Elke dag speed, ketamine en wiet: zo ziet een middelenverslaving eruit
- Artikel
- 19 feb 2024
- 4 minuten leestijd
Iedere drug heeft z'n eigen werking: het ene middel helpt je ontspannen, het andere geeft je juist meer energie. De ene drug vermindert angsten, de andere zorgt voor een geluksgevoel. Drugs worden dan ook meestal genomen om juist dat ene gevoel te krijgen. Maar sommigen gebruiken zoveel verschillende middelen door elkaar, dat ze aan meerdere drugs tegelijkertijd verslaafd zijn: een middelenverslaving.
Middelenverslaving
Opstaan met koffie en een peuk, daarna een lijntje speed snuiven om ‘helder’ te zijn voor werk, vervolgens thuis weer een joint roken om te ontspannen, een paar glazen wijn achterover kukelen en als laatste een puntje ketamine om snel in slaap te kunnen vallen: zo kan een dag eruitzien van iemand met een middelenverslaving. Vaak is de verslaving aan het ene middel hierbij juist de trigger om óók afhankelijk te worden van een andere drug. Meestal heeft dit te maken met een gedragsverslaving: het gebruik ervan is in bepaalde situaties automatisme geworden. Heb je een beetje van het ene middel op, dan wil je ook wat van het andere omdat je de twee, drie, vier of misschien wel meer middelen niet meer los van elkaar kan zien. De meeste middelenverslaafden hebben in hun gebruik dan ook een bepaalde routine voor zichzelf gecreëerd.
Afkicken
Wanneer je in één keer van meerdere middelen tegelijkertijd wil afkicken, wordt door onder andere Jellinek aangeraden hier begeleiding bij te zoeken. Met alleen zelfhulp red je het bij een middelenverslaving over het algemeen niet. De reden is simpel: stoppen met meerdere middelen is veel zwaarder dan stoppen met één middel, juist omdat deze verslavingen elkaar versterken. Dit zorgt namelijk voor zwaardere ontwenningsverschijnselen en meer moeilijke momenten. Ook wanneer je meerdere middelen gebruikt en er slechts van één wil afkicken, wordt hulp aangeraden. Waarom? Doordat de verslavingen aan elkaar gelinkt zijn, kan het erg moeilijk zijn juist met dat ene middel te stoppen. Een alcoholverslaving kan bijvoorbeeld al snel samenhangen met een cocaïneverslaving, doordat je meer kan drinken wanneer je cocaïne op hebt. Vaak is het zelfs moeilijker om met één van deze middelen te stoppen dan met allemaal tegelijk.
Wanneer ben ik verslaafd?
Een verslaving wordt vastgesteld aan de hand van elf criteriapunten van de zogenaamde DSM-V, een wereldwijd gebruikt boek waarin alle psychiatrische aandoeningen beschreven worden. Alhoewel: het boek spreekt niet van verslavingen, maar van ‘stoornissen in het gebruik van middelen’. Tik je twee of drie criteria aan? Dan heb je een milde stoornis in het gebruik van middelen. Voldoe je aan vier of vijf criteria, dan is er sprake van een gematigde stoornis. Bij zes of meer symptomen is er sprake van een ernstige stoornis.
1. Je gebruikt vaker en in grotere hoeveelheden dan je van plan was.
2. Mislukte pogingen om te minderen of te stoppen.
3. Het verkrijgen of gebruiken van het middel en het herstellen van gebruik kosten veel tijd.
4. Je hebt een sterk verlangen om te gebruiken.
5. Door het gebruik, schiet je tekort op werk, school of thuis.
6. Je blijft gebruiken, ondanks dat het problemen meebrengt in het sociale of relationele vlak.
7. Door het gebruik geef je hobby’s, sociale activiteiten of werk op (sterke vermindering telt ook).
8. Je gebruikt voortdurend, zelfs wanneer je daardoor in gevaar komt.
9. Je gebruik voortdurend, ondanks het geweten dat het gebruik lichamelijke of psychische problemen met zich meebrengt of verergert.
10. Je hebt grotere hoeveelheden nodig om het effect nog te voelen, oftewel: tolerantie.
11. Er treden onthoudingsverschijnselen op die minder hevig worden door meer van de stof te gebruiken.
Veel van bovenstaande informatie is afkomstig van Jellinek. Ben jij bang dat je zelf of iemand in jouw omgeving een middelenverslaving hebt/heeft? Je kan bij Jellinek altijd terecht voor advies of hulp.