Dilara Bilgiç (19): “De islam is voor mij in essentie dat je je menselijkheid voorop zet.”
- Artikel
- 07 apr 2022
- 3 minuten leestijd
Een prominent persoon rondom de debatten over de hoofddoek, islamofobie en de verharde samenleving, is de 19-jarige Dilara Bilgiç. Met haar verbindende houding weet de jonge psychologiestudent en schrijver gesprekken te voeren met mensen die anders denken en vaak op een andere manier naar haar kijken.
EEN VERBINDER ZIJN
“Ik heb mij al zolang ik me kan herinneren beziggehouden met verbinding. De wereld is te zwart-wit en opgedeeld in te veel kampen en bubbels. Ik wil graag de mensen uit verschillende ‘kampen’ op micro en soms op macro niveau proberen te verbinden.” Hoe ze dat doet? Ze heeft daar haar eigen werkwijze voor: “Geweldloze en verbindende communicatie is voor mij essentieel in het voeren van gesprekken met mensen. Ik merk dat als ik deze theorie in zet, ik beter in contact sta met mensen die mij niet eens als mens wilde zien. Op het moment dat je beseft dat er meer achter woorden zit, zul je dingen als minder persoonlijk opvatten.”
Geweldloze en verbindende communicatie is voor mij essentieel in het voeren van gesprekken met mensen
Dilara’s benaderwijze is haast uniek in een tijd waar verdeeldheid de boventoon voert. Haar grootste inspiratiebron is haar islamitische opvatting. “De islam is voor mij in essentie dat je je menselijkheid voorop zet. Die twee zijn voor mij verweven en vullen elkaar aan.”
MOSLIMA ZIJN
Voorheen was Dilara zichtbaar moslima. Door het dragen van haar hoofddoek was duidelijk te zien dat ze islamitisch is. Kort geleden heeft ze voor zichzelf besloten het toch af te doen. “Ik denk dat je of je nou wel of geen hoofddoek draagt, altijd een label op je geplakt krijgt. Deze labels zijn bijna altijd onterecht en hebben een negatieve lading. We hebben allemaal vooroordelen en plakken altijd labels op mensen, maar als je je bewust wordt van deze blinde vlek en van het plakken van labels ga je veel opener een gesprek in.”
Dilara hecht veel waarde aan het loslaten van labels, hiervoor pleit ze in onder andere haar boek ‘De Gelabelde’. Maar ze toont dit ook op andere manieren. Bijvoorbeeld door het hosten van talks die de diversiteit van de moslimvrouw laten zien. “Ik vind het heel belangrijk om de verschillende shades van de moslima te laten zien. Deze groep vrouwen worden in twee verschillende hokjes geplaatst: of je bent onderdrukt, of je bent vrijgevochten. Terwijl er meer dan fifty shades zijn die vaak niet meegenomen worden in de actualiteiten.”
Volgens Dilara moet dit ook meer naar voren komen in het huidige medialandschap. “Er is een groot gapend gat in bij de Nederlandse media om deze diversiteit te laten zien. Hierom heb ik het heft in eigen handen genomen om moslima’s meer dan tien minuten spreektijd te geven. In Nederland valt er nog veel te leren als het gaat om het highlighten van de moslimvrouw. ”