Zo ga je om met online shaming
- Artikel
- 14 sep 2022
- 3 minuten leestijd
Deze week vertelt Zuellen Rodrigues bij ons hoe zij online is geshamed nadat haar ex een seksfilmpje van haar online zette. Wat doe je als dat jou overkomt? We got your back! Dit zijn onze tips voor omgaan met online shaming.
Zuellen vertelt haar verhaal in onze aflevering die op donderdag 16 september om 16.00 uur online komt op YouTube. En zij is lang niet het enige slachtoffer in Nederland. Vorig jaar alleen al kregen 750.000 Nederlanders met online shaming te maken. Het kan iedereen gebeuren, tijd voor advies dus.
Wees ze voor (als je kan)
Helemaal voorkomen dat jou dit overkomt, kun je nooit. Maar je kunt het de shamers wel moeilijk maken. Hoe doe je dat?
First of all: haal jezelf door de online zoekmachines. Welke informatie is er over jou, je woonomgeving en je vrienden en familie te vinden? Als dit meer is dan wat de hele wereld mag weten, dan kun je daar beter nu iets aan doen. Verwijder wat je zelf kunt verwijderen, zet je social media pagina’s op ‘privé’ of neem contact op met de websites die informatie over jou tonen die je van het internet af wilt hebben.
Check daarnaast of de foto’s die je online hebt gezet toch niet liever privé houdt. Zet ze op ‘alleen zichtbaar voor jou’ of selecteer de mensen die ze mogen zien. Alle social media platforms hebben die opties inmiddels. En verander je wachtwoord regelmatig. We weten dat het een cliché is, maar het is dan ook heel belangrijk. Een ex-vriendje dat kwaad in de zin heeft, is zo bij je belangrijkste gegevens.
Ben je slachtoffer geworden van cyberbullying?
Krijg jij nu al vervelende berichten via social media binnen of plaatsen mensen haatcomments over jou? First of all, we’re very sorry. Dit is niet oké en je hoeft je absoluut niet te schamen. Second: don't stress, you got this. Dit zijn drie tips voor het omgaan met cyberbullies.
1. Share, because they care
Misschien ben je geneigd om dit voor jezelf te houden. Maar weet dat het helpt om je situatie met iemand te bespreken. Praten zal je goed doen, want een ander kan je gevoel valideren en samen sta je niet alleen. Laat vooral een schaamtegevoel los. Wat er ook is gebeurd, online shaming is nooit goed te praten.
2. Screenshot alles
Wanneer online shaming uit de hand loopt en je aangifte doet, is het handig om bewijs te hebben. En omdat een berichtje online makkelijk verwijderd is, kun je het beste meteen alles opslaan. Hopelijk is het niet nodig, maar better safe than sorry.
3. Geef ze niet wat ze willen
Vaak willen online pesters een reactie uitlokken. En na dit soort onrecht is het logisch als je wilt reageren. Denk er echter goed over na voordat je dit doet en ga vooral geen confrontatie aan. Kill them with silence babe.
Wil je verder praten over dit onderwerp? Ga naar onze besloten Facebook-groep Spot On Community.