Ilham Oukhiar

Over deze maker

Als freelancer voor Spot On portretteert Ilham bijzondere verhalen van inspirerende vrouwen. Naast haar passie voor vragen stellen, kan je haar vaak vinden in het filmhuis of struinend door een boekhandel in Utrecht.

Van deze maker

Carly kreeg de diagnose ADHD pas als volwassene: “Al die tijd dacht ik dat er iets mis was met mij”

Bij ADHD wordt vaak gedacht aan drukke kinderen. Terwijl steeds meer volwassenen ontdekken dat ze de aandoening ook hebben. Voor Carly Renwarin (41) was het een opluchting toen ze de diagnose eindelijk kreeg op haar 37ste. "Ik ben dus niet gek.”

Rachael en Lesley helpen queer personen bij hun persoonlijke groei: “We helpen mensen niet om uit de kast te komen”

Businesspartners en koppel Rachael Karamat (41) en Lesley Posthuma (41) hebben allebei mental health struggles ervaren door hun queer identiteit. Deze ervaringen gebruiken ze om samen andere queers te helpen bij hun persoonlijke groei. “Wij begrijpen de innerlijke strijd.”

Model Latifa over haar albinisme: “Ik geloof nu dat ik mooi en goed genoeg ben”

Op 13 juni is het Internationale Albinismedag. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de achtergestelde positie van mensen met albinisme. Latifa Mwazi (22) deelt hoe zij van de onzekerheid over haar uiterlijk haar kracht heeft gemaakt.

Saffa over de strijd in Sudan: “Elk gesprek voelt alsof het de laatste kan zijn”

Sinds 15 april vechten het leger en de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF) tegen elkaar in Sudan. Door de strijd verkeert het land en haar 46 miljoen inwoners in een humanitaire crisis. Saffa Khalil (24) heeft Sudanese roots en kijkt kritisch naar de berichtgeving.

Dit is waarom je blijer wordt van duurzame kleding kopen, volgens duurzaamheidsactivist Sara Dubbeldam

Sara Dubbeldam (35) veranderde van een shopaholic in een sustainable fashion activist. En volgens haar zouden we allemaal blijer worden van een duurzame kledingkast. Zo doe je dat: “De eerste stap is weten wie je bent.”

Amira (26) verloor haar moeder op jonge leeftijd: “Ik heb me nooit meer veilig gevoeld”

Op jonge leeftijd je ouders verliezen is voor velen een nachtmerrie. Het overkwam danser en theatermaker Amira al Rawi (26). Haar wereld stortte in, maar opgeven zit niet in haar. Wij spreken haar over het verlies en hoe ze ermee leerde leven.

Waarom je jouw stem moet uitbrengen als Turkse Nederlander, volgens Suzan Yücel: “Mijn nichtje in Turkije smeekt mij om te stemmen”

Stel dat je een regering kon wegstemmen in een land waar je niet woont, zou je dat dan doen? Met dit dilemma liep Suzan Yücel (35) lang rond. In de docu ‘Mijn Turkse Stem’ onderzoekt ze of ze haar stemrecht wil gebruiken, ondanks dat ze niet dáár maar in Nederland woont.

“Ik werd ‘een neppe Javaan’ genoemd”, Aimée (24) over cultural imposter syndrome

Je wel of niet ergens thuis voelen, je wel of niet ‘genoeg’ [insert culturele achtergrond] voelen: voor biculturele mensen is ‘cultural imposter syndrome’ real. Zo ook voor Aimée Kromoprajitno (24) die haar Javaans-Surinaamse afkomst onderzoekt.

“Ik had het gevoel dat ik het nooit goed genoeg deed”, Hanan Challouki open over moederschap struggles

Hanan Challouki (30) werd in het eerste jaar als moeder overvallen door twijfels en onzekerheden rondom het ouderschap. In haar boek ‘Imposter moeder’ deelt ze nu haar struggles. “Het gevoel dat je het nooit goed aan het doen bent, is heel pijnlijk.”

Raounak Khaddari onderzocht hoe vriendschap (niet) werkt: “Een vriendin verliezen doet pijn, dat hoort erbij”

Na een friendship break-up bleef journalist Raounak Khaddari (29) zich afvragen: heb ik het wel goed gedaan? In haar boek ‘Even goede vrienden’ schrijft ze over een zoektocht naar hoe vriendschap (niet) werkt en het belang ervan. “Ware vriendschap is je echte ‘ik’ kunnen tonen.”

Babeth Fonchie Fotchind over de power van poëzie: “Ik breng het onzegbare onder woorden”

Als je wel eens poëzie leest, herken je het vast: poëzie kan je raken op een deeper level. Volgens dichter Babeth Fonchie Fotchind (29) is dat precies de kracht van de kunstvorm. Het oppakken van de pen bracht haar empowerment. “Door gedichten te schrijven kon ik mijn stem als jonge vrouw voor het eerst uiten.”

