Dit kan er gebeuren als je (te lang) slaapt met een tampon in
- Artikel
- 20 jun 2023
- 4 minuten leestijd
Van het toxic shock syndroom tot schimmelinfecties. Online zijn genoeg horrorverhalen te vinden over wat er kan gebeuren als je je tampon te lang inhoudt. Maar wat is te lang? En is het wel slim om te slapen met een tampon?
TSS
Eerst even dit: het toxische shock syndroom (TSS) wordt ook wel de ‘tamponziekte’ genoemd. Het is een ernstige en acute ziekte die ontstaat door een bacterie. Wanneer je te lang wacht met het verwisselen van je tampon, verhoog je de kans op een infectie die onder andere extreme bloeddrukdaling en hoge koorts veroorzaakt. TSS is heel gevaarlijk: wanneer je niet wordt behandeld met antibiotica, kan het zelfs dodelijk zijn.
Wisselen maar
Over het algemeen geldt dat je een tampon niet langer dan zes á acht uur mag inhouden. Althans, tampons die hiervoor gemaakt zijn. Sommige merken hanteren zelfs een tijd van maximaal vier uur. Eigenlijk moet je tampon altijd vervangen worden voordat ‘ie begint te lekken. Ook al is dat natuurlijk niet altijd te merken. Voel je dat het touwtje nat is? Dan is het sowieso tijd om je tampon te vervangen. Tijdens de eerste paar dagen van je menstruatie is het bloedverlies zwaarder en is het verstandig om je tampon elke drie tot zes uur te vervangen.
Hoe zit het dan met slapen?
Het is niet altijd ‘gevaarlijk’ om met een tampon in te slapen. Het mag dus zeker, maar wel onder een paar voorwaarden. Zo slaapt de gemiddelde volwassen vrouw tussen de zes en acht uur. En dat valt dus binnen de grenzen. Ben je van plan om met je tampon te tukken? Zorg er dan voor dat je ‘m nét voor het slapen in doet en ‘m er direct in de ochtend weer uithaalt. Hoef je de volgende dag niet te werken, was het een latertje of ben je simpelweg gewoon geen ochtendmens? Dan is een tampon geen goed idee. Wanneer een tampon namelijk volledig is geabsorbeerd, verandert ‘ie als het ware in een kurk. Al het menstruatiebloed wordt in de vagina opgesloten, en dat is een broeihaard voor slechte bacteriën.
Nachtridders
Kies in het geval van een Doornroosje-slaap (lees: meer dan acht uur) dus gewoon lekker voor maandverband. Ook deze strijder kan je gemiddeld acht uur inhouden voordat ‘ie vol zit, maar brengt verder geen gevaarlijke risico’s met zich mee. Wil je écht het zekere voor het onzekere tijdens je nachtrust en heb je geen zin in eventuele lekkages? Dan kan een menstruatiecup je ridder in de nacht zijn. In tegenstelling tot tampons vangen menstruatiecups het bloed op in plaats van het te absorberen, hierdoor pikken ze meer bloed op. Een cup kan wel acht tot twaalf uur mee. Ongestoord slapen is hierbij dus geen probleem (en je bespaart ook nog eens op geld en vervuiling).
Wanneer tampons?
Het is verstandig om alleen tampons te gebruiken wanneer je ook écht ongesteld bent. Het inbrengen van je tampon ‘in afwachting’ van je menstruatie is dus niet zo slim. Waarom? Een tampon blijft hoe dan ook z’n werk doen - wat inhoudt dat ook de natuurlijke vloeistoffen van de vagina worden geabsorbeerd. Ook het type tampon is afhankelijk van je bloedverlies. Staat de rode zee op eb? Kies dan voor een kleinere tampon. Is het vloed? Gebruik dan superabsorberende tampons. Een minimale bloeding vraagt om minder absorberende tampons en andersom. Doe je dit niet? Dan is het risico op TSS groter omdat je tampon meer vloeistoffen absorbeert dan nodig is.
Menstruatieproblemen
Heb je last van hevige pijnklachten of abnormaal bloedverlies? Wacht dan niet om hierover te praten met bijvoorbeeld een dokter. Uit onderzoek van het VU Medisch Centrum in Amsterdam blijkt dat één op de drie vrouwen met ernstige menstruatieproblemen kampt. Ongeveer 70% van die vrouwen durft uit schaamte niet naar de dokter te gaan, waardoor de klachten vaak erger worden. goeeeeed
Ook het premenstrueel syndroom (PMS) is geen pretje. Diëtiste en leefstijlcoach Maaike Boere begon met het microdoseren van truffels tegen haar PMS-klachten.