Dit is waarom je blijer wordt van duurzame kleding kopen, volgens duurzaamheidsactivist Sara Dubbeldam
- Artikel
- 31 mei 2023
- 5 minuten leestijd
Sara Dubbeldam (35) veranderde van een shopaholic in een sustainable fashion activist. En volgens haar zouden we allemaal blijer worden van een duurzame kledingkast. Zo doe je dat: “De eerste stap is weten wie je bent.”
Dat de mode-industrie één van de meest vervuilende industrieën is, is inmiddels algemeen bekend. Als oprichter van het platform When Sara Smiles, over eerlijke en duurzame kleding, deelt Sara Dubbeldam haar kritische blik op de mode-industrie, een grote ‘Eerlijke merken-index’ en persoonlijke reflecties. Haar missie? De ingewikkelde wereld van sustainable fashion inzichtelijker en leuker maken.
Hi Sara, voorheen een fast fashion shopping addict en nu ontpopt tot een sustainable fashion activist. Wanneer besloot je het roer om te gooien?
“Toen ik in 2013 het nieuws zag van de Rana Plaza ramp in Bangladesh schrok ik enorm (een onveilige kledingfabriek stortte in waarbij ruim duizend medewerkers omkwamen en duizenden mensen gewond raakten, red.). Voor het eerst besefte ik dat mijn koopgedrag direct gelinkt was aan het lijden van de arbeiders die mijn kleding maken in deze fabrieken. Dat was voor mij een wake-up call.
Later zag ik ook de documentaire The True Cost. Daarin worden de misstanden binnen de mode-industrie aangekaart. Ik herinner me dat een jonge kledingwerker aan het woord kwam. Ze was begin twintig en had een dochtertje. Ik zag hoe heftig haar situatie was en dat ze haar kind slechts een keer per maand ziet, omdat ze zoveel moet werken. Als ik vind dat iedereen gelijke kansen verdient, waarom draag ik dan bij aan een systeem wat vrouwen grootschalig uitbuit?
Voor die tijd kocht ik me een ongeluk bij alle grote fast fashion brands. Wekelijks stapelden zich pakketjes op de deurmat. Vaak verkocht ik de kleding na een paar keer dragen weer omdat ik toe was aan iets nieuws. In het welvarende westen maken we keihard gebruik van zoveel mogelijk goedkope kleding consumeren, waar de kledingmakers en de natuur de echte prijs voor betalen. Ik wilde zulke omstandigheden niet langer in stand houden. Toen ik me ging verdiepen in duurzame mode, begon ik mezelf af te vragen wat ik belangrijk vind in het leven, waar ik voor sta en wat me gelukkig maakt. Daardoor ging ik ook anders kijken naar de rol van kleding. Als je goed weet wie je bent, is het ook logisch dat je eerlijker gaat kopen. Dan doe je alles vanuit liefde en wil je ook bijdragen aan een systeem dat vanuit liefde werkt.”
“Duurzame mode
hoeft niet saai te zijn”
Daarover gesproken: wat houdt duurzame mode eigenlijk in? En waarom is het volgens jou zo belangrijk dat we duurzaamheid ook meer omarmen in onze kledingkeuzes?
“Bij duurzame mode komt een waslijst aan criteria kijken. Eerlijke arbeidsomstandigheden lijken logisch, maar zijn in fast fashion fabrieken zeker niet vanzelfsprekend. Daarnaast het de kwaliteit van kleding, het materiaalgebruik, de productie-methodes, energieverbruik en de transportimpact. Tijdloosheid is ook van belang: volgt een merk de snelle hypes, of produceert het iets wat lang meegaat?
Ontevredenheid ligt aan de basis van overconsumptie. Dat weet ik als geen ander: in mijn studententijd voelde ik me vaak hartstikke onzeker. Een nieuwe outfit gaf me een boost en als ik complimenten kreeg, groeide mijn zelfwaardering. Voor een groot deel begon kleding mijn identiteit te bepalen. Terwijl het eigenlijk andersom moet zijn: ik draag kleding die aansluit bij wie ik ben. In onze maatschappij, waarin we niet ontkomen aan reclamecampagnes, worden we onzeker gemaakt en wordt zelfliefde bemoeilijkt.
Ik wil niet streng zijn met mijn activisme, omdat ik geloof in een zachte hand. Zo laat ik liever zien hoe leuk duurzame mode is, om anderen hopelijk te inspireren en activeren ook stappen te zetten. Daarom deel ik op mijn Instagramaccount naast inhoudelijke content over duurzaamheid ook outfitfoto's. Dat maakt het toegankelijk en laat zien dat duurzame mode echt niet saai hoeft te zijn.”
“Koop vooral
vanuit liefde”
Last but not least: hoe zet je de eerste stap richting een duurzame én fashionable garderobe?
“Het echte probleem ligt bij het hersenloos consumeren van kleding. Wanneer we ons continu laten verleiden door advertenties en campagnes van modemerken, kopen we sneller kleding die we niet echt nodig hebben. Als je nadenkt over wie je bent en wat bij jouw stijl past kan je beter keuzes maken. Het duurzaamste kledingstuk heb je eigenlijk al: de kleding die in je kast hangt.
Als je koestert wat je al hebt en daar netjes mee omgaat, dan ben je al goed op weg. Minder kopen dus. En als je toch iets koopt, ga dan niet los tijdens de sale, maar vraag jezelf af: heb ik dit echt nodig? Ben ik er helemaal verliefd op? En voel ik me er goed in? Koop vooral vanuit liefde. Wie ben je, waar sta je voor? Zo kan je het door vertalen naar je kledingkast.
Zodra je weet dat je het kledingstuk vaak gaat dragen, kan je ook letten op de materialen. Vermijd synthetische stoffen zoals polyester, polyamide, acryl, want die zijn erg vervuilend en laten microplastics los. Kies liever voor de gerecyclede variant en nog liever voor natuurlijke materialen. Als je wel een keer fast-fashion koopt, denk dan niet meteen: missie mislukt. Je hoeft geen perfectie na te streven om stappen te zetten naar een duurzame richting. Probeer eens een duurzaam kledingstuk of ga schatgraven in een vintagewinkel. Je moet het vooral leuk houden voor jezelf.”