Elizabeth (25) over daten als trans vrouw: “Je wordt gezien als een ‘exotische’ soort”
- Artikel
- 08 maa 2023
- 6 minuten leestijd
Daten kan voor iedereen complex zijn, maar voor vrouwen die zich identificeren als transgender is het vaak nóg ingewikkelder. Elizabeth Wenting (25), actrice en schrijfster, legt uit met welke vooroordelen ze wordt geconfronteerd in de datingwereld en hoe dat haar love life beïnvloedt. “Er wordt een vergrootglas gelegd op je transgender identiteit.”
In een openhartige column schreef Elizabeth (25) vorig jaar over haar dating ervaringen als trans vrouw. Haar missie? Aandacht vragen zodat de datingmarkt inclusiever wordt en trans vrouwen niet langer worden buitengesloten.
Hi Elizabeth! Fijn dat je jouw verhaal wilt delen. Waarom besloot je om open te zijn over jouw ervaringen op datinggebied?
“Als kind kreeg ik al een sensationeel beeld van trans personen voorgeschoteld in de media. Ik herinner me nog de Amerikaanse Jerry Springer show waarin trans vrouwen werden neergezet als bedriegers die erop uit zijn om mannen te misleiden. Daardoor kreeg ik het beeld dat je als trans vrouw geen zorgeloos liefdesleven kunt leiden. Terwijl mijn cisgender vriendinnen (je identificeert je met je geboortegeslacht, red.) makkelijk relaties aangingen, durfde ik überhaupt niet te flirten met mannen en was daten out of the picture.
Nadat ik twee jaar geleden mijn transitie afrondde, voelde ik me confident genoeg om het ‘dating doolhof’ te exploreren. Helaas deal ik nog steeds met dezelfde vooroordelen als vóór mijn transitie. Zo krijg ik te maken met micro-agressies die zogenaamd verpakt zijn als complimenten over mijn uiterlijk, zoals: Je ziet er wel mooi uit voor een man’. Ik heb ook vaak genoeg meegemaakt dat mensen mij ongepaste vragen stellen (‘Heb je je piemel nog?’) of misgenderen (iemand aanspreken met voornaamwoorden die niet aansluiten bij de genderidentiteit, red.). Ondanks dat mijn geslacht nu eindelijk matcht met mijn gender, word ik nog steeds door veel mannen niet als een 'echte' vrouw gezien.”
Genderidentiteit
Iedereen heeft een genderidentiteit. Meestal past deze identiteit bij het lichaam waarmee je geboren bent. Dit noem je ook wel cisgender: je identificeert je met het geslacht wat bij geboorte is geregistreerd. Wanneer je bijvoorbeeld met een meisjeslichaam geboren bent en je ook een vrouw voelt. Maar dit hoeft niet per se zo te zijn. Transgender is de term voor iemand wiens genderidentiteit niet overeenkomt met het vastgestelde geboortegeslacht. Zo identificeert een transgender vrouw zich als een vrouw, maar werd bij de geboorte als jongen geregistreerd.
Bron: Transgender Netwerk Nederland (TNN)
Uit een Amerikaans onderzoek (2018) blijkt dat 88 procent van de respondenten in transpersonen geen geschikte liefdespartner ziet. Waar ligt dat aan volgens jou? En wat merk je hier zelf van?
“Cisgender vrouwen krijgen natuurlijk ook te maken met objectificatie, maar als trans vrouw word je gezien als een ‘exotische’ soort. Er wordt een vergrootglas gelegd op je transgender identiteit en dat komt sterk naar voren op dating gebied. Trans vrouwen krijgen bijvoorbeeld te maken met fetisjering en worden weggezet als een sensatie met een hyperfocus op de geslachtsdelen. Zo heb ik meegemaakt dat mannen ongevraagd hun seksuele fantasieën op een expliciete manier delen.
Vaak komt het voort uit onwetendheid. Niet iedereen is erop uit om je te kwetsen. Mensen die wel interesse tonen, weten vaak ook niet hoe ze ermee om moeten gaan. Daardoor ontstaat er een vicieuze cirkel van afwijzing met als gevolg dat trans personen liefde, daten en intimiteit gaan tegenhouden.
"Hun interesse verdwijnt meteen zodra ze horen dat ik trans ben"
Geregeld heb ik een leuke klik gehad met mannen, maar hun interesse verdwijnt meteen zodra ze weten dat ik trans ben. Vaak zeggen ze een gezin te willen stichten, maar vaker hoor ik dat ze het té kwetsbaar vinden. Ze zijn bang voor reacties vanuit de omgeving. Om die reden ga ik geregeld op dates zonder überhaupt te vertellen dat ik transgender ben. Zelf heb ik de luxe dat ik op één of twee dates kan gaan zonder dat iemand het weet. Daar was ik voorheen nogal stellig in. Ik wil dat iemand me eerst leert kennen als de persoon Elizabeth, los van mijn trans zijn. Inmiddels heb ik daar een shift in doorgemaakt en wil ik direct transparant zijn. Schaamte voor mijn eigen identiteit past niet meer bij mij.”
Jouw dating journey schetst niet bepaald een rooskleurig beeld. Welke invloed heeft het op je leven nu?
“De valkuil van daten is dat mensen zichzelf niet goed genoeg kennen voordat ze eraan beginnen. Twee jaar na mijn transitie ben ik nog volop bezig om alles op een rijtje te krijgen en dat is soms best zwaar. Ik heb een groei doorgemaakt waardoor ik op dating-gebied meer rust ervaar. Let it be is mijn mantra geworden. Ik zie wel hoe het loopt en ondertussen geniet ik van hoe leuk mijn leven is met familie, vrienden en mijn grote passie: theater.
Ik heb het daten daarom even op een lager pitje gezet. Bij alles wat ik doe vraag ik me voortaan af: wil ik dit zelf, of verwacht de maatschappij dit van mij? Natuurlijk hoop ik dat mijn liefdesleven de goede kant op gaat, maar mijn voornaamste prioriteit is een goede relatie met mezelf. Daarom zet ik mezelf voorlopig op nummer één."
Ik noem mezelf nu vol trots een vrouw
Last but not least: wat hoop je te bereiken door je uit te spreken over dit onderwerp?
“Ik hoop dat naarmate we als maatschappij inclusiever worden, dit gesprek op een dag niet meer nodig is. Ik noem mezelf nu vol trots een vrouw en bij toenadering erken ik mijn trans zijn. Ik vind dat we de diverse ervaringen en identiteiten van vrouw-zijn mogen omarmen. Zelf heb ik het 'geluk' dat ik ongemerkt over straat kan, maar de realiteit is dat veel trans vrouwen worden getest of ze wel 'passabel' genoeg zijn (wanneer een trans vrouw door anderen wordt ingeschat als een cisgender vrouw, red.). De alledaagse agressie waarmee de trans gemeenschap te maken krijgt, beangstigt me. Daarom is het zo belangrijk dat we het gesprek blijven voeren en erover blijven doorhameren. Zodat trans vrouwen ook zorgeloos kunnen daten zoals ieder ander.”
Credits fotograaf: Monique Penders
Meer van dit soort artikelen vind je op de themapagina www.npo3.nl/3real. Check it out!