Hoe het drugsgebruik van uitgaanders de afgelopen jaren is veranderd
- Artikel
- 22 feb 2024
- 4 minuten leestijd
Het lijkt erop dat niet alleen de consumptie van de crompouce een stijging heeft gehad in 2023. Uit de statistieken van Het Grote Uitgaansonderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat er een ‘zorgwekkende toename’ is van het drugsgebruik de afgelopen drie jaren. Vooral 3-MMC, cocaïne, XTC en alcohol werden flink genuttigd onder de uitgaanders.
Disclaimer: de respondenten van dit onderzoek zijn online door verschillende social mediakanalen verzameld. Het is dus niet zeker dat de resultaten van het onderzoek 100% representatief zijn voor de hele bevolking. Daarnaast brengt drugs- en alcoholgebruik enorm veel gevaren met zich mee. Ben je altijd bewust van de effecten, gevaren en gevolgen. Wil je meer weten over bepaalde drugs en de werking hiervan? Check dan de site van DrugsenUitgaan.nl.
Alcohol
Volgens het Trimbos-instituut doen steeds meer mensen mee aan ‘dry-jan’ en kiezen we vaker voor dat 0.0’tje. Toch blijft het consumeren van alcohol toenemen. Uit Het Grote Uitgaansonderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat ongeveer 60% nog net zoveel alcohol drinkt als drie jaar geleden. Alcohol blijft hiermee het meest gebruikte middel in het uitgaansleven. 75% van alle drinkers geeft aan wekelijks minimaal één glaasje alcohol naar binnen te gooien.
3-MMC
Hoewel 3-MMC sinds oktober 2021 verboden is, is het gebruik van 3-MMC verdriedubbeld sinds 2020. Het onderzoek onthult dat 8,9% van alle uitgaanders in Nederland in 2020 aangaf ooit 3-MMC te hebben gebruikt, tegenover 33,7% in 2023. Onder de uitgaanders is deze toename te danken aan het volgende: geen katers, onbeperkt dansen en minder high of vaag voelen dan bij XTC. Deze designerdrug wordt omgeschreven als ‘blije pep’ of ‘milde XTC’, waarbij dansers langer door kunnen gaan. Een kwart van de uitgaanders die hun neus poederen met 3-MMC, gebruikt het maandelijks. 5% geeft aan het middel wekelijks te gebruiken.
4-MMC
Niet alleen 3-MMC scoorde in 2023 hoog onder de uitgaanders: ook 4-MMC is aan bod gekomen. 4-MMC verschilt qua werking, effect, bijwerkingen en verslaving weinig van 3-MMC en valt daarmee onder hetzelfde kopje: synthetische canthinonen. Ook voor deze jongen heeft het eerdere verbod in 2012 niet helemaal geholpen. Het gebruik van 4-MMC onder de uitgaanders steeg volgens dit onderzoek van 6,3% in 2020 naar 16,7% in 2023.
Cocaïne
Het Trimbos-instituut spreekt van een ‘zorgwekkende trend’ als het gaat om ons cocaïne-gebruik. Dit geldt voor zowel de algemene bevolking als de uitgaanders. Het gebruik van dit poedertje is van 26,2% in 2020 gestegen naar 33,5% in 2023. Vooral onder jongvolwassenen, hoogopgeleiden en in stedelijke gebieden is er een groeiende bezorgdheid over het gebruik van deze drug. Eén op de zes cocaïnegebruikers geeft aan maandelijks te gebruiken. Daarnaast verlangt een groot deel hiervan naar meer, waardoor de potentie op verslaving groot is. Ook blijkt dat cocaïne veel ellende met zich meebrengt: de helft van de gebruikers krijgt na het poederen van hun neus een snelle of onregelmatige hartslag. Ook ervaren veel feestgangers vermoeidheid, depressieve gevoelens en slaapproblemen. En dan hebben we het nog niet eens over die bloedneuzen gehad.
Lachgas
Wat ook opvalt: we vinden een andere manier om lekker te lachen. Het aantal lachgas-gebruikers is de afgelopen jaren namelijk gedaald. Het gebruik van de uitgaanders is met 35,2% in 2020 gedaald naar 15% in 2023. Dit komt voornamelijk door het verbod dat sinds 1 januari 2023 geldt: de helft van de gebruikers geeft aan dat het lastiger is om aan lachgas te komen. Voor de uitgaanders die nog wél lurken aan een ballon, geldt dat de hoeveelheid ballonnen is gestegen: van vijf naar tien ballonnen.
XTC
Het poppen van een pilletje is onder de uitgaanders met ongeveer tien procent gestegen sinds 2020. Van 44% in 2020 naar 53,8% in 2023.
Alhoewel het gebruik van sommige drugs aanzienlijk is gestegen, zijn een paar middelen ook stabiel gebleven. Zo is het percentage ketamine-, cannabis-, speed- en 2-CB-gebruikers ongeveer gelijk gebleven in vergelijking met 2020.
Benieuwd naar meerdere resultaten van dit onderzoek? Check hier alle uitkomsten van het Trimbos-instituut.