Feiten en fabels: het hormoonspiraaltje
- Artikel
- 19 apr 2022
- 4 minuten leestijd
Nooit meer de pil vergeten, geen overload aan hormonen en als het even meezit word je niet of nauwelijks meer ongesteld. Het hormoonspiraaltje klinkt als een godsgeschenk. Maar het is fókking pijnlijk om ‘m te plaatsen. Of is dat een fabeltje? Wij tackelen samen met Vrouwenkliniek Zuidoost feiten en fabels over het hormoonspiraaltje.
Het hormoonspiraal geeft alleen in de baarmoeder hormonen af.
FABEL. Veel chicks kiezen voor een hormoonspiraaltje in plaats van de pil, omdat ze denken dat er dan alleen in de baarmoeder hormonen komen. Mooi niet dus. Die hormonen komen gewoon in de bloedbaan terecht. Weliswaar een kleine hoeveelheid, maar toch. Uit onderzoek van het Erasmus MC bleek dat het hormoonspiraaltje niet alleen werkzaam is in de baarmoeder, maar dat er hormonen vrijkomen die eveneens effect hebben op de hersenen en op het hart. Lekker dan.
Het plaatsen van het hormoonspiraal kan pijnlijk zijn.
FEIT. Ja, het doet pijn. We gaan er niet omheen draaien. Er gaat een eendenbek in je vagina, de baarmoedermond wordt met een tang (!) vastgepakt en daarna wordt het spiraaltje erin gezet. Au. Maar het is te doen. Anders waren er nooit zoveel vrouwen die er (herhaaldelijk) eentje lieten zetten. Je kan trouwens altijd van te voren pijnstillers (paracetamol/ ibuprofen) nemen. EN je kan dus plaatselijk verdoofd worden. Even overleggen met je arts.
Door het hormoonspiraaltje kom je aan.
FABEL. Sommige vrouwen komen aan omdat het spiraaltje extra progesteron in je bloedbaan brengt, een stofje dat zorgt voor een grotere eetlust. En meer honger betekent waarschijnlijk meer eten en dus meer kilootjes. Maar dat heb je natuurlijk helemaal zelf in de hand.
Het hormoonspiraal beschermt ook tegen sommige soa’s.
FABEL. Je spleet is alleen veilig als je sekst met een rubbertje. En zelfs dan kan je nog een aantal soa’s oplopen door bijvoorbeeld scheerwondjes. Gewoon veilig doen en testen voor de daad dus, als je niet op enge ziektes zit te wachten.
Als het hormoonspiraal eruit is duurt het vet lang voordat je weer zwanger kan worden.
FABEL. Zodra dat spiraaltje eruit gesloopt is, ben je eigenlijk direct weer vruchtbaar. Je cyclus moet wel weer even op gang komen. Meestal is die binnen drie maanden weer hersteld. Maar het is dus gewoon mogelijk dat je direct na het verwijderen al zwanger bent. Geen zin in een krijsend poepfabriekje? Regenjas om die dick schuiven dan!
Mannen kunnen (de touwtjes van) het spiraaltje soms voelen met hun pik.
FEIT. Als de touwtjes van het spiraal iets te kort zijn afgeknipt, kan het touwtje soms een prikkend gevoel geven, ongeacht de lengte van de pik. Dan is de oplossing het touwtje helemaal kort af te knippen. Geen grote ingreep, dus no worries.
Het hormoonspiraal kan kwijtraken in je baarmoeder.
FABEL. Het is geen paar sokken of een haarelastiekje. Het spiraaltje kan niet kwijtraken of oplossen. Heel soms wordt een spiraaltje door contracties van de baarmoeder uitgestoten en poep je hem uit. Maar dit heb je hoogstwaarschijnlijk gewoon door, zo enorm klein zijn ze niet. Wel kan het spiraaltje tijdens het plaatsen door de wand geprikt worden en in de buikholte terechtkomen. Maar met een echocontrole is altijd goed te zien of het spiraaltje goed geplaatst is of niet.
Het hormoonspiraal is veel betrouwbaarder dan de pil.
FABEL. Het spiraaltje is net zo veilig als de pil. Alleen moet je de pil elke dag zelf innemen. De kans dat je dat een keertje vergeet is best groot. En over het wel of niet functioneren van je spiraaltje hoef je niet na te denken. Die chillt hem lekker in je puni en doet zijn werk wel. Maar let op: het beschermt dus, net als de pil, niet 100% tegen een zwangerschap.
Als je een hormoonspiraaltje hebt word je nooit meer ongesteld.
FABEL / FEIT. Voor sommige chicks een fabel, voor anderen een feit. Bij het merendeel van de vrouwen wordt de menstruatie minder of verdwijnt zelfs helemaal. FUCKYES! Nooit. Meer. Ongesteld. Weet je hoeveel geld dat bespaart op tampons en shit?! Maarrrr graag ook even twee minuten stilte voor de 10-15 procent van de vrouwen die constant bloedverlies hebben. No chill.