Het ketaminespreekuur: ja dit bestaat echt
- Artikel
- 20 nov 2024
- 5 minuten leestijd
In het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch bestaat een speciaal ketamine spreekuur. Een ketamineverslaving gaat (meestal) samen met blaasklachten. Tijdens het spreekuur ga je in gesprek met een verpleegkundige, een uroloog én een verslavingsconsulent vanuit Novadic-Kentron. Lees verder voor de gevaren van een ketamine verslaving, de schaamte die hangt rondom verslaving én hoe het ketaminespreekuur werkt.
Ketamine en de risico’s
Het gebruiken van drugs hangt altijd samen met een eventueel risico op verslaving. Volgens Janneke De Jong, behandelaar bij het ketaminespreekuur vanuit Novadic-Kentron, zijn blaasklachten het grootste probleem bij ketamine gebruik. De klachten kunnen soms al ontstaan na een paar maanden ‘recreatief’ gebruik. En 'recreatief' gebruik is een breed begrip volgens De Jong: sommige mensen gebruiken dagelijks en sommigen alleen in het weekend. Maar in beide gevallen kun je op termijn klachten krijgen.
De klachten verschillen per geval, maar ontstaan bijna altijd na een periode van overmatig gebruik. Bij jonge vrouwen lijken er sneller blaasklachten te ontstaan dan bij jonge mannen. De klachten kunnen zo erg worden, dat het je hele leven beïnvloedt. Je kan niet meer lopen of werken. De pijn is onverdraaglijk. Het begint met vaker moeten plassen, maar later zorgt het voor zenuwpijn. In de meeste gevallen trekken de klachten grotendeels weg wanneer je stopt met gebruiken. Maar zolang je (recreatief) blijft gebruiken, kunnen de klachten blijven aanhouden.
Waarom juist ketamine zorgt voor blaas-, nier- en buikproblemen is nog niet helemaal bekend. Wel is duidelijk dat het slijmvlies in je blaas, urineleiders en in je nieren gevoelig is voor ketamine, en ketamine daardoor zorgt voor meer ontstekingen in je blaaswand. In het allerergste geval moet je blaas worden verwijderd. Volgens De Jong is dit het allerlaatste redmiddel omdat het zo definitief en levens veranderend is. Het liefst willen ze deze operatie kosten wat kost vermijden.
Het spreekuur
De meeste mensen die langskomen bij het ketaminespreekuur zijn twintigers. Het zijn voornamelijk mensen die tot drie maanden terug nog veel hebben gebruikt, of nog steeds actief gebruiken. Na een intakegesprek heb je na zes weken een tweede gesprek. Er is ook een mogelijkheid voor extra hulp, mocht je dit nodig hebben. Zo biedt Novadic-Kentron bijvoorbeeld digitale hulp en wordt er gezocht naar manieren om mensen in hun eigen omgeving te kunnen behandelen. Ook wordt er samen naar het verleden gekeken: ben je bijvoorbeeld overwerkt geweest, of is er een andere aanleiding geweest waardoor je overmatig bent gaan gebruiken? Pas als laatste redmiddel wordt er gekeken naar opname in een verslavingskliniek.
Een opname is volgens De Jong niet altijd de passende oplossing. Je kickt dan natuurlijk wel af, maar niet in je eigen omgeving. In deze omgeving zit het vol met verleidingen. Wanneer je terugkeert en daar niks is veranderd, zou je zomaar in oude patronen kunnen vallen. Natuurlijk begrijpt De Jong ook, dat niet iedereen in de gelegenheid is om thuis clean te worden. Afkicken van ketamine is volgens De Jong ook erg pijnlijk. Ketamine werkt verdovend, en wanneer jij bijvoorbeeld heftige blaasklachten hebt kan het zijn dat je blijft gebruiken om de pijn te verlichten. Dit is een vicieuze cirkel waar je uitmoet. Je kan door je verslaving geen opiaten gebruiken voor pijnbestrijding. Dit is namelijk verslavingsgevoelig.
Schaamcultuur
Heel veel mensen durven niet toe te geven dat ze een probleem hebben met ketamine en blijven hier (te) lang mee rondlopen. Ze schamen zich en hadden nooit verwacht dat juist zij verslaafd zouden worden. De Jong geeft aan dat mensen het gevoel hebben dat anderen denken: “Oh jij bent verslaafd? Eigen schuld, dikke bult. Zoek het zelf maar uit.” Veel cliënten zijn dan ook nog niet bekend met de verslavingszorg. Het is nooit iemands bedoeling om verslaafd te worden, dit kan echt iedereen gebeuren. Voor sommigen mensen klinkt elk weekend alcohol drinken recreatief, en sommigen zien dit met ketamine net zo, zegt de Jong. Veel mensen maken dan ook een afspraak bij de huisarts in eerste instantie zonder te benoemen dat ze ketamine gebruiken.
Wie, wat en waar?
Het Jeroen Bosch ziekenhuis is het enige ziekenhuis in Nederland dat een ketaminespreekuur heeft. Vanuit elke hoek van Nederland komen mensen dan ook hiernaartoe. Momenteel is er hierdoor een wachttijd van drie tot vier maanden bij het spreekuur. Het initiatief kwam van Wouter van der Sanden. Hij is een uroloog en zag noodzaak voor deze doelgroep.
Loop jij zelf met blaasklachten, en komt dit misschien wel door het gebruik van ketamine? Neem dan gerust contact op met het Jeroen Bosch ziekenhuis op het nummer: (073) 553 60 10. Een verslaving is niks om je voor te schamen, dit kan echt iedereen overkomen. Zij kijken graag met jou mee naar een passende oplossing. Ook Novadic-Kentronzelf kan je altijd inschakelen bij een verslaving. Je kan Novadic-Kentronbereiken via meerdere manieren. Klik op de link voor meer informatie: https://novadic-kentron.nl/contact/