‘Mentale ziekten worden gezien als iets wat er óók nog bij komt’
- Artikel
- 03 mei 2018
- 4 minuten leestijd
Voor #BENNIEGEK zagen jullie Mo al in gesprek met een maatschappelijk werkster. Wij vroegen hem naar het idee daarachter, het taboe op psychische problemen en zijn motivatie om het te doorbreken.
In het filmpje zagen we je praten met een maatschappelijk
werkster. Wat was het idee daarachter?
“Het was eigenlijk de bedoeling om naar een psycholoog te gaan. Niet zozeer omdat ik actief ergens last van heb, maar als oriënterend gesprek. Om te kijken of er iets zou kunnen zijn.”
Wat wilde je daarmee laten zien?
“Ik heb er zelf geen ervaring mee, dus het zou heel onwennig zijn. Datzelfde geldt voor onze doelgroep, want die zoekt niet zo snel professionele hulp. Het idee was om aan de hand van mijn ervaring de drempel wat te verlagen.”
Waarom denk je dat die drempel zo hoog is? In principe kan iedereen naar de huisarts gaan…
“Daar begint het al. Als ik naar mijn eigen omgeving kijk, zijn er veel mensen die de huisarts zien als een plek waar je naartoe gaat voor een botbreuk of andere lichamelijke dingen. De gedachte dat je daar dus ook heen kan als je je niet lekker voelt en dat er direct een fysieke aanleiding voor is, is er gewoon nog helemaal niet.”
In de video wordt ook gesproken over schaamte voor psychische problemen. Herken jij die schaamte ook?
“Ik heb een enorm diverse vriendengroep. Daarbinnen is er een deel dat wel hulp zoekt en een deel die dat niet zo snel doet. Maar ik denk niet dat dat specifiek met schaamte te maken heeft. Ik denk dat het voor de vorige generatie (Nederlanders met een migratie achtergrond red.) wel pure schaamte is. Voor mijn generatie is het meer onkunde en onwetendheid. Je weet het niet, omdat de vorige generatie zich ervoor schaamde en het niet bespreekbaar maakte. Daardoor weet mijn generatie het niet te herkennen. En als we het vervolgens al herkennen weten we niet wat er mee te doen.”
Je hebt het in de video ook over het taboe op psychische problemen. Waar komt dat taboe vandaan? Denk je dat culturele achtergrond daarin ook een rol speelt?
"Enerzijds wel. Anderzijds is het denk ik ook specifiek iets voor jongeren in het algemeen. Waar het misschien wel mee te maken heeft, is dat jongeren racisme, achterstelling en uitsluiting ervaren. Stel dat je al gedepriveerd bent op het gebied van sociale klasse en culturele achtergrond, dan worden mentale ziekten gezien als iets wat er ook nog bij komt, als nog een krasje. Misschien is het ook iets als jezelf sterk houden en zo normaal mogelijk zijn om acceptatie te krijgen.”
Waarom is het zo belangrijk dat het taboe doorbroken wordt?
“Omdat iedereen er gebaat bij is als mensen de mentale hulp krijgen die ze nodig hebben. Niet alleen de patiënten zelf, maar ook de rest van de maatschappij. Iemand die geestelijk niet helemaal lekker is en daarmee rond blijft lopen, kan destructief zijn voor zichzelf en voor zijn of haar omgeving.”
Wat wil je met dit verhaal meegeven?
“Ik wil niet tegen mensen zeggen dat ze massaal hulp moeten zoeken, want als iemand niet wil, dan wil die niet. Maar ik wil in ieder geval laten zien dat het kan en dat het vrij makkelijk is. Ik denk dat ik me vooral wil richten op de groep die ergens wel het idee heeft dat er iets is. En de mensen die ergens mee zitten en het idee hebben dat ze het niet alleen kunnen, maar niet weten wat de volgende stap is.Als mensen uit die groepen dit zien, kan dat misschien het laatste duwtje in de goede richting zijn.”
Wil je net als mo meehelpen om het taboe rond psychische problemen te doorbreken? Laat dat dan weten door de hashtag #BenieGek te gebruiken.
Als je zelf het idee hebt dat je ergens last van hebt, neem dan contact op met de huisarts. Hij of zij kan je helpen de juiste diagnose te stellen en je eventueel doorverwijzen naar een specialist.
Geschreven door: Maic Oudejans