In ‘Sexotisch’ onderzoekt Kelly-Qian (32) waar fetisjen eindigen en racisme begint
- Artikel
- 06 nov 2024
- 3 minuten leestijd
'Is je kut net zo strak als je ogen?' Kelly-Qian van Binsbergen krijgt het vaker te horen in de kroeg. Waar eindigt een fetisj en begint racisme? Dat onderzoekt ze in haar nieuwe documentaire Sexotisch.
Als reactie op de seksuele dicriminatie die Kelly-Qian van Binsbergen (32) ervaarde, begon ze jaren geleden met een bijbaantje als sekstelefonist. Op die manier had ze tenminste regie over het racisme dat ze ervaarde en verdiende ze er ook nog haar geld mee. Dit werk heeft ze inmiddels achter zich gelaten en nu timmert ze al bijna tien jaar aan de weg als televisiemaker. Sinds januari werkt ze als programmamaker bij Omroep Zwart en voor haar opkomende driedelige documentaireserie Sexotisch, onderzoekt ze hoe koloniale erfenissen en raciale fetisjen onze kijk op lust en relaties beïnvloeden.
Kelly-Qian, hoe ben je op dit onderwerp gekomen?
“Er is niets zo onbewust als liefde en aantrekkingskracht. Jij valt op wie jij valt en ik val op wie ik val. Maar we zijn ons ook niet bewust van veel koloniale en racistische ideeën hierachter. Achter een opmerking zoals: 'ik wil gewoon een Nederlander’ schuilt voor mensen van kleur een grote lading. Maar ik denk niet dat mensen dat expres zeggen of zo bedoelen. Ik wilde daarom een serie maken die dat onbewuste aan de kaak zou stellen en meer bewustwording creëert. Ik ben gaan vragen: waar komen deze stereotypen en seksueel racisme vandaan?”
Seksueel racisme, leg uit.
“Iedereen discrimineert onbewust, ook op seksueel vlak. Dat zie je bijvoorbeeld aan je keuzes in partners, en nee, dat doe je niet expres. Maar als je kijkt naar de seksuele discriminatie die je nu ziet, dus vanuit het westerse oogpunt, stamt het allemaal af uit het koloniale verleden. Want als er wordt gezegd dat Aziatische vrouwen onderdanig zijn of: ‘Ik wil een zwarte vrouw want die zijn zo exotisch’, komt dit allemaal voort uit het kolonialisme en slavernij.”
Waarom is bewustzijn hierover zo belangrijk?
“Het klinkt nu ook alsof het alleen maar dingen uit een ver verleden zijn, maar wat je tegenwoordig actief ziet gebeuren is bijvoorbeeld de omvolkingstheorie Door te zeggen ‘mijn dochter mag niet met een islamitische man gaan, want die dwingt haar een hoofddoek te dragen'. Dat is óók een vorm van seksuele discriminatie. Een ander voorbeeld is als er gezegd wordt dat moslim- of Arabische mannen ‘onze vrouwen verkrachten’, wat totale onzin is, verkrachting is niet gebonden aan een etniciteit.. In de docu wordt onderzocht waar deze vooroordelen vandaan komen én wat voor invloed ze hebben op mensen.”
Hoe heeft dit je geraakt als maker?
“Ik zag net alle drie de afleveringen achter elkaar en dan komt het pas echt hard binnen, dan besef ik pas dat het allemaal eigenlijk best wel erg is. Tijdens dit maakproces ben ik voor het eerst gaan nadenken wat seks voor mij betekent. Ik ben altijd bezig geweest met het gedrag dat aan mij geplakt wordt. Dus: 'voor een Aziaat ben ik...', vul maar in. En door deze documentaire ben ik voor het eerst gaan denken: wat vind ik en wat wil ik?"
De driedelige documentaireserie Sexotisch is vanaf 6 november 2024 elke woensdag om 21.15 te zien op NPO3 en NPO Start.