Een kijkje in de eerste XTC-winkel van Nederland
- Artikel
- 14 jul 2022
- 4 minuten leestijd
Stel: de overheid reguleert de verkoop van XTC. Hoe ziet dat eruit? Mag iedereen het overal kopen? Of toch liever een leeftijdsgrens en streng toezicht? In de XTC-winkel van Poppi bepaal jij het.
Voor onze vierdelige docu-serie ‘MDEMMA’ hebben wij onlangs uitgezocht wat de voor-en nadelen zijn van het reguleren van het XTC-beleid in Nederland. Spoiler alert: het is beste optie voor onze gezondheid, veiligheid en het milieu. En omdat ze niet willen wachten op de politiek, heeft Poppi zelf al zo’n winkel opgezet. Wij spraken met Machteld Busz, de Initiatiefnemer van Poppi over wat de winkel inhoudt.
Een XTC-winkel, dat mag toch helemaal niet?
“Dat klopt. Maar in de toekomst misschien wel. De ‘winkel’ die wij openen is een kijkje in de toekomst. Het is een publiek experiment waarbij de bezoekers meedenken over hoe de verkoop er uit kan gaan zien. Want wanneer XTC legaal is, kom je voor veel keuzes te staan.”
Hoe ziet die ‘winkel’ eruit?
“In de winkel hebben we drie verkooppunten gemaakt: een smartshop, een club en een apotheek. Bezoekers denken mee over factoren als: de dosering, de verpakking, hoeveel pillen je mag kopen en hoe oud je moet zijn om pillen te kopen. Er zijn in totaal wel dertig factoren die er bij de verkoop komen kijken. Stel je koopt bijvoorbeeld een pil in de club. Is er dan een groot risico op impulsaankopen? Hoe ga je daar mee om? En moet je mensen die een pil hebben gekocht dan verbieden om alcohol te kopen? Of laat je ze helemaal vrij? De verzamelde informatie van de bezoekers gebruiken wij samen met de Universiteit Utrecht voor een onderzoek. Het is dus ook een serieus experiment.”
Waarom hebben jullie deze winkel opgezet?
“Er is al een langere tijd een maatschappelijk debat over het reguleren van XTC. En de afgelopen maanden zien we veel grote ontwikkelingen. Zo staat in het nieuwe Utrechtse coalitieakkoord dat ze zoeken naar een betere balans tussen straffen en reguleren. Ook is de staatscommissie MDMA opgezet (over medicinaal gebruik). En in Amsterdam hebben ze het zelfs over een pilot voor gereguleerde MDMA.
Waar het eerst een klein groepje mensen was, zijn het nu dus de grotere partijen die XTC willen herdefiniëren. En daar staan wij ook helemaal achter. De discussie verdient een meer rationele input in plaats van emotie-argumenten. Volgens wetenschappelijke informatie is het namelijk een veel betere optie om het te reguleren. Ook is XTC is veel minder schadelijk dan alcohol of tabak. Hierom wilden wij bewustwording creëren. Wat is dan een betere manier dan met interactieve kunst?”
Waar liepen jullie tegen aan in het opzetten van de winkel?
“Wij werken veel met het onderwerp drugs en dat is in de productie vaak lastig. Zo hebben we altijd moeite met investeerders en fondsen. Maar verbazingwekkend genoeg hadden we voor het eerst wind mee. We merken zelfs veel interesse van beleidsmakers en politici. Zo komt Joost Sneller van de D66 naar de opening.”
En als je nou heel groot mocht dromen?
“Ons uiteindelijke doel is om een mooi bruisend museum te maken waar mensen kunnen leren en praten over drugs zonder taboe. Daarnaast willen wij dat mensen op afstand van de arbeidsmarkt ook een werkplek vinden. Dus bieden wij plek voor heel diverse werknemers. En wanneer wij een goede winstmarge hebben gaat dat naar ‘Mainline’. Een stichting die zich inzet voor mensen die problematisch drugsgebruiken.”
Waar kun je de winkel bezoeken?
“De wetenschappelijke kunstinstallatie staat van 15 juli tot 29 september in Vinkenburgstraat in Utrecht.”