De gevaren van GHB
- Artikel
- 08 jun 2023
- 5 minuten leestijd
Waar je bij te veel XTC of ketamine even je bad trip of k-hole uitzit, is dat bij GHB wel anders. Als je bij dit middel even uit de bocht vliegt, is het al snel levensbedreigend. Dit zijn de gevaren van GHB.
We willen niemand aansporen om GHB te gebruiken omdat de drug erg verslavingsgevoelig is en de lange- én korte termijneffecten heftig kunnen zijn. Toch lijkt erover schrijven ons beter dan het negeren. Want: mócht je eraan beginnen, weet dan wáár je aan begint.
Wat is GHB?
GHB, een g’tje of buisje komt allemaal op hetzelfde neer. Maar wat is het nou voor drug? De afkorting staat voor ‘Gamma Hydroxy Brutaat’. Het middel wordt in de medische wereld gebruikt als verdovingsmiddel. De drug wordt meestal verkocht in buisjes van 4 tot 5 milliliter, maar het kan ook in de vorm van capsules of poeder komen. Spuiten is ook een optie. Het is zoutig van smaak. Het is illegaal, waardoor veel mensen het bij een dealer halen.
Hoe kan je het innemen?
Het innemen van de drug verschilt per vorm. Vloeibare GHB kan je puur drinken of mixen in je drankje. Heb je GHB in poedervorm? Dan doe je dit ook in je drinken. Soms zit er een capsule omheen, die slik je in. Dosering is super belangrijk wanneer je G gebruikt. Eén milliliter te veel kan je je leven kosten. Een lichte dosis is 0.3 tot 0.9 milliliter. Een gemiddelde dosis voor inname is 0.9 tot 1.5 milliliter. Ga hier dus zeker niet overheen.
Effecten
En nu ben jij natuurlijk benieuwd hoe dit middel voelt. Nou, zo:
Sommige van deze effecten klinken heel heftig, en dat zijn ze ook. Het is niet met honderd procent zekerheid te zeggen dat jij deze effecten ervaart. Ze zullen vooral optreden als je GHB mengt met andere drugs of te veel inneemt (wat in het geval van GHB dus al snel gebeurt).
Psychische effecten
- Gevoel van blijdschap
- Relaxt
- Zin in seks
- Praterig
- Verwarring
- Geheugenverlies
Fysieke effecten
- Duizeligheid
- Misselijkheid
- Zwak gevoel in de spieren
- Onrustige slaap
- Hoofdpijn
- Bewusteloosheid
- Stuiptrekkingen in de ledematen en het gezicht
Er zijn nog een aantal dingen die je in je hoofd moet houden wanneer je GHB gebruikt. Neem ten eerste nóóit te veel. GHB is erg sterk en de effecten ervan kunnen onderschat worden. Het is dan ook makkelijk om te overdosen op GHB. Time daarom goed wanneer je de drug inneemt. Houd elke inname bijvoorbeeld bij in je notities of zorg ervoor dat je telkens een goede vriend appt. Zo kan je makkelijk teruglezen wanneer je het voor de laatste keer hebt genomen. Wacht ten minste 1,5 uur met bijnemen. Neem niet meer dan de helft van je startdosis (van 0,9 tot 1,5 milliliter) bij.
Stel mensen op de hoogte
Het kan weleens voorkomen dat iemand in slaap valt tijdens GHB. Dit gebeurt voornamelijk bij een overdosis. Probeer iemand al-tijd wakker te houden wanneer dit gebeurt. Een 'GHB-slaapje' is namelijk levensgevaarlijk. Je kan iemand wakker maken door stevig in iemands nagel te drukken of om hard in de schouderspier te knijpen. Wil dat niet lukken? Dan is de persoon wellicht bewusteloos geraakt. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met het ziekenhuis. In de tussentijd leg je diegene op z’n zij met het hoofd naar achter. Zo kan de bewusteloze overgeven. Als je merkt dat je zelf out gaat, geef het dan aan bij je vrienden. Zorg ervoor dat je altijd met mensen bent die je vertrouwt en dat er minimaal één iemand aanwezig is die de drug eerder heeft gebruikt. Belangrijk: stel je omgeving op de hoogte en leg uit dat je GHB gebruikt. Zo weten zij ook waar ze aan toe zijn en kan je geholpen worden op momenten dat het misgaat.
Geen combinaties
Wij raden ten strengste af om de drug te combineren met andere drugs. Gebruik GHB ook niet in combinatie met andere medicijnen. Als je last hebt van je luchtwegen, epilepsie, zwanger bent, hart- of vaatproblemen of een lage bloeddruk hebt, is het ook een no-go om te experimenteren met GHB.
Daarnaast is het verdovende middel heel verslavend. Je bouwt makkelijk tolerantie op waardoor je steeds meer nodig hebt om hetzelfde gevoel te krijgen. Afkickverschijnselen treden hierdoor snel op, waardoor het erg moeilijk wordt om te stoppen. Ook is de kans op een terugval bij deze drug enorm groot.
Ben jij verslaafd aan GHB, en weet je niet waar je terecht kan? Neem dan contact op met Jellinek.
GHB-gebruik kan dus écht flink misgaan. Lees hier de verhalen van mensen waarbij hun G-tripje niet zo goed verliep.