Menstruatieklachten normaal? Dit is wanneer je aan de bel moet trekken bij de huisarts (en zo doe je dat)
- Artikel
- 29 mei 2024
- 4 minuten leestijd
Hoofdpijn, hevig bloeden en kramp: het zijn menstruatieklachten die ‘er gewoon bijhoren' volgens sommigen. Wanneer zijn ongesteldheidsklachten niet normaal en ga je naar de huisarts? En hoe zorg je ervoor dat je daar serieus genomen wordt? Gynaecoloog Noor Paridaans geeft tips.
Veel vrouwen hebben voor of tijdens hun menstruatie last van klachten. Dat kan gaan van ‘je gewoon niet zo lekker voelen’ of ontzettend veel trek hebben in een bepaald soort voedsel (hallo chocoladereep) tot buikpijn. Logisch, zegt gynaecoloog Noor Paridaans, die werkzaam is bij de Nederlandse Endometriose Kliniek. “Voor veel vrouwen is hun menstruatie een week waarin ze niet de beste versie van zichzelf zijn.”
Wanneer je niet normaal kunt functioneren
“Het wordt een ander verhaal als je door je menstruatie niet normaal kunt functioneren”, aldus Noor. Daarbij hanteert ze de stelregel dat de grens ligt bij als je sport, werk of sociale activiteiten moet afzeggen door je menstruatie. “Het kan niet zo zijn dat je dermate veel pijn hebt dat je de deur niet uit kunt. Hierbij maakt het niet uit of je 15 of 50 bent.”
Verschillende soorten pijn
“Er zijn verschillende soorten menstruatieklachten die ervoor kunnen zorgen dat je niet normaal kunt functioneren. Je kunt last hebben van fysieke pijn, hevig bloedverlies en/of mentale klachten zoals stemmingswisselingen. Voor al deze klachten geldt hetzelfde advies: als jij je leven moet aanpassen en je agenda om je menstruatie heen moet plannen dan klopt er iets niet en mag je aan de bel trekken.”
Medicatie slikken
“Als je de hele dag door paracetamol of andere medicatie moet slikken door menstruatiepijn, is dat niet normaal. Als dit het geval is, is het goed om aan te kloppen bij een zorgverlener.”
Maak het bespreekbaar
Volgens Noor is het goed om heftige klachten bespreekbaar te maken. “Dat kun je het beste doen bij jouw huisarts. Als je dat niet durft, kun je natuurlijk eerst iemand in je nabije omgeving op de hoogte stellen. Neem een familielid, vriend(in) of iemand anders in je omgeving in vertrouwen. Deze persoon kan eventueel ook met je mee naar de huisarts.”
“Het is heel belangrijk dat je je klachten goed opschrijft. Veel vrouwen maken hun klachten kleiner. Dat moet je niet doen! Zo staat er op de website van de Nederlandse Endometriose Kliniek een zelftest die je kan helpen bij het herkennen van klachten. Aan het einde van deze test zie je bijvoorbeeld ook direct of jouw klachten passen bij endometriose.Op Thuisarts.nl en de Gynacoloog.nl staan ook lijsten met klachten. Maak het zo concreet mogelijk: dus waar heb je last van? Hoeveel last heb je hiervan en hoe lang speelt dit al? Op deze manier heb je een houvast als je bij de dokter bent.”
Wat kan de huisarts voor je doen?
“Wat de huisarts kan doen ligt natuurlijk aan het soort klachten en wat je zelf al geprobeerd hebt. Heel vaak is de huisarts wel degene die de eerste stap kan zetten in de richting van een juiste behandeling. Dat kan bijvoorbeeld het geven van de juiste pijnstillers of medicatie die bloedverlies kan verminderen zijn. Werken de voorgestelde maatregelen van je huisarts niet? Durf dan ook het gesprek aan te gaan en geef concreet aan wat je wilt: ‘Ik denk dat ik last heb van…’ en ik zou daarom graag een doorverwijzing willen naar een specialist in het ziekenhuis.” Geef aan dat je echt op zoek bent naar meer hulp.”
Volgens Noor is dit een punt waarop het vaak misgaat. “Vrouwen vinden het soms moeilijk om zich staande te houden tegenover een arts en dat snap ik. Ook ik hoor de verhalen van vrouwen die zich niet serieus genomen voelen. Daarom is het belangrijk om voorbereid te zijn: neem iemand mee als je je daar prettig bij voelt, wees heel concreet en benoem al je klachten.”
Dit artikel is onderdeel van de Spot On impact campagne: Menstruatieklachten zijn bloedserieus! Mocht jij in contact met ons willen komen om jouw verhaal te delen over jouw menstruatieklachten? Of jouw ervaring hiermee op de werkvloer? Mail dan naar: spoton@kro-ncrv.nl
Lees ook
Spot On Host Zakia Picolina over haar menstruatie: 'Het is de hel op aarde'