Spot On Host Zakia Picolina over haar menstruatie: 'Het is de hel op aarde'
- Artikel
- 28 mei 2024
- 5 minuten leestijd
Ik behoorde heel lang tot de gelukkige groep vrouwen die nauwelijks iets van hun menstruatie merken. Dat veranderde na de geboorte van mijn derde kindje. Sindsdien is mijn menstruatie de hel op aarde. En over dat taboe moet vaker gepraat worden.
Ik kan me nog herinneren dat ik voor het eerst ongesteld werd. Ik was twaalf en thuis toen het gebeurde. Mijn moeder had me wel iets over menstrueren verteld, maar geen details. Ik wist dus dat ik ooit ongesteld zou worden en dat er bloed uit mijn lichaam zou komen, maar meer dan dat wist ik niet.
Ik heb mezelf uren in het toilet opgesloten en zei huilend dat ik er pas uitkwam als ik ‘uitgebloed’ was. Mijn moeder heeft me die dagen verwarmd en verzorgd. Mijn vader kreeg de opdracht om maandverband te kopen. Mijn moeder maakte een warme kruik en heerlijke kruidenthee voor me klaar en ik kreeg extra veel chocola omdat ik zei dat ik in een tijdschrift had gelezen dat je dat moest eten als je ongesteld was. Als ik daaraan terugdenk mis mijn moeder tijdens mijn menstruaties nu ik getrouwd ben en niet meer bij mijn ouders woon.
Ik was opeens heel heftig ongesteld
Een beetje buik- en rugpijn heb ik altijd gehad tijdens mijn menstruatie, maar het was vroeger wel te verdragen. Dat veranderde na mijn derde bevalling. Toen werd ik voor het eerst heel heftig ongesteld. Ik was nooit eerder doorgelekt, maar dit keer lekte ik door. Het bloed ging door al mijn kledinglagen heen. Ik had heftige buikpijn. Het gevoel zou ik vergelijken met een soort weeën. En nee, ik wil bevallingen niet te kort doen (because i’ve been there) maar het komt echt in de buurt.
Doorlekken
Ik voelde me heel rot en moest zomaar om dingen huilen. Ik dacht dat dit een soort nabloeding was na mijn bevalling. Helaas bleek dit niet het geval te zijn: mijn menstruaties zijn sindsdien iedere maand een hel. Geen kruik, paracetamol of kruidenthee kan die pijn enigszins verzachten. Een tampon, maand- of kraamverband is lang niet altijd voldoende. Ik gebruik soms de luiers van mijn kindjes, zodat ik niet iedere vijf minuten doorlek. Ik ben ook wel eens helemaal doorgelekt op een draaidag, terwijl ik aan het interviewen was. Dat was echt een nare ervaring.
Nu probeer ik rekening te houden met mijn menstruatie door thuiswerkdagen in te plannen op de eerste twee à drie dagen dat ik bloed. Ik omarm mijn menstruatie en kijk naar het positieve: mijn lijf werkt nog. Als het fysiek echt niet goed gaat door de pijn of hoeveelheid bloed, durf ik me nu ook ziek te melden. Gelukkig is Spot On een veilige haven waarin we eerlijk tegen elkaar kunnen zijn en waar we elkaars klachten serieus nemen. Ik vind trouwens echt dat er menstruatieverlof moet komen. Het is wat mij betreft een fundamenteel vrouwenrecht.
Ik vond het aanstellerij
Voordat ik zelf heftige klachten ervaarde dacht ik altijd: hoe erg kan het zijn? Ik doe zelf ook gewoon alles als ik ongesteld ben. In mijn rol als manager ging ik in het verleden dan ook niet altijd serieus om met vrouwelijke collega’s die aangaven dat ze last van hun menstruatie hadden en daarom niet konden werken. Ik vond het aanstellerij.
Onwetend en jong
Wat was ik onwetend (en jong). Daar ben ik helemaal op teruggekomen. Ik heb het helaas zelf moeten ervaren middels een harde les en ik heb me sindsdien in het onderwerp verdiept. Ik ontdekte hoe weinig vrouwen openlijk praten over hevig bloedverlies en ongesteldheidsklachten. Terwijl de fysieke, mentale en sociale gevolgen enorm kunnen zijn. Sommige vrouwen kunnen of durven niet naar werk of school als ze ongesteld zijn. Ze schamen zich. Wel of geen migratieachtergrond hebben speelt daarin geen rol. In mijn werk ben ik omringd door vrouwen met een Nederlandse achtergrond die er ook niet open over durven te praten, maar wel elke maand in stilte lijden.
Menstruatie is in mijn ogen niet vies. Het is een natuurlijk proces en het is er niet voor niets. Het is een cleansing voor je lijf en niets om je voor te schamen. Laten we daarom samen dit taboe doorbreken en erover praten zodat jonge vrouwen weten dat heftige menstruatieklachten niet normaal zijn. Dat het niet normaal is als je twee of drie weken achter elkaar bloedt of zo’n heftige pijn hebt dat je denkt dat je dood gaat. Zodat vrouwen eerder aan de bel trekken en naar de huisarts gaan. Ikzelf ben momenteel bezig met alternatieve geneeskunde zoals cupping, acupunctuur en vaginaal stomen. Ik hoop dat ik snel weer de ‘oude’ ben en tot die tijd zal ik mijn menstruatie omarmen zoals die komt en mijn leven erop aanpassen."Leaders bleed, period."
Silvia Young
Dit artikel is onderdeel van de Spot On impact campagne: Menstruatieklachten zijn bloedserieus! Mocht jij in contact met ons willen komen om jouw verhaal te delen over jouw menstruatieklachten? Of jouw ervaring hiermee op de werkvloer? Mail dan naar: spoton@kro-ncrv.nl
Lees ook
Fabia heeft vaginisme: ‘Seks deed altijd pijn’