Advies aan mijn achttienjarige ik, met Joy Delima
- Artikel
- 24 feb 2023
- 4 minuten leestijd
We’ve all been there: achttien jaar en aan het twijfelen over jezelf, je keuzes en eigenlijk je hele leven. Wat is het beste advies dat je op dat moment kunt krijgen? Redacteur Sanne Albers vraagt inspirerende vrouwen wat dit voor hen geweest zou zijn. Deze week met actrice, schrijfster en theatermaakster Joy Delima (28).
We konden het afgelopen jaar niet om Joy Delima heen. Ze speelde de hoofdrol in de KRO-NCRV dramaserie Rampvlucht en stal de show in de Netflixserie Dirty Lines. Daarnaast maakt ze impact met haar columns in Volkskrant Magazine, waarin Joy openlijk schrijft over haar persoonlijke ervaringen met seks om het taboe daarop te doorbreken. Haar columns zijn nu samengevoegd tot het boek Goed komen, dat sinds 14 februari in de boekhandel ligt. Een mooi moment om te checken hoe deze boss lady op haar achttiende in het leven stond.
Je eerste vriendje
Joy: “Op mijn achttiende woonde ik thuis bij mijn ouders in Rotterdam, de stad waar ik opgroeide. Ik ging naar de MBO theaterschool en had geen extreem sociaal leven. De focus lag vooral op mijn studie, die was veeleisend. Daarbuiten ging ik veel naar voorstellingen samen met klasgenoten en had ik een baan als co-host bij Radio Rijnmond. Het was ook de tijd waarin ik mijn eerste vriendje kreeg.”
Ik ging mijzelf kleiner maken en werd een soort muisje
Haar eerste schooljaar ging goed, maar juist daardoor kreeg Joy last van onzekerheid. “Ik ben lang gepest en was bang dat ik mensen op hun tenen zou trappen als de focus te veel op mij lag. Om dat te voorkomen ging ik mijzelf kleiner maken. Ik werd een soort muisje. Als ik bijvoorbeeld moest zingen durfde ik niet mijn volledige lijf in te zetten. Eigenlijk durfde ik helemaal niets volledig te doen. Achteraf gezien is dat zonde, want als je niet in jezelf gelooft bereik je nooit je full potential.” Haar advies aan haar achttienjarige ik is dan ook: durf te geloven in je eigen talent.
Geloof in je eigen talent
“Ik was heel privé over mijn onzekerheid en kreeg pas laat door dat ik gewoon om hulp kon vragen en niet alles alleen op hoefde te lossen. Dat ik op de basisschool gepest werd heb ik bijvoorbeeld pas in groep acht aan mijn ouders verteld.”
Dat veranderde op haar twintigste, toen Joy erachter kwam dat haar kracht juist ligt in het delen van haar verhaal. “Ik was een student die altijd zei: geef mij maar een script en een regisseur die zegt wat ik moet doen. Dat veranderde toen ik mijn eerste solovoorstelling maakte. Voor die solovoorstelling, een verplichte schoolopdracht, zette ik voor het eerst mijn eigen gedachten op papier. Het is iets wat mensen nu misschien moeilijk geloven, maar ik was een privé-persoon. De mijn seksuele struggles en de mentale issues durfde ik met niemand te delen.”
Iedereen dacht: Oh, dat stille, rustige meisje heeft tóch iets te vertellen
Het delen van haar gedachtes beviel zo goed dat Joy na die eerste solovoorstelling haar mening en persoonlijke ervaringen bleef delen. Achteraf gezien was dit het omslagpunt. “Voor mij, mijn ouders en docenten. Iedereen dacht: “Oh, dat stille, rustige meisje heeft toch iets te vertellen.”
Inmiddels deelt ze haar meest intieme bed ervaringen moeiteloos met heel Nederland, allemaal met het doel het realistische gesprek over seks gaande te houden. “Daar is behoefte aan zodat mensen zich minder eenzaam voelen. Ik dacht zelf heel lang dat ik kapot was omdat ik niet klaar kon komen door seks met iemand anders. Tot ik daar een voorstelling over maakte en er na afloop allemaal mensen naar mij toe kwamen om mij te vertellen dat ze dat ook hadden.”
Een persoonlijke zoektocht
Het opschrijven en praten over haar persoonlijke seksuele ervaringen heeft Joy geholpen. “Ik heb heel veel mooie inzichten gekregen, deels door het opschrijven en teruglezen van mijn columns. Ze zijn een soort verslag van mijn seksuele zoektocht, die nog steeds ongoing is.”
“Onzeker ben ik nog steeds. Dat is iets waar ik waarschijnlijk de rest van mijn leven mee moet dealen. Het grote verschil met toen ik achttien was, is dat ik ondertussen veel tijd aan zelfliefde heb besteed. Onder andere in de vorm van therapie. Ik heb mijn denkpatronen opnieuw ingesteld en weet nu wat ik waard ben.”
Het boek ‘Goed komen’ van Joy Delima is nu verkrijgbaar.
Fotocredits portretfoto Joy Delima: Isabel Sanchez Olid