Sevval maakt radio tijdens Ramadan: “Deze maand is een opportunity om dichter bij mezelf te komen”

Tijdens Ramadan dit jaar wordt er voor het eerst een radioprogramma uitgezonden dat wordt gepresenteerd door zeven islamitische vrouwen. Suhoor Stories draait om de ochtendrituelen van meer dan een miljoen Nederlandse moslims tijdens suhoor, de maaltijd voor zonsopgang.

Samaa (23) strijdt voor inclusieve technologie: “Ik weet hoe het voelt om excluded te zijn”

Algoritmes die onder andere jouw Instagram feed bepalen zijn niet zo neutraal als je misschien denkt. Veel technologische snufjes bevatten onbewust vooroordelen die zelfs kunnen discrimineren. Daarom is er sinds dit jaar extra controle op algoritmes.

Nathalie is hoogsensitief: “Soms denk ik: had de wereld maar een volumeknop”

Word je vaak overweldigd door geluid, licht en emoties? En heb je veel behoefte aan me-time na een drukke dag? Het zou goed kunnen dat je, net als ongeveer één op de vijf mensen, hoogsensitief bent. Nathalie Meertens (26) vertelt hoe ze eindelijk ruimte maakt voor haar sensitiviteit zonder schaamte. “Ik accepteer mijn hoogsensitiviteit nu volledig en dat lost al zoveel op.”

Elizabeth (25) over daten als trans vrouw: “Je wordt gezien als een ‘exotische’ soort”

Daten kan voor iedereen complex zijn, maar voor vrouwen die zich identificeren als transgender is het vaak nóg ingewikkelder. Elizabeth Wenting (25), actrice en schrijfster, legt uit met welke vooroordelen ze wordt geconfronteerd in de datingwereld en hoe dat haar love life beïnvloedt. “Er wordt een vergrootglas gelegd op je transgender identiteit.”

Lara Mallo over haar adoptie: “Ik was ervan overtuigd dat mensen waar ik van hou mij zouden verlaten”

Sinds een paar maanden kun je vanuit Nederland weer een kind adopteren uit het buitenland. Dat kindje krijgt hier een kansrijk leven, maar wat doet de adoptie eigenlijk met iemand zijn identiteit? We vragen het influencer Lara Mallo (34), zij is als baby geadopteerd uit Brazilië en maakte de Youtube-serie Looking for Lara waarin ze op zoek gaat naar waar ze vandaan komt. “Ik kon geen innerlijke rust vinden.”

Whitney heeft sikkelcelziekte: “Ik werd niet serieus genomen terwijl de lijdensweg al zwaar genoeg is”

Rode bloedcellen die geen ronde vorm hebben, maar eruit zien als halve maantjes: zulke bloedcellen veroorzaken sikkelcelziekte, een ziekte die vaker voorkomt bij zwarte mensen en mensen van kleur. Door een tekort aan bloeddonaties vanuit deze groep, is er vaak geen bloedmatch mogelijk. Ondanks dat er wereldwijd 30 miljoen mensen zijn met sikkelcelziekte, is er weinig over bekend. Whitney Wijngaard (35) vertelt hoe het is om hiermee te struggelen. “Mensen leggen de link niet met ziek zijn als ze me zien.”

Zo help je iemand die verslaafd is

Een verslaving is niet iets wat je zomaar deelt met iedereen en kan daarom heel eenzaam voelen. Maar ook voor de omgeving is het tricky: hoe kan je iemand het beste steunen? We got you: aan de hand van tips van een expert leggen we het aan je uit.

Zo is het om intersekse te zijn: “Zelfs mijn biologiedocent wist niet dat het bestond”

Wat als je niet in het hokje ‘vrouw’ of ‘man’ past, maar iets er tussenin bent? Daar gaat de podcast ‘1 op de 90’ over, die net is uitgekomen. Wij spreken theatermaker Marleen Hendrickx (31), die ook in de podcast te horen is, over hoe het is om intersekse te zijn. “Er hing zoveel geheimhouding omheen, dat het voelde als een monster wat ik moest verbergen.”

Gisele Azad inspireert nieuwkomers met haar werk: “Je hoeft niet alles aan jezelf aan te passen”

Gisele Azad (30) is Iraanse en vluchtte op 4-jarige leeftijd naar Nederland. Inmiddels is ze als ondernemer een rolmodel voor jonge nieuwkomers. We spreken haar over omgaan met westerse beauty standards en zelfacceptatie, onderwerpen waar veel nieuwkomers mee worstelen. “Uiteindelijk gaat het om de complete vrijheid om te doen wat je zelf wilt.”