Feiten en fabels over je libido
- Artikel
- 07 okt 2024
- 5 minuten leestijd
Ons 'libido' blijft interessant. De ene keer draait het overuren, en soms is het net zo afwezig als jouw motivatie op de maandag. Uitspraken die je vaak hoort, zijn: ‘Mannen hebben een hoger libido dan vrouwen’ en ‘Van oesters word je geil!’ Seksuoloog Jolien Spoelstra beweert dat dit helemaal niet klopt. Het is lang niet zo zwart-wit. Hieronder een paar feiten en fabels een rijtje.
Nee. Mannen hebben geen hoger libido
Volgens Spoelstra wordt er in de seksuologie wereld niet meer gesproken van ‘libido’s'. De zin in seks is geen drift of levensbehoefte. En ook geen verlangen waar de een meer van heeft dan de ander. De zin in seks ontstaat door drie dingen: de juiste seksuele prikkels, dit kan zowel mentaal als fysiek zijn, de juiste omstandigheden én een positieve verwachting van de uitkomst. In heterorelaties is de seks nou eenmaal (helaas nog steeds) meer gericht op de man. Hierdoor zijn de prikkels niet altijd passend bij de vrouw én is de verwachting van de uitkomst dus ook niet altijd positief. Mannen en vrouwen hebben nou eenmaal andere seksuele behoeftes en verlangens. Helaas komt dit ook omdat vrouwen vaker negatieve seksuele ervaringen hebben. Toch is het anno 2024 nog steeds niet helemaal geaccepteerd dat de vrouw aangeeft wat zij wil én dat ook haar genot wordt nagestreefd. Vrouwen hebben minder testosteron dan mannen, maar kunnen evenveel zin in seks hebben. Én er dus ook evenveel van genieten.
Hormonen zijn verwarrend én belangrijk voor je seksleven
Vrouwen die borstvoeding geven of in de overgang zitten, kunnen ook minder zin hebben in seks. Zij reageren minder op seksuele prikkels. Máár wanneer de prikkels fijn zijn, de omstandigheden goed én er een positieve verwachting is, kunnen mannen en vrouwen net zo geil worden. Mannen en vrouwen hebben testosteron én oestrogeen in het lichaam. Zowel mannelijke, als vrouwelijke hormonen, dus. Wanneer iemand te weinig testosteron heeft, kan diegene ook minder zin hebben in seks. Je lichaam reageert dan gewoon minder op seksuele prikkels. Toch lijkt extra testosteron er niet voor te zorgen dat mensen meer zin hebben in seks. Een te hoge waarde is dus niet per se beter, maar een te lage waarde kan dus wel invloed hebben.
Anticonceptie is een buzzkill, voor je libido dan
Wanneer je als vrouw hormonale anticonceptie gebruikt, kan dit een aanslag zijn op je libido. Zoals hierboven gezegd hebben vrouwen ook testosteron nodig. Maar in de meeste anticonceptie zit oestrogeen én progestageen. En dit zorgt voor een flinke verlaging van je testosteron. Dit kan dus de reden zijn dat jij even niet meer in je sex goddess era zit. Je kan er natuurlijk voor kiezen om bijvoorbeeld een koperspiraal te nemen. Deze bevat helemaal geen hormonen. Zo komt jouw zin misschien terug, maar de een is nou eenmaal seksueel actiever dan de ander. En daar is niks mis mee. Vergeet dat niet.
‘Van oesters word je geil’
Het eten van bepaalde ‘lustopwekkende’ voedingsmiddelen kan volgens Spoelstra je zin in seks niet verhogen. Alcohol en drugs kunnen wel je drempel lager maken en ervoor zorgen dat je wat losser bent. Dit kan er dus ook voor zorgen dat die 3 bij de bar ineens een 10 is. Bij een te laag testosteron-gehalte kan je gebruik maken van testosteronsuppletie. Dit kan in de vorm van een pleister of gel. Dit krijg je via een arts. Ook sporten, gezond eten en minder buikvet kunnen bijdragen. Maar het idee dat het eten van oesters jou direct in de mood brengt, is een fabel. Deze ‘lustopwekkende’ voedingsmiddelen zoals oesters bevatten zink. Zink draagt bij aan normale testosteronwaarden én goede spermakwaliteit, maar ze zijn dus geen garantie voor een spannende avond. Voor een directe geilheid-boost hoef jij dus geen hap zeewater op het terras te bestellen. Dit geld overigens ook voor chocolade. Hier zit fenylalanine in, dit kan je serotonine verhogen. Er zijn verder nog geen concrete bewijzen dat het dus ook écht iets voor je libido doet.
Hup, sleep jezelf naar de gym
In tegenstelling tot de fabels over het eten van lustopwekkende voedingsmiddelen, helpt dit wel. Een goede sportsessie kan ervoor zorgen dat jij meer zin hebt voor een potje cardio in de slaapkamer. Tijdens het sporten maken mensen namelijk hormonen en neurotransmitters zoals endorfine, adrenaline, dopamine en oxytocine aan. Dit zorgt ervoor dat we ons beter voelen in ons lichaam én een connectie maken met ons zelf. Door te sporten kan je testosteronspiegel stijgen, wat jou dus opgewonden kan maken. Dus tijd voor een goede krachtsessie in de sportschool en dan een rondje cardio thuis om het af te sluiten.
Heb jij geen vaste sekspartner of wil je simpelweg gewoon niemand zwanger maken? Doe niet dom, doe een connie om. Toch eigenwijs? Lees hier de redenen waarom jij altijd een connie moet dragen.