Eerste hulp bij herpes
- Artikel
- 08 maa 2022
- 3 minuten leestijd
Een koortslip is vervelend. Je krijgt blaasjes op je lippen en zoenen of orale seks is even een no-go. Maar wanneer dit herpesvirus op je geslachtsdelen zit wordt het nog een stuk vervelender. Deze herpes genitalis kan gepaard gaan met heftige pijn, koorts en opgezette klieren. En van deze soa kan je niet genezen. Gelukkig bestaan er wel hulpmiddelen om de pijn te verzachten. Wij hebben alle tips en tricks op een rijtje gezet.
Herpes voor beginners
Voordat we er hulpmiddelen bij halen, delen we eerst wat algemene spelregels:
Heb je klachten? Raak je blaasjes dan niet aan of was meteen je handen als je dat wel hebt gedaan. Wanneer je klachten hebt is het het beste om geen seks te hebben. Mocht je nou per sé seks willen hebben, gebruik dan altijd een condoom. Maar let op: deze kan geen 100% bescherming bieden. Herpes wordt overgedragen via huid op huidcontact en het virus kan buiten de condoomrand zitten.
Ook wanneer je geen klachten hebt is het belangrijk om altijd een condoom of beflapje te gebruiken. Dus bij vaginale, orale én anale seks. Als je een nieuwe relatie hebt is het verstandig om de eerste drie maanden condooms te gebruiken en daarna allebei een soa-test te doen. En doe jezelf en de ander een plezier: begin over veilig vrijen voordat je geil bent.
Crème
Als je voor deze soa naar de huisarts gaat heb je een grote kans dat je een crème voorgeschreven krijgt. Deze crème, met bijvoorbeeld zinkoxide of zinksulfaat, werkt indrogend, jeukstillend of verkoelend. Als je veel pijn hebt kun je paracetamol of een NSAID (diclofenac, ibuprofen of naproxen) nemen.
Pillen tegen de pijn
Wanneer je klachten vaak terugkomen (zes keer per jaar of vaker) kan een virusremmer voor worden geschreven. Deze klinken een beetje als een de familie van Dracula: valaciclovir, aciclovir en famciclovir. Deze medicijnen remmen de groei van het virus en kunnen dus voorkomen dat je klachten krijgt. Mocht je toch klachten krijgen kan zo’n medicijn het herstel versnellen. Maar zoals de meeste medicijnen komen deze pillen niet zonder bijwerkingen. Lees dus daarom eerst goed de bijsluiter. Er zijn ook mensen die baadt hebben bij de vitamine Lysine. Deze kan je gewoon kopen bij een drogist.
Daar heb je het weer: de weerstand
We willen niet klinken zoals je moeder wanneer je brak aan het zondags ontbijt zit. Maar bij herpes genitalis is het nóg belangrijker om een gezonde levensstijl aan te houden. Wanneer je een goede weerstand hebt is de kans dat je klachten krijgt namelijk veel kleiner. Probeer daarom gezond te eten, genoeg te bewegen en roken en drinken te beperken. Heb je nou een weekend keihard staan feesten? Dan is de de kans op klachten dus ook verhoogd. Helaas heb je niet altijd grip op een goede weerstand. Let daarom op dat blaasjes sneller kunnen komen wanneer je ziek bent, veel stress hebt of je ongesteld bent.
Meer weten over herpes genitalis?
In Jurre’s Date vertelde Teddy hoe het voor haar was om deze diagnose te krijgen en hoe zij er nu mee omgaat. Check het op ons YouTube kanaal.