Heb ik nou een kink of een fetisj?
- Artikel
- 31 mei 2023
- 4 minuten leestijd
Raak je opgewonden van bijvoorbeeld natte kleding, handboeien, aliens of vampier tanden? Dan heb je waarschijnlijk een fetisj. Of nee. Misschien is het toch een kink? Soms is het best lastig om een etiket op je seksualiteit te plakken. Vandaar dit artikel: want wat is nou het verschil tussen een fetisj en een kink?
Voordat we doorgaan naar het antwoord der antwoorden: seksuele opwinding verschilt van persoon tot persoon. Laat je dus vooral niet leiden door anderen en besef dat jouw ‘afwijkende’ seksuele opwinding helemaal niet vreemd is. Word jij ergens geil van wat nog niet helemaal sociaal geaccepteerd is? Dat is helemaal oké. Er zijn namelijk genoeg fantasieën, dromen en voorwerpen waar best veel mensen geil van worden. Er wordt alleen niet zoveel over gepraat.
Dus... wat is een kink?
Om een antwoord te krijgen op de vraag of je nou een kink of fetisj hebt, is het belangrijk om de twee begrippen even onder de loep te nemen. Daar gaat Van Dale ons helaas niet bij helpen, aangezien zij een kink beschrijven als: ‘Een slag in een touw of (staal)kabel: een kink in de kabel, onverwachte moeilijkheid’. En een onverwachte moeilijkheid, dat is het absoluut niet. Volgens verschillende bronnen kunnen we kinks beschrijven als intieme verlangens die door velen als ‘gek’ of ‘vreemd’ worden bestempeld. Seksuele gevoelens die worden weggezet als 'anders dan het gebruikelijke'. Voorbeelden van kinks zijn rimmen, seks in het openbaar en BDSM. Een kink zorgt vaak voor een dosis extra erotische energie tijdens de seks.
Maar wat is dan een fetisj?
Een fetisj is vergelijkbaar met een kink, maar het verschil zit ‘m in het woord: moeten. Een seksuele opwinding is namelijk een fetisj als het aanwezig MOET zijn voor de persoon om opwinding of genot te bereiken. Weer hoeven we hier niet te rekenen op Van Dale, want zij omschrijven het begrip als volgt: ‘Een voorwerp dat (als een afgod) wordt vereerd'. Dat klopt niet helemaal, want een fetisj kan van alles zijn: bijvoorbeeld een handeling als seks in het openbaar of begluurd worden door anderen. Ook kan het een voorwerp zijn, zoals: latex, voeten of mechanofilie: het geilen op machines. Voor sommigen kan het voldoende zijn om te fantaseren over een fetisj, terwijl anderen het object of de handeling moeten aanraken of naleven.
Wat is het nou het verschil tussen een kink en een fetisj?
Kinks en fetisjen kunnen overlappen. Je zou eigenlijk kunnen stellen dat elke fetisj een kink is, maar niet elke kink een fetisj hoeft te zijn. Een kink is iets dat iemand graag doet om seksueel genot te hebben, een fetisj is iets dat iemand moét doen om seksueel genot te bereiken. Zonder de 'extra's' kan iemand met een kink nog steeds prima seks hebben. Maar dat is voor iemand met een fetisj iets gecompliceerder. Een voorbeeld: als je op een avond tijdens het uitgaan besluit om je partner mee te nemen naar het toilet om daar te seksen, is dat kinky. Maar als je alleen nog maar seks in het openbaar moet hebben om opgewonden te raken, is dat een fetisj. De lijn is dus dun, maar hij is er wel degelijk.
Veilig omgaan met kinks en fetisjen
Voordat je wegklikt, nog even het volgende: kinks en fetisjen mogen er zijn, zolang je er niemand mee schaadt, altijd toestemming vraagt én er veilig mee omgaat. Windt het vastbinden van mensen je bijvoorbeeld op? Vraag dan altijd om consent en zorg dat je de juiste producten en voorwerpen in huis haalt. En niet te vergeten: doe het met mensen die je vertrouwt. Ook zijn er genoeg communities waar mensen een kink of fetisj delen. Daar lid van worden is zo gepiept. Hier verken je op een vertrouwde en veilige manier de wereld van jouw seksuele verlangens.
Vind je het moeilijk om te dealen met je kink of fetisj? Dan is het aan te raden om contact op te nemen met een sekstherapeut of psycholoog.
Benieuwd naar verschillende fetisjen? We spraken mensen met een fetisj voor body suspension, voeten én latex.