Raisa schudt geen handen van mannen: 'Je moet zelfbeschikking hebben over je lichaam'
- Artikel
- 12 jun 2024
- 5 minuten leestijd
Waar veel mensen anderen groeten door elkaar een hand te geven, zegt Raisa Ghazi (35) mannen voortaan liever gedag zonder aanrakingen. Op socials deelt ze sinds vorige maand hoe het is om dit niet meer te doen en wat voor reacties - spoiler: vaak negatief - ze daarop krijgt.
Als kind vindt Raisa het al ongemakkelijk om mannen de hand te schudden. Toch doet ze het heel haar leven, omdat ze ‘denkt dat het hoort’. Tegenwoordig geeft ze presentaties in vrouwelijk leiderschap en inclusie. “Ik hoop te normaliseren dat het helemaal aan de vrouw zelf is om te bepalen of ze iemand een hand wil geven”, zegt ze.
Voor Raisa is de islam de voornaamste reden om het niet meer te doen. “Ik begon er bewuster over na te denken tijdens een workshop”, vertelt ze. “Ik vraag mensen in niet-islamitische landen vaak of er vragen zijn die zij mij willen stellen over de islam. In westerse landen hebben mensen vaak een vooroordeel over moslims, dus dat wil ik graag veranderen door hun vragen te beantwoorden. Iemand stelde tijdens zo’n workshop de vraag: ‘Schud jij handen met mannen?’. Ik realiseerde me dat ik dat altijd doe, maar dat ik het eigenlijk helemaal niet wil”, zegt Raisa.
Vanaf dat moment begint ze na te denken over waarom ze dat doet. Ze besluit naar haar gevoel te luisteren en het voortaan anders te gaan doen. “Ik geloof er heilig in dat vrouwen zelf moeten kunnen bepalen wat zij willen en waar zij zich goed bij voelen. In islam mogen we niet gedwongen worden, en dan laat ik mezelf eigenlijk dwingen om iemand wel een hand te schudden?” Voor Raisa voelde het niet goed. Vooral niet omdat ze graag een rolmodel is voor andere vrouwen. "Ik probeer de weg te openen voor vrouwen, laat ik de leiding nemen.”
Reacties
Inmiddels schudt ze sinds vorige maand geen handen van mannen. “Onlangs gaf ik workshops, waarbij ik mijn werkgevers vooraf heb laten weten dat ik mannen liever niet aanraak. Ik wilde ongemakkelijke situaties en afwijzingen voorkomen, vandaar dat ik het vooraf besprak. Ik merk dat veel mensen er heel chill mee omgaan, vooral mensen die ervaring hebben met inclusiviteit op de werkvloer. Zij begrijpen waar het vandaan komt. Ook veel vrouwen begrijpen mij.”
Op socials deelt ze haar ervaring. Haar following, vooral in het Midden-Oosten en Afrika, bestaat vooral uit islamitische vrouwen. “Ik wil dat vrouwen die vaak hebben gehoord dat wat zij willen en doen raar of niet goed is, weten dat het raar is dat mensen gedwongen worden om iets te doen waar ze niet achter staan. Ik denk dat die gedwongenheid komt vanuit een gevoel dat wat moslims doen niet goed is, en wat anderen doen wel goed is. Alsof het de maatschappij schaadt, of ik het land of de cultuur beledig als ik iemands hand niet aanraak. We leven in een land waarin de meeste mensen handen schudden”, zegt Raisa.
De negatieve meningen en reacties die ze krijgt, deelt ze ook met andere vrouwen die hetzelfde standpunt aanhouden. “Daarmee wil ik laten zien wat voor reacties kunnen verwachten, zodat het hen niet overvalt op het moment dat ze ervoor kiezen om geen handen meer te schudden.”
Een reactie die ze vaak krijgt, is dat het respectloos zou zijn dat ze geen hand wil geven aan mannen. “Sinds wanneer zit respect in aanrakingen? Moet ik over mijn grenzen heen gaan, zodat iemand anders zich gerespecteerd voelt?”, zegt ze. “Volwassen mannen die flippen om die reden. Uiteindelijk gaan ze los over de islam en hoe weinig rechten islamitische vrouwen zouden hebben. Er schuilt vaak al een vooroordeel achter. Mensen gaan er ook altijd van uit dat een man mij deze regels oplegt, maar ik ben niet eens getrouwd.”
Zelfbeschikking
Sinds ze haar verhaal deelt, hoort Raisa steeds vaker van andere vrouwen dat zij ook geen handen van mannen willen schudden. “Dat hoor ik niet alleen van islamitische vrouwen. Het verbaast me niet, want het gaat erom dat je zelfbeschikking hebt over je lichaam. De helft van alle vrouwen heeft wel ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag of een man die hun grenzen niet gerespecteerd heeft.”Demoniseren van islam
Raisa groeide op in Nederland, maar woont momenteel het grootste deel van het jaar in Dubai. Daar merkt ze dat mensen, net als zij, van gepaste afstand houden. “Vooral wanneer mensen daar een vrouw met hijab zien, respecteren ze die afstand. Dat vind ik heerlijk.”Volgens haar wordt de islam wereldwijd al lange tijd, maar vooral op dit moment, gedemoniseerd. “Ik heb sinds ik met content creation ben begonnen gemerkt dat dat vooral online gebeurt." Raisa bouwde haar following vooral op na haar TEDx-talk over het dragen van de hijab en het geweld waarmee ze als moslima in Nederland te maken heeft gehad. Ook daar kreeg ze destijds veel commentaar op. “Er komt non-stop negativiteit op mij af, vooral op Instagram. Dit voelt een beetje als deel twee. Ik krijg vooral veel anonieme haat, maar ik weet dat mensen nooit zo zouden spreken tegen een islamitische collega of in iemands gezicht.”
Raisa denkt dat veel negatieve reacties vooral komen vanuit mensen die iets tegen de islam hebben. “Een tijdje terug zei iemand op LinkedIn dat ik in plaats van handen schudden op z’n minst kan buigen of mijn handen kan vouwen. Dus wat Japanners en Hindoes doen, dat is oké, maar als wij moslims geen handen willen schudden, moeten we per se iets anders kopiëren van een ander geloof? Ik kies er vaak voor om mijn hand op mijn hart te leggen uit teken van respect.”