Rachael en Lesley helpen queer personen bij hun persoonlijke groei: “We helpen mensen niet om uit de kast te komen”
- Artikel
- 16 jun 2023
- 6 minuten leestijd
Businesspartners en koppel Rachael Karamat (41) en Lesley Posthuma (41) hebben allebei mental health struggles ervaren door hun queer identiteit. Deze ervaringen gebruiken ze om samen andere queers te helpen bij hun persoonlijke groei. “Wij begrijpen de innerlijke strijd.”
Toen Rachael Karamat en Lesley Posthuma elkaar leerden kennen via een datingapp, bleken ze zowel privé als zakelijk een goede match zijn. Rachael werkte als changemanager en Lesley als multidisciplinair therapeut in o.a. de forensische psychiatrie. De kennis en expertise uit deze vakgebieden hebben ze gebundeld in hun bedrijf Personal Change Lab (PCL). Hiermee helpen ze queer* personen om zonder schuldgevoel of schaamte aan hun journey van zelfontwikkeling en zelfacceptatie te beginnen.
*(Queer wordt gebruikt als parapluterm voor lesbische, homoseksuele, bi+, trans en intersekse personen oftewel lhbti+ personen.)
Hi Lesley en Rachael, welke struggles hebben jullie ervaren door jullie queer identiteit? En welke impact heeft dat gehad?
Lesley: “Ik heb sinds ik jong ben het gevoel dat ik ‘anders’ ben. Dat heeft met veel dingen te maken, onder andere met mijn lesbisch zijn. Hier kwam ik pas achter in de puberteit. Ik voelde mij vooral aangetrokken tot meisjes en vrouwen, maar drukte alles weg, met donkere periodes en gedachten als gevolg. Ik voelde dat het leven met een man en kinderen niet mogelijk was voor mij. Alle goedbedoelde opmerkingen van familie over de jaren heen beangstigden mij: je bent zo’n knappe meid, heb je nog geen vriendje?"
"Voor de buitenwereld leek ik altijd druk bezig met sport en studie, maar vanbinnen verdwaalde ik als maar meer. Ik was pas 25 toen ik uit de kast durfde te komen, nadat ik door veel therapie delen van mezelf heb leren liefhebben. Ik heb de mazzel dat ik mensen om mij heen heb die er voor mij waren, en ik besef dat niet iedereen dat geluk heeft. Er wordt nog zoveel geroepen en veroordeeld. Daar was ik ook het meest bang voor; het oordeel en de eenzaamheid.”
Rachael: "Zo lang ik me kan herinneren weet ik al dat ik op meiden val. Er was in die tijd weinig representatie waardoor ik me niet herkende in de stereotyperende lesbische vrouwen die ik zag in de media. Ondanks de support van mijn moeder, had ik na mijn coming-out alleen maar relaties met vrouwen die in de kast zaten. Dus moest ik ook weer terug in de kast. Telkens verzon ik een smoes om de kast in te duiken of om weg te rennen uit een relatie, omdat ik er nog niet klaar voor was. Ik denk dat het kwam omdat ik belangrijke delen van mezelf nog niet had geaccepteerd. Mijn eigen wonden waren nog niet geheeld, want ik durfde er niet eens naar te kijken. Door het te negeren, hoopte ik dat het vanzelf zou verdwijnen. Natuurlijk werkte dat niet, want ik kwam mezelf keihard tegen en ging door een diep dal."
Doordat ik aan mezelf gewerkt heb, heb ik nu voor het eerst een relatie waarbij ik out in the open ben. Lesley is de eerste vrouw die ik meeneem naar mijn familie, terwijl ze allang wisten dat ik op vrouwen val en mij accepteren. We treden naar buiten als lesbisch koppel, omdat we weten hoe belangrijk representatie is voor het accepteren van jezelf. Zelfacceptatie maakt het leven zoveel mooier.”
Mensen onderschatten vaak hoe
heteronormatief de maatschappij is
Naast happy couple zijn jullie ook businesspartners. Jullie persoonlijke en professionele missie is om de mentale gezondheid van queer personen te bevorderen. Hoe dragen jullie daaraan bij?
Rachael: “Wij proberen een safe space te creëren voor de queer community. Ik merk dat daar veel behoefte aan is, want ze zijn het zat om continu te worden veroordeeld. Als je uit de kast komt, stel je jezelf bloot aan ongepaste vragen en ongewilde gesprekken waar je helemaal geen zin in hebt. Het is dus heel begrijpelijk dat mensen dat stuk liever voor zichzelf houden. Wij zeggen ook altijd: we helpen mensen niet om uit de kast te komen. Onze missie is om mensen te empoweren hun eigen manier te vinden om zichzelf te zijn."
Lesley: “Door trainingen, workshops en online programma’s bieden we mensen de ruimte om met zichzelf aan de slag te gaan. Als geen ander begrijpen wij hoe belangrijk en kwetsbaar zo’n proces is, omdat wij dat ook hebben meegemaakt. Verbinding met de community vinden we belangrijk, zo hebben we een chatfunctie en organiseren we groepsgesprekken. Hiermee laten we zien dat je er niet alleen voor staat. Het is mooi om te zien hoe onze community zich kwetsbaar opstelt en zonder judgement naar elkaar luistert. Ik vind het heel tof als wij een verbindende factor kunnen zijn.”
Waarom is het volgens jullie belangrijk dat er specifieke aandacht is voor de mentale gezondheid van queer personen?
Rachael: “Er zijn al veel grote stappen gemaakt, maar mensen onderschatten vaak hoe heteronormatief de maatschappij is. Seksuele identiteit is een belangrijk onderdeel van je identiteit. Als niet-hetero krijg je van alle kanten het signaal dat er iets mis is met jou. Hierdoor ga je eerder over je eigen grenzen en ga je jezelf verbergen. Ondanks dat ik cursussen volgde voor zelfontwikkeling wist ik: zolang ik dit belangrijke deel van mezelf niet omarm, kom ik er niet uit. Daarom vinden we het zo belangrijk dat er ook specifieke ondersteuning is voor de mental health voor queers, door queers. Wij begrijpen de innerlijke strijd, dat hoef je bij ons niet uit te leggen.”
Ik voel me nu heel proud
om queer te zijn
Last but not least: wat hopen jullie mee te geven aan andere queer vrouwen out there die worstelen met hun geaardheid?
Rachael: “Je staat er niet alleen voor en er is altijd hulp te vinden. Everyone is struggling with something. Misschien kan je daar troost uit putten. Hoe dichter we bij onszelf blijven, hoe meer we dat kunnen uitdragen naar de wereld toe. Vroeger kon ik het niet geloven, maar ik voel me nu heel proud om queer te zijn. Er zijn zoveel mooie queer personen en ally's die ons daarbij helpen. Dus ik vind het eigenlijk ook een verantwoordelijkheid naar de mensheid toe dat wij uitdragen wie we zijn en dat wij shinen. Als we ook maar één persoon kunnen helpen om dat in te zien, dan is dit het voor mij al waard geweest."
Lesley vult aan: “Uiteindelijk moet je zelf je eigen plekje vinden in deze wereld. Maar met de juiste mensen om je heen, wordt die zoektocht een stukje lichter.”
Foto credits: Marleen Sahetapy