De kracht van een kleine dosis: microdoseren
- Artikel
- 11 dec 2024
- 5 minuten leestijd
New year, new me. Misschien wil jij net zoals de rest van het land wel ‘werken aan jezelf’ in het nieuwe jaar. Struggle jij met concentratieproblemen of bijvoorbeeld negatieve gevoelens dan is microdoseren misschien wel iets voor jou. Dit doe je met psychedelica zoals truffels, LSD of paddodruppels. Maar wat is microdoseren? En zitten er nog risico’s aan?
Disclaimer: Het gebruik van psychedelica brengt risico’s met zich mee en is niet voor iedereen geschikt. Heb je last van angstproblemen of komt dit in je familie voor? Doe dan extra voorzichtig. We willen niet aanzetten tot microdoseren, alleen informeren.
Hoe werkt dit eigenlijk?
Bij microdoseren gebruik je een kleine hoeveelheid van een bepaalde drug, die nét geen volledige trip opwekt. Je kan niet alle soorten drugs gebruiken voor microdosing. Meestal gebruik je drugs zoals LSD, paddodruppels of truffels. Deze drugs bevatten psilocybine. Dit is een natuurlijke stof die voorkomt in bepaalde soorten paddestoelen, A.K.A truffels. Wanneer je psilocybine inneemt, wordt dit in je lichaam omgezet in psilocine. Dit stofje zorgt een verbeterde stemming, focus of creativiteit. Wanneer je een microdosis neemt zal je niet hallucineren.
Je kan ook microdoseren met een kleine hoeveelheid cannabis. Het wordt alleen niet aangeraden om het te proberen met drugs zoals ketamine of speed, dit komt omdat deze drugs verslavend (kunnen) zijn. Microdoseren met bijvoorbeeld MDMA heeft geen nut, van een te lage dosis voel je simpelweg niks.
Je gebruikt ongeveer één tiende van de aanbevolen dosering voor een trip. Je zou er baat bij hebben om je aan een schema te houden wanneer je aan microdosering doet. Je gebruikt dan bijvoorbeeld om de drie dagen of een keer per week. Je gebruikt het dan één keer per dag. Psychedelica hebben namelijk een lange werkingstijd, gemiddeld zes tot twaalf uur. Vaak doe je dit schema dan een paar weken lang, en vervolgens stop je een paar weken. Je stopt een paar weken om de effecten te reguleren én om te voorkomen dat je een tolerantie opbouwt. Een pauze geeft je ook de tijd om te beoordelen hoe jij je voelt zonder microdosis.
Hou er ook rekening mee dat het soms moeilijk kan zijn om te microdoseren. Wanneer jij een stukje van je LSD afknipt, zou het zo kunnen zijn dat daar alsnog de volledige dosering in zit. Je kan een kit kopen waarmee je de sterkte van de LSD kan testen, zo weet je of het een hele sterkte batch is of juist minder. Het kan ook handig zijn om de eerste keren een extra lage dosis te nemen, en dit dan steeds een beetje te verhogen. Better safe than sorry, als je niet volledig de pan uit wil trippen. Dan is het natuurlijk geen microdosing meer.
De effecten die je zou kunnen merken zijn onder andere: meer energie, helderder denken, een betere concentratie, positieve stemming én meer in het nu leven. En van een lichte doses paddodruppels zou je lacherig kunnen worden en kleuren anders gaan zien. De effecten kunnen voor iedereen anders uitpakken én ze verschillen per drug.
Wie heeft er baat bij?
Je ziet tegenwoordig steeds meer jongeren online op social media die bewuster omgaan met hun alcoholgebruik. Ze slaan een borrel over, en gaan voor de alcoholvrije variant. Mensen zijn meer bezig met hun eigen welzijn en persoonlijke groei. Ook dit zorgt er misschien voor dat steeds meer mensen microdoseren een kans geven. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld dat je productiever wilt zijn, of je wilt je persoonlijke groei stimuleren. Door de kleine hoeveelheid zou je de werking van sommige hersengebieden stimuleren. Je activeert bijvoorbeeld neurotransmitters, zonder dat de waarneming volledig veranderd wordt. Volgens wetenschappelijk onderzoek zouden hersengebieden met elkaar in contact kunnen komen onder invloed van paddo’s. Dit zorgt voor een boost aan creativiteit en kan leiden tot nieuwe inzichten voor persoonlijke groei.
Risky business
Over het algemeen zijn psychedelica niet verslavend. Maar je kan wel ‘verslaafd’ raken aan het gevoel dat je krijgt van microdoseren. Je kan het gevoel krijgen dat je niet meer kan focussen zonder. Daarom is het belangrijk om je aan een schema te houden, zodat je niet te veel gebruikt én geen tolerantie opbouwt. Verder blijf je toch een soort proefkonijn voor jezelf. Je weet nooit wanneer je een microdosering neemt of je juist een groot gedeelte van de drug neemt of een minder sterk gedeelte. Zoals eerder benoemd zou je alsnog in een volledige trip kunnen raken. Ga hier dus zorgvuldig mee om.
Blijf altijd voorzichtig en bewust omgaan met tripmiddel. En alle ander drugs of course. Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar hoe een trip eruit ziet met bijvoorbeeld paddo’s? Check dan donderdag de nieuwe aflevering van ‘Drugslab: uit ‘t lab’ waar deze week paddodruppels getest worden.