Van een jetsetleven tot bekeerling met modest fashionmerk: ‘Mijn leven stond compleet op z’n kop’
- Artikel
- 05 apr 2024
- 7 minuten leestijd
Het leven van Veronique Coumans (31) is allesbehalve standaard. Ze stopt met school voor modellenwerk, wordt op haar 22e moeder en richt daarna een succesvol kledingmerk op. Als ze zich bekeerd, besluit ze het roer opnieuw om te gooien. “Mensen zeiden dat ik was doorgedraaid.”
“Veel bekeerlingen zijn ‘op zoek naar de waarheid’. Ik was daar totaal niet mee bezig”, begint Veronique ons gesprek. De van origine Brabantse komt per toeval in aanraking met de islam. En veranderde haar leven. “Vroeger leefde ik op de automatische piloot. Ik was bezig met vragen als: 'gaan we deze zomer weer naar Spanje?’. Nu focus ik mij op persoonlijke ontwikkeling en goed zijn voor de wereld om ons heen. Ik heb een duidelijke leidraad in mijn leven.”
Glitter en glamour
Veronique maakt haar HBO niet af, in plaats daarvan gaat ze na het behalen van haar propedeuse fulltime werken als model en hostess. “Ik reisde de hele wereld over voor boekingen en kwam in de wereld van de glitter en glamour. Het was een groot feest.”
Dat leven verandert als ze op haar 22e zwanger blijkt te zijn van haar toenmalige partner. “Ik weet nog dat mijn beste vriendin moest huilen, ze was echt in shock. Ik schrok zelf ook, maar voelde tegelijkertijd: ik ga dit fixen.” Dat bleek alleen niet makkelijk. “Het moederschap viel me zwaar die eerste periode. Als ik bij vriendinnen langs ging met mijn baby, zaten zij in te drinken voor een feestje. Uiteindelijk ging ik de deur niet meer uit en de zorg voor mijn kindje droeg ik alleen.”
De komst van haar dochter zorgt voor het ontstaan van haar eigen kledingmerk. “De dure Balmain pakjes van North West die viraal gingen liet ik namaken voor mijn dochter en dat sloeg aan. Iedereen wilde het hebben.” Zo ontstaat haar bedrijf ‘By Veer’ dat al snel uitgroeit tot een internationaal succes. Bekende namen als Monica Geuze, Kim Feenstra en Selma Omari lopen in haar outfits. “Het was gekkenhuis en ik deed lange tijd vrijwel alles zelf. Van pakketjes inpakken tot een grote modeshow en shoots in Dubai.”
Als de coronapandemie begint, kan Veronique geen kleding meer inkopen in het buitenland. Daardoor gaat het mis: haar kledingmerk komt volledig stil te liggen. “Financieel stond ik er alleen voor. En sociaal sloot ik mezelf af, maar anderen namen ook geen contact meer met mij op. Mensen die heel dichtbij me stonden, lieten nooit meer iets horen. Ik denk achteraf gezien, dat zij vooral mijn succes interessant vonden. Afgezien van een paar goede vriendinnen, had ik niemand.”
mensen die dichtbij me stonden, lieten nooit meer iets horen
Omdat er bij haar kledingmerk niks binnenkomt, neemt ze twee extra banen. En om rond te kunnen komen, besluit ze ook een huisgenoot te nemen. “Via Facebook kwam ik in contact met een Nederlandse dame die net als ik in de fashionindustrie werkte. Toen ze bij me langskwam, zag ik dat ze een hoofddoek droeg. Ik was nooit met het geloof bezig geweest, maar door mijn nieuwe huisgenoot kreeg ik interesse. Na een week of drie vroeg ik haar tijdens het eten: ‘Vertel eens?’”
Kritische vragen in de moskee
Van haar huisgenoot krijgt Veronique een boekje over de islam en dat slaat aan. “Avond na avond was ik aan het lezen en daarna ben ik online gaan zoeken naar meer informatie over het geloof. “Ik had heel veel vooroordelen over thema’s als trouwen met meerdere vrouwen en homofobie. In de moskee stelde ik daar kritische vragen over. Mensen schrokken soms van wat ik zei.”
“Daardoor kwam ik er wel achter dat veel dingen anders zijn dan ik dacht. Ik zie de Koran als een handboek voor iedereen op de wereld. Als alle mensen zich eraan zouden houden, zou de wereld een betere plek zijn. Neem nou het drinken van alcohol. Als jij een wijntje per week drinkt, dan kan dat niet zoveel kwaad. Maar als alcohol helemaal niet zou bestaan, zou dit gezondheid en sociale relaties niet beïnvloeden en zouden er geen verslaafden zijn. Daarom staat er in de Koran dat je niet mag drinken. Toen dat kwartje viel, begon ik veel dingen die ik las logisch te vinden.”
Moeite met het spirituele
Toch twijfelt Veronique nog of ze zich wil bekeren. “Ik vond het spirituele gedeelte van het geloof lastig. Dingen als ‘je hebt een engeltje op je schouder’ en een profeet die rond het jaar 600 geleefd heeft, daar had ik moeite mee.”
“Maar na een tijd kwam het besef: wie ben ik om daar moeite mee te hebben terwijl we leven op een aarde die zweeft in een heelal? En een man en een vrouw kunnen samen een kind maken waar een ziel in komt. Dat zijn dingen die ik ook niet kan verklaren. Ik realiseerde mij dat je niet altijd alles kunt weten en sommige dingen gewoon moet accepteren. Toen ben ik in mijn eentje naar de moskee gegaan om mij te bekeren.”
Ik wist dat ik aanvallen vragen zou krijgen
Haar omgeving wil Veronique niet direct informeren. “Ik wist dat ik aanvallende vragen zou krijgen van bepaalde vrienden en collega's. En mijn familie kent de islam vooral van de berichtgeving in het NOS Journaal. Inmiddels zijn ze op de hoogte en heel supportive. Mijn vader is al vaker mee geweest naar de moskee en vond dat geweldig. Zo stond hij laatst 3 grote pannen soep te maken voor de iftar van mijn bekeerlingenklas. Dat moest alleen wel opnieuw, omdat hij per ongeluk een kip-bouillonblokje had gebruikt die niet halal was. Hij heeft nu voor maanden soep in zijn vriezer, haha.”
Bikiniselfies vs. hoofddoek
“Sommige mensen zeiden dat ik was doorgedraaid, maar ik zie dat anders. Voorheen deelde ik alles op Instagram. Daar zie ik het nut niet meer van in. Ik heb mijn socialmediakanalen zelfs een tijdje helemaal verwijderd. Daarnaast is mijn cirkel veel kleiner geworden en daar ben ik alleen maar blij mee. Ik heb twee goede vriendinnen, die ken ik al jaren uit de modellenwereld. Laatst was ik met een van die vriendinnen in Azië. Daar liep ik in khimar (lange hoofddoek die ook de schouders en armen bedekt red.) terwijl zij bikiniselfies aan het maken was in de spiegel. Dat maakt voor ons niet uit. Ze vindt mijn khimar prachtig. Volgens haar ben ik nog precies dezelfde Veronique als voor mijn bekering.”
Door haar bekering voelt Veronique steeds minder voor het kledingmerk dat ze nog altijd heeft. “Ik ging van 7 tot 9 naar de moskee en postte daarna een bikinifoto op het account van mijn merk. Dat matchte niet meer. Ik kleedde mezelf al vrij bedekt en had soms moeite met de juiste sportkleding vinden. In de moskee hoorde ik van andere dames hetzelfde geluid.. Zo ontstond het idee voor een modest fashionmerk.”
Helemaal vanaf 0 beginnen
Nu, 2 jaar na haar bekering, is dat nieuwe fashionmerk ‘Lalouni The Label’ een feit. “Het bereik en succes wat ik heb opgebouwd moest ik opgeven en helemaal vanaf 0 beginnen. Maar dat is het allemaal waard. Ik ben nog nooit zo gepassioneerd geweest over iets. Er zijn al bestellingen gedaan vanuit Amerika, Duitsland, Canada en Dubai! Daarnaast gaat het goed met mij en mijn dochter, ze is inmiddels 8 jaar. Het allerbelangrijkste vind ik dat het geloof aan haar kan meegeven.”