. Ik ben niet tegen de pil, maar voor mij werkt natuurlijke anticonceptie het beste.”