Maya-Nora Saaid is TikTokjournalist bij Middle East Eye: “De hoop van de mensen in Palestina, is mijn brandstof om door te gaan”
- Artikel
- 16 feb 2024
- 5 minuten leestijd
Van nieuws brengen over Midden-Oosten krijgt ze energie, maar de oorlog in Gaza maakt haar verdrietig en moe. Toch kan TikTokjournalist Maya-Nora Saaid (30) niet wegkijken. “Ik wil de wereld laten zien wat daar gebeurt.” Spot On gaat met Maya-Nora in gesprek over haar drijfveren én op welke manier zij het nieuws vanuit een ander perspectief brengt.
Mensen over de hele wereld kijken naar de explainers die Maya-Nora Saaid maakt voor het TikTokaccount van Middle East Eye (nieuwsorganisatie die zich focust op het Midden Oosten en Noord-Afrika, red.). “Toen ik solliciteerde had het account nul volgers, nu zitten we bijna op een miljoen!”
Ze ging in 2021 viral nadat haar account geblokkeerd werd n.a.v. een video waarin Maya-Nora aan Siri vroeg hoe laat het was in Israël en Palestina. Siri herkende wel de tijd in Israël, maar kon haar niet vertellen hoe laat het was in Palestina. Inmiddels weet Siri wel hoe laat het is in Palestina en de blokkade van Maya-Nora was gelukkig tijdelijk.
Maya-Nora groeide op met Al Jazeera en heeft door haar achtergrond, haar vader kwam als politiek vluchteling naar Nederland, altijd interesse gehad in politiek. Tot 2020 werkte ze als vertaler en social media manager. Dat veranderde toen er die zomer in de haven van Beiroet een explosie plaatsvond. Meer dan 200 mensen kwamen om het leven, 6000 mensen raakten gewond en honderdduizenden mensen waren in een klap dakloos. “In Nederlandse en andere Westerse media werd niet veel achtergrondinformatie gegeven. Ik miste context in het nieuws, dus besloot ik zelf een TikTok-video te maken met meer achtergrondinformatie over de situatie in het Libanon.”
Na een paar video’s wist ik: dit wil ik voor altijd blijven doen
De video die Maya-Nora maakte scoorde zo’n 200.000 views. “Ik was best wel in shock en positief verrast dat anderen mijn video interessant vonden. Het motiveerde mij om door te gaan en na een paar video’s wist ik: dit wil ik voor altijd blijven doen!”
Na een paar maanden posten op haar eigen account stuurde Maya-Nora een open sollicitatie naar Middle East Eye. Zij hadden op dat moment al wel een TikTokaccount maar nog geen posts of volgers. Maya-Nora’s actie pakte goed uit. Ze kreeg een jaarcontract aangeboden en werkt inmiddels meer dan twee jaar als TikTokjournalist bij de Britse nieuwsorganisatie.
Familie bezoeken en content maken in Jordanië
Content maken doet ze zowel vanuit huis als op locatie. “Als ik reis, ben ik vaak lange tijd weg en dan combineer ik werk en privé. Een familiebezoek aan Jordanië, waar mijn familie woont, gaat prima samen met video’s maken voor Middle East Eye. Ik spreek de taal, dus contact op straat werkt beter dan bellen of appen met mensen.”
Maya-Nora reist regelmatig naar onder andere Egypte en Jordanië. “Ik was in Palestina toen de oorlog begon. Toen ik het land in wilde, werd ik ondervraagd, omdat ik een Arabische achternaam heb.” Maar Maya-Nora is bereid die risico’s te nemen. “Alleen door erheen te reizen kan ik de echte persoonlijke verhalen brengen.”
Content maken over Palestina valt haar soms zwaar. “Ik ben moe en verdrietig van de beelden die ik zie. Vooral als het gaat om het leed van de kinderen daar. Toch wil ik de wereld laten zien wat er gebeurt. Video’s editten is het minste dat ik kan doen. De hoop van de mensen daar, is mijn brandstof om door te gaan.”
Eurocentrisme in het nieuws
“Sinds ik journalist ben, kijk ik anders naar nieuws. Ik zie nu dat het vaak is doordrongen van eurocentrisme. Dat betekent dat de Westerse cultuur wordt benadrukt of het nieuws wordt gebracht vanuit Europees oogpunt. Dat is logisch, want we wonen in Nederland en zijn onderdeel van Europa. Maar die manier van berichtgeving heeft er wel voor gezorgd dat ik mij als half Jordaanse, half Irakese vaak anders dan de rest voelde.”
Als voorbeeld noemt Maya-Nora de berichtgeving rondom de invasie in Irak na de aanslagen op de Twin Towers. “Ik was nog jong en realiseer mij nu pas hoeveel impact dit op mij heeft gehad. Het was natuurlijk groot nieuws. Dus ook op de basisschool waar ik zat, werd het besproken. Iedereen in de klas had een sterke mening over de gebeurtenissen en was ervan overtuigd dat Irak kernwapens had.”
Ik vroeg me af of Irakezen wel goede mensen zijn
“Tijdens het gesprek kwam vooral naar voren hoe ‘anders’ Irak was. Daardoor ging ik twijfelen aan mezelf. Ik vroeg me af of Irakezen wel goede mensen zijn. Iedereen in de klas, inclusief de leraar, wist dat ik half Irakees was, maar niemand zei er iets over.” Zo zijn er volgens Maya-Nora talloze voorbeelden waarbij nieuws vanuit een Europese of Westerse bril wordt gebracht. “De woorden ‘arabieren’ en ‘moslims’ hoor je bijvoorbeeld vaak alleen in combinatie met ‘oorlog’.”
Een ander perspectief
Mede daardoor heb ik als tiener veel geworsteld met vragen als ‘Doe ik het wel goed?’ en ‘Is mijn Nederlands wel goed genoeg?'. Het voelde vaak alsof ik er niet helemaal bij hoorde. Daarvan wil ik niemand de schuld geven, maar het kan wel anders. Ik kan het nu anders doen door mijn werk bij Middle East Eye."
“Ik ben opgegroeid met de Westerse en de Midden-Oosterse cultuur en neem beide mee in mijn werk als journalist. Dus ik ben niet eurocentrisch maar uit ook mijn kritiek op het Midden-Oosten, bijvoorbeeld over thema’s als femicide of LGBTQ+ rechten. Op die manier probeer ik een ander perspectief te laten zien. Het perspectief dat past bij wie ik ben en dat ik als kleine Maya-Nora zelf graag had gezien.”