Dilara (27) over Ozempic en haar eetstoornis: ‘Ik moest bewijzen dat ik kon afvallen’
- Artikel
- 09 sep 2024
- 7 minuten leestijd
Na jaren worstelen met haar gewicht en nare opmerkingen, besluit Dilara* (27) in te grijpen: via haar tante in het buitenland kan ze aan het diabetesmedicijn Ozempic komen. Ze vertelt ons wat het gebruik hiervan voor haar heeft betekend.
Disclaimer: Dit artikel is gebaseerd op persoonlijke ervaringen en is niet bedoeld als medisch advies. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde professional voordat je medicijnen gebruikt, vooral voor gewichtsverlies. Zelfmedicatie kan ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen.
Dilara struggelt al langer met haar gewicht en krijgt veel opmerkingen vanuit haar omgeving - en dan met name haar familieleden. “Ze zeggen lacherig dat ik iets aan mezelf moet veranderen. Ik herinner me dat mijn oom zei dat ik te dik was voor mijn auto een een grotere moest kopen.” Ook op vakantie in Turkije zegt een van haar neven dat ze dik is geworden. Haar moeder bevestigt: ‘Ik zei het je toch’. Dilara ervaart het als kwetsend dat haar moeder meedoet aan de vernedering. “Dat het van haar komt is nog het ergst.”
"Ik herinner me dat mijn oom zei dat ik te dik was voor mijn auto een een grotere moest kopen”
Ook een vriendin maakt op vakantie een opmerking die haar raakt. “Ik zei haar dat ik het niet meer trek en dat ik echt onzeker ben over mijn lichaam. Haar reactie was dat ik toch nooit dun zal worden. Die opmerking maakte mij zo boos dat ik dacht: wacht maar. Zelf spaarde ze geld voor een BBL, maar ik wil laten zien dat ik kan afvallen zonder een ingreep. Het maakt me niet uit hoe, maar ik moet en zal bewijzen dat ik kan afvallen. Die bewijsdrang is niet goed, maar dat voel ik altijd als mensen zeggen dat ik iets niet kan.”
Heersend schoonheidsideaal
“Ik merk dat het schoonheidsideaal bij velen nog is: hoe slanker, hoe mooier”, vertelt ze. “Maar mensen beseffen niet wat hun opmerking kan aanstichten, het kan iemand echt depressief maken. Op zulke momenten wil ik niets liever dan in een hoekje zitten en janken. Het is makkelijk voor mensen om te roepen dat ik moet stoppen met eten en naar de sportschool moet, maar niemand realiseert zich hoe ongelofelijk belangrijk het mentale gedeelte is, terwijl dat juist heel veel invloed op mij heeft gehad. Voordat ik op date ging, googelde ik bijvoorbeeld altijd wat mannen van vollere vrouwen vinden.”
Dilara’s ongezonde relatie met eten verergert door de druk van het schoonheidsideaal. Na lange werkdagen eet ze vaak snel en veel, meestal ongezonde maaltijden.“Bij thuiskomst maakte het mij niet uit wat ik at, zolang het maar snel en veel was.” Elke avond grijpt ze naar een vette hap, zonder enige routine voor het eten van proteinerijke maaltijden of gezonde salades, laat staan sporten.” Ze vervalt regelmatig in binge eating, en vanuit haar omgeving blijven de kwetsende opmerkingen komen, wat haar motivatie om af te vallen alleen maar versterkt.
Tijdens corona verandert haar lichaam snel. “Van maat 36 naar 3 XL door de lockdown, omdat ik nauwelijks buiten kwam en eten afhalen de enige optie was.”
“Mijn sociale leven lijdt hieronder”
Eetstoornis
Dilara lijdt ook aan een eetstoornis en eet slechts één keer per dag, waarna ze zich schuldig voelt. Ze vermijdt sociale situaties om verleidingen te ontlopen. “Mijn sociale leven lijdt hieronder.”
Ondanks haar wil om eraan te werken en haar verantwoordelijkheidsgevoel, mist ze hulp van mensen om haar heen. “In plaats van die nare opmerkingen kunnen mensen mij ook vragen: wat kan jou helpen? Laten we samen aan je dieet werken’, aan die hulp heb ik echt veel behoefte.”
De band met haar moeder heeft ook invloed op haar onzekerheid. “Ik heb vaak huilend bij haar gezeten, omdat ik ergens niet naartoe wilde gaan vanwege kleding die mij niet paste. In een goede bui toont ze begrip en zegt ze dat ze me wil helpen, omdat ze ziet wat het met mij doet."
De relatie met haar moeder voedt haar onzekerheid. “Soms wil ze me helpen, als ik huilend bij haar zat, omdat ik ergens niet naartoe wilde gaan vanwege kleding die mij niet paste. Maar tijdens ruzies zegt ze kwetsende dingen, wat me nog onzekerder maakt.”
DRUGS
Dilara overweegt ook drugsgebruik om eetlust te onderdrukken, maar realiseert zich dat dit te ver gaat. “Een vriendin van vroeger gaf toe dat haar drugsgebruik er ook voor zorgde dat ze kilo’s is afgevallen. Ik bevond mij in een zwart gat en dacht: misschien moet ik het ook maar overwegen. Toen ik daaraan begon te denken en steeds bezig was met de vraag of mannen vollere vrouwen aantrekkelijk vinden, besefte ik dat dit allemaal veel te ver ging.”
Hoewel ze voor velen zelfverzekerd overkomt, is het volgens haar een muur om zichzelf te beschermen. “Als mensen mijn onzekerheid niet zien, kunnen ze me niet raken.”
"Het was elk risico waard”
Ozempic
Via haar tante in Turkije komt Dilara in aanraking met ‘prikken die ervoor zorgen dat je afvalt’. Later weet ze dat het om Ozempic gaat, het diabetesmedicijn dat steeds vaker wordt gebruikt om af te vallen. Te mooi om waar te zijn, denkt Dilara. Maar haar onzekerheid neemt de overhand. In plaats van naar de huisarts te gaan, probeert ze op een andere manier aan het medicijn te komen, ook al is dit illegaal. Haar tante betaalt een arts om het voor te schrijven en brengt het naar Dubai, waar Dilara het tijdens een vakantie ophaalt.
Zonder onderzoek te doen naar het medicijn begint ze met een kuur, die al snel wordt gevolgd door meerdere kuren, die ze dit keer zelf moet ophalen in Duitsland. “De eerste keer betaalde ik 100 dollar per doos, waar ik ongeveer een maand mee kon. Het jaar erop betaalde ik voor zo’n zelfde doos het dubbele, waarschijnlijk door de populariteit.”
Heftige bijwerkingen
Ondanks waarschuwingen in de media over de bijwerkingen van Ozempic, zoals misselijkheid, overgeven en darmproblemen, besluit Dilara door te zetten. “Allemaal geen probleem,” zegt ze. “Zelf heb ik alleen een beetje een misselijk gevoel gehad, verder heb ik geen bijwerkingen gehad en was elk risico het waard.” Zelfs haar huisarts schrok toen ze over het medicijn begon. Hij wilde het haar niet voorschrijven, maar zelf had ze op dat moment al besloten dat ze het zonder hem zou regelen.
"Ik ben van plan om door te gaan"
Kritiek op afvalmedicijn
Dilara is zich bewust van de kritische berichtgeving en meningen over het gebruik van Ozempic als afvalmiddel. “Ik vind dat er iets moet komen voor mensen zoals ik, die moeite hebben met afvallen en voor wie het hun dagelijkse leven belemmert. Mensen gaan ook onder het mes, iets wat je niet kunt terugdraaien, terwijl je op elk moment kunt stoppen met prikken.”
Op het moment van het interview is ze niet van plan om te stoppen met afvallen. Ze heeft nog twee prikken over. “Omdat er op dit moment niemand is die het voor me kan halen, ben ik tijdelijk overgestapt naar fat burning pillen, die ik via via wist te krijgen. Ik ben van plan om door te gaan, omdat ik niet op het gewicht zit dat ik graag wil.” In een half jaar tijd viel ze 20 kilo af. “Ik heb in de tussentijd af en toe gesport, omdat ik hoopte dat het op die manier sneller zou gaan. Nu wil ik dat er nog 10 kilo af gaat, daarna ben ik er wel klaar mee.”
Waar de fysieke veranderingen duidelijk zichtbaar zijn, blijft de emotionele strijd van Dilara voortduren. Haar gebruik van Ozempic lijkt vooral het gevolg van diepgewortelde onzekerheid en de constante druk om te voldoen aan een schoonheidsideaal.
*Dilara is een gefingeerde naam, haar echte naam is bekend bij de redactie